keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005

Pureskellaan sukkaa

Timjami pureskelee vanhaa aihetta kuin sukkaa ja ulvoo hiljaa itsekseen. Työvoima ja työn tekeminen ovat kovasti tapeetilla, presidenttiehdokas Niinistökin on sitä mieltä, että työtä tekemällä taataan hyvinvointivaltio. Hurjasti taputtavat karvaisia tassujaan ajatukselle ne, jotka lama lakaisi työelämästä (ja lakaisee viikottain edelleen) ja jotka olisivat niin kovin mielellään auttaneet omaa ja maansa hyvinvointia työtä tekemällä.

Nyt kummastelevat YLE24:n ja Radiouutisten mukaan työntekijäjärjestöt. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Leif Fagernäsin kuuluttama työvoimapula teollisuudessa, missä se on "merkittävin tuotannon kasvattamisen este", saa uuden värin.

Työvoimahallinnon mukaan työtä vailla on 17 600 keskiasteen tutkinnon suorittanutta alle 25-vuotiasta nuorta. Heidän joukossaan on runsaasti kaikkein koulutetuimpien alojen taitajia kuten metalli- ja sähkötekniikan ammattilaisia.

Tähän voisi lisätä ne laman alle jääneet, jotka eivät vielä ole eläkeiässä. SAK ja STTK haluaisivat pikkuisen parempia selityksiä. Heillä on epäluuloja:

SAK:ssa arvellaan, että puheilla työvoimapulasta pyritään vaikuttamaan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan. STTK:n työvoima- ja koulutuspoliittisen asiamiehen Ralf Sundin mukaan johtopäätökset työvoimapulasta ovat hätäisesti tehtyjä.

Toisaalta tämä auttaa yhdistämään EU:ta. Suomeen imetään halvempaa virolaista työvoimaa. Viroon palkataan ukrainalaisia. Ukraina alkaa varmaan tarvita väkeä Aasiasta. Rauhanomainen kansainvaellus etenee. Rooman valtakunta palkkasi aikoinaan barbaareja joukkoihinsa ja luovutti heille viljelymaata. Rooman valtakunta luhistui, mutta Euroopan väestö sai uutta geeniperimää. Sama toimii edelleen.