Ruotsalainen kansankoti on tullut panneeksi pystyyn maanlaajuisen oppimislaboratorion. Maassa on tehty koulu-uudistuksia, joiden idea on "opettaa oppilaat oppimaan" sen sijaan, että oppilaiden aivoja vaivattaisiin "liialla ulkoa opittavalla tiedolla" . Eivät ole oppineet. Mitään. Jäi kai uudistajilta huomaamatta, että asioita oppii vain opettelemalla. Oppimaan oppii (menetelmät oppii), kun täytyy oppia jotakin. Ei vasaraakaan opi käyttämään ottamatta vasaraa käteensä ja pamauttamatta pari kertaa peukaloonsa.
YLEn uutisten antamat tiedot ovat masentavia:
Opettajat ihmettelevät eräitä kirjallisuuden opiskelijoita, jotka eivät elämänsä aikana ole lukeneet kuin pari kirjaa. He alkavat yliopistossa kysellä, miksi heidän pitää lukea monta kirjaa kuukaudessa, ja osa vielä vieraalla kielellä.
Samaten oppimisvälineiden käyttö on jäänyt kokonaan oppimatta:
Opettajat harmittelevat, etteivät kieltenopiskelijat osaa käyttää sanakirjoja, hakuteoksia tai kielioppioppaita.
Eikä niillä pahuksilla silti ole koulussa kivaa. Taitaa olla ikävystyttävää, kun joutuu olemaan koulussa eikä anneta tehdä mitään:
Haastatellut opettajat kertovat, että tämä tyyli on johtanut usein siihen, että opiskelijat joka tapauksessa valittavat herkästi ja haluavat madaltaa vaatimustasoa.
Eräs ongelma on myös opiskelijoiden omat vaatimukset. Monet katsovat oikeudekseen saada käydä kurssit tenttiä itse valitsemillaan paikkakunnilla tai itse valitseminaan aikoina.
Voi hellanduudelis. Lopetetaan sitten koulut kokonaan.
Eihän tästä kannattaisi kirjoittaa, mutta kun väliin näkee ideoita, joiden mukaan Suomessa pitäisi mennä samaan suuntaan. Opitaanpa nyt valmiista kokeesta jotakin.