lauantaina, maaliskuuta 31, 2007

Erikoisen iranilaista

Iran pelaa kummallista peliä kaappaamillaan brittisotilailla. Kun uutinen ensin tuli julkisuuteen, ajattelin kumman puolen tahansa voivan olla oikeassa. Meritiet alueella ovat kapeita, britit ajoivat takaa salakuljetusalusta (jonka lähtösatamaa ja määränpäätä kukaan ei ole maininnut), ja vajaa kaksi kilometriä sinne tai tänne on mahdollinen virhe.

Nyt iranilaiset ovat kyllä lyömässä päivä päivältä enemmän laidan yli. Viimeisin tieto on, että ainoa naissotilas olisi kirjoitellut kummallisia kirjeitä:

Kirje on päivätty tiistaille kuten kaksi aiemmin julkaistua, Turneyn kirjoittamiksi väitettyä kirjettä. Siinä on kuitenkin erikoisia kieliopillisia muotoiluja ja kysymystä herättäviä kirjoitusvirheitä. (IL)

Mikäli Iranin politiikka on suunnattu länsimaille, se on poikkeuksellisen typerää. Niinpä epäilen, että viesti on kohdistettu sisäpolitiikkaan. Se selittää myös toisen omituisen seikan. Kyseinen naissotilas on ensin pantu pukemaan huivi päähänsä. Viimeisten kuvien mukaan hänelle on puettu täysi hijab (tulihan oikea termi?) vaikka miessotilaat esiintyvät edelleen univormuissaan.

Kuvittelisin, että iranilaisten halutaan televisiossa riemuitsevan brittien sotilaallisesta tappiosta, mutta ei haluta esitellä naista tasa-arvoisena ja univormussa.


perjantaina, maaliskuuta 30, 2007

Luonto iskee takaisin

Kuten tunnettua, Yhdysvallat määrittelee ympäristöasiat sen perusteella, miten ne purevat amerikkalaisten kukkaroon. Katso Kioton sopimus.

Nyt on tullut ongelma, jossa luonto itse vaikuttaa kukkaron kautta. Puolet Yhdysvaltojen mehiläisistä on kuollut talven aikana. Syyksi epäillään hedelmätarhureiden kylvämiä hyönteismyrkkyjä.

Mehiläistenkasvattajat muistuttavat, että suuri osa marja-, hedelmä- ja vihannessadosta riippuu mehiläisistä. Sadon epäonnistuminen tuottaisi miljoonatappiot, tutkijat sanovat. (YLE)


Eli hedelmätarhureiden on nyt katsottava peiliin; joko omenamatoisia omenoita tai ei omenoita ollenkaan.

New Yorkin osavaltiossa pelätään omenasadon kärsivän pahoin, kun omenankukilla ei ole riittävästi mehiläisiä niitä pölyttämässä. (YLE)

Asia viedään Yhdysvaltain kongressiin. Kongressi saa vaihteeksi pohdittavakseen jotakin muuta kuin Irakin tappiot; heidän eteensä pannaan omena kuten Yhdysvalloissa on ainakin myytin mukaan ollut tapana antaa opettajalle.

Apropoo; mahtavatko lasten koulunumerot huonontua, kun opettajalle ei ole antaa sitä omenaa?

torstaina, maaliskuuta 29, 2007

Pippeliasiaa

Nyt on Suomessa ongelmapaikka. Muslimipoikien ympärileikkauksia viedään oikeusasteesta toiseen pahoinpitelyinä. Kesken kaiken YK suosittelee ympärileikkausta.

Kaksi YK:n alaista järjestöä, Maailman terveysjärjestö WHO ja Unaids, tuki tuoreita tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että esinahan poistaminen voi jopa puolittaa miesten riskin saada hiv heteroseksissä. (HS)

"Nämä suositukset ovat merkittävä askel eteenpäin hivin ehkäisyssä", sanoi WHO:n aids-ohjelman johtaja Kevin de Cock, mutta korosti, että vaikutusten näkyminen epidemiassa vie vielä useita vuosia. (HS)

No, onko kyseessä pahoinpitely vai tarpeellinen, ennalta ehkäisevä terveystoimi? Miten on, oikeusoppineet?

keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007

Adressi työpaikkakiusaajien puolesta

Suomen kirkon änkyrät seisovat lujasti barrikadinsa takana.

Vammalan seurakunnan kappalainen Jari Rankinen ei mene ensi sunnuntaina toimittamaan työvuoronsa mukaista jumalanpalvelusta Tyrvään kirkkoon, jos samassa vuorossa on myös naispappi. (Aamulehti)


Kaiken lisäksi he saavat tukea useilta muilta papeilta oikein adressin muodossa.


Hiukan vajaa 90 pastoria vetoaa Vammalan seurakunnan kappalaisen Jari Rankisen ja Oulun Karjasillan seurakunnan kappalaisen Vesa Pöyhtärin puolesta, koska molempia uhkaavat kurinpitotoimet heidän kieltäytyessään jumalanpalvelusyhteistyöstä naispappien kanssa.

Internetissä pikavauhtia kerätyn adressin allekirjoittajina on puolentoista kymmentä nykyistä kirkkoherraa ja runsaat 20 kappalaista tai seurakuntapastoria. Huomattava joukko vetoomuksen allekirjoittajista toimii lähetystyössä tai kotimaassa kirkon herätysliikkeiden, kuten Sley:n palveluksessa. Kaikki allekirjoittajat ovat miehiä. (AL)


Nyt olisi kurinpalautuksen paikka ja kunnolla. Tilannehan on sama, kuin jos armeijan aktiiviupseeri ilmoittaisi olevansa pasifisti ja kieltäytyisi johtamasta aseharjoituksia. Mahtaisiko muu kantahenkilöstö allekirjoittaa adresseja kieltäytyjän puolesta, vai sanoisivatko he: "Pidä v--un vakaumuksesi, mutta tee työsi tai vaihda alaa!"

Ulospääsytie on olemassa ainakin tässä Vammalan tapauksessa. Jari Rankinen on ilmoittanut olevansa valmis tekemään mitä muuta tahansa:

Kyseisen jumalanpalveluksen sijasta hän sanoo olevansa valmis tekemään mitä tahansa muita seurakunnan töitä. (AL)


Seurakunnasta löytyy varmaan hommia. Luuta käteen ja siivoamaan. Sitä kieltämään ei Rankinenkaan voi löytää Raamatun kohtaa.

tiistaina, maaliskuuta 20, 2007

SDP:n tappion syyt

YLEn uutisten mukaan SDP asettaa toimikunnan selvittämään vaalitappion syitä.

Tarkasteluun joutuvat sekä puolueen oma että SAK:n mainoskampanja. (YLE)

Mainoskampanja!

Tämä jo riittää kertomaan, miksi tappio tuli. Puolue on ollut vallassa 12 vuotta. Ihmiset kokevat, että muut puolueet ajavat paremmin kansan toivomia asioita.

Kokoomuksen äänestäjät näyttivät pitävän verotusta tärkeimpänä teemana, kun taas SDP:n äänestäjät painottivat eniten työllisyystavoitteita ja keskustan äänestäjät terveydenhuoltoa. (IL)

Eli ihmiset kokivat, että vallassa olevat puolueet eivät olleet hoitaneet tärkeitä asioita. Puolueet itse kiistelevät mainoskampanjoista. Niin, ja asiat hoituvat sillä, että YLE lakkaa julkistamasta kannatustutkimuksia. Onko unohtunut, mikä on tärkeää?

Tulisipa taas joku sanomaan, että "kyllä kansa tietää". Nykyään se on: "Kyllä mainostoimisto tietää!" Ja ellei onnistu, niin vaihdetaan mainostoimistoa. Linja(ttomuus) säilyy.


maanantaina, maaliskuuta 19, 2007

Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi

Tampereella Pirkkalan ohitustiellä kuoli perjantaiyönä nainen. Hän käveli humalassa ajoradalla. Yliajaja törmäsi häneen ja jätti kuolleena ojaan.

Autoilija löytyi auton saamien kolhujen perusteella. Hänkin oli ollut niin juovuksissa, ettei muista koko ajomatkasta yhtään mitään. Naisen oli usea taksi nähnyt kävelemässä, ja monet olivat ilmoittaneet öisestä haahuilijasta. Poliisipartio meni katsomaan, mutta silloin nainen oli jo ollut ruumiina ojassa eikä pimeyden vuoksi näkynyt. Vasta aamulla hänen ruumiinsa havaittiin.

Nainen oli ollut ilman rahaa ja lehtien tietojen mukaan ollut työtovereidensa kanssa iltaa viettämässä. Häneltä jäi kolme lasta. Hän asui Nokialla, joten tamperelaisten on helppo hahmottaa, että hän oli yrittänyt kävellä kotiin - Pirkkalan ohitustie on suorin reitti Tampereelta Nokialle, mutta se ei ole sallittu jalankulkijoille.

Tällainen on tapaus koko karmeudessaan ja lyhykäisyydessään. On helppo osoittaa syyllisiksi nainen itse ja yliajaja - molemmat juovuksissa, molemmat pimeällä tiellä. Aamulehden yleisönosastossa on ainakin kolme kirjoittajaa ehtinyt tökätä syyttävän sormen taksinkuljettajien silmään - eli miksi eivät korjanneet kuljeksijaa tieltä pois?

Tämä on vastenmielistä. Taksinkuljettajien työ (olivatpa he viemässä asiakkaita tai menossa hakemaan kyytiä - näistä pikkuseikoista eivät kirjoittajat piitanneet) ei ole keräillä näkemiään humalaisia, ja he ilmoittivat kaikki heti oikeaan paikkaan, eli poliisille. Poliisi taas teki tarkistuksen. Tie on pitkä, kyseinen kohta oli pimeä, ja yliajo oli ilmeisesti jo ehtinyt tapahtua.

Minun mieleeni tuli ensin syyttää työtovereita - olisihan heidän pitänyt huolehtia toveristaan. Ajattelin tarkemmin ja totesin, etten voi tietää olosuhteita. Nainen on voinut jäädä viimeisenä ravintolaan. Hän ei välttämättä ole kertonut olevansa rahaton. Hänelle on voitu tarjota kyytiä, ja hän on kieltäytynyt. On jopa voinut sattua jonkinlainen sekaannus - luvattu noutaja ei päässytkään, kaikki luulivat hänen menneen jonkun muun mukaan jne.

Huomasin omiakin ennakkoluulojani penkoessani, miten helppo on tuomita. Siteeratessani sitä vanhaa kirjaa teen sen peiliin katsoen: Älkää tuomitko, ettei teitä itseänne tuomittaisi. Edes kahta päähenkilöä ei tule tuomita. Toinen on kuollut, ja toinen luultavasti nyt työtön (se oli työnantajan auto). Kummankaan osaa ei itselleen soisi.

torstaina, maaliskuuta 15, 2007

Japanin Moby Dick

Ei ole reilua odottaa, että japanilaiset kalastajat olisivat lukeneet "Moby Dickin", mutta kaskelottia pelastamaan lähtenyt kalastusvene teki kyllä kaiken väärin.

Kalastajat lähestyivät valasta pienellä veneellä aikomuksenaan pelottaa reilut kymmenen metriä pitkä jättiläinen takaisin avomerelle.

He yrittivät ensin säikäyttää eläimen kolistamalla rautatankoja vastakkain. Seuraavaksi kalastajat lassosivat köysiä valaaseen vetääkseen sitä kauemmas rannasta.

Kaskelotti ei kuitenkaan pitänyt saamastaan huomiosta, vaan joutui paniikkiin ja hyökkäsi kalastajien veneen kimppuun. Ensin valas huitaisi kiikkerää venettä pyrstöllään ja lennätti kaksi miestä yli laidan. Viimeinenkin kalastaja sinkoutui mereen, kun kaskelotti tuuppasi veneen ympäri valtavilla leuoillaan.

Valaan riepotellessa venettä yksi kalastajista hukkui. Kaksi muuta pelastettiin vedestä hengissä. (IS)


Tämähän oli kaskelotin kannalta klassista pyyntityötä; vene lähestyy raivoisaa vauhtia, veneessä seisoo miehiä, jotka heittelevät köysiä sen selän yli ja koliselevat rautaesineillä, jotka voisivat olla harppuunoita. Kaskelotti reagoi juuri, kuten sen suku on tehnyt satoja vuosia; käy veneen kimppuun. Juuri tästä syystä kaskelotinpyytäjien veneet olivat aikoinaan kevytrakenteisia ja voitiin kasata uudelleen kokoon avomerelläkin. Kalastajat saivat olla onnellisia, että heille ei käynyt kuin kapteeni Ahabille; kukaan ei joutunut kaskelotin hampaisiin.

Tarkoitus oli tietysti hyvä, mutta kaikki eläimet eivät ole kotoisin Disney Worldista tai "Free Willy" -elokuvasta. ne ovat oikeasti vaarallisia.

Mahtaakohan kaskeloteilla on periytyvä muisti? Eteläisellä Tyynellämerellä harjoitetaan vieläkin pientä valaanpyyntiä rannikolta, kansainväliset pyyntikiellot tulivat voimaan joskus 60-luvulla eivätkä kaikki maat noudata niitä vieläkään, ja kaskelotit tulevat aikuisiksi vasta 21-vuotiaina, joten kuka tietää niiden iän? Tämä valas on voinut hyvin itsekin oppia, mitä merkitsevät miehet venneissä.

keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007

Luonnollista nestettä

Kun henkilöt kehittävät tietyn itsetärkeyden asteen, tietty luonnollinen neste alkaa näkyä silmistä. Rouva oikeusministerin aviomiehen silmät ovat ilmeisesti tällä hetkellä väriltään keltaiset. Rouva oikeusministeri itse on kääntynyt asianajajien puoleen, koska hänen miehensä maksoi pimeää palkkaa ja jäi kiinni. Herra oikeusministerin aviopuoliso on tehnyt peräti esitutkintapyynnön. Ei tosin itseään vastaan, vaan asiasta uutisoinutta lehteä.

Iltalehti on kirjoittanut epäselvyyksistä Leena Luhtasen kunnallisvaalirahoituksessa. Se muun muassa julkaisi Juhani Luhtasen ja graafikkoyrittäjän puhelinkeskustelun, jossa Juhani Luhtanen myönsi maksaneensa vaalimainoksia pimeästi. (HS)

Hetkinen - minä kun olen luullut, että Zimbabwen presidentin nimi on Mugabe eikä Luhtanen? Vai ajatttelenko nyt Putinia?

lauantaina, maaliskuuta 10, 2007

Luonnollisia henkilöitä

Ei tarvitse huudella hiljaa oikeusministeri Leena Luhtasen oudoista näkemyksistä, koska Iltalehti huutaa jo kovaa. Riittää kai mainita, että näin siinä käy, kun valitaan oikeusministeri, jolla ei ole oikeustutkintoa. Menevät sekaisin ALVit ja muut veroasiat. Ja pahasti. Tulee ihan mieleen Eeva Vuori; toistaiseksi Luhtanen ei sentään ole kertonut, ettei tiennyt jutusta mitään, vaikka onkin uhannut puhutella miestään. (Ministerien miehillä on kova kotikuri - eikö rouva Saarelakin luvannut taannoin panna miehensä korvat helisemään?)

Se ainakin tuli selväksi, että Leena Luhtasen aviomies on luonnollinen henkilö.


tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Potilastiedot myyntiin?

Jos jokin asia on ihmisille tärkeä, niin lääkäritietojen luottamuksellisuus. Vieraat ihmiset päästetään tuskallistenkin salaisuuksien ääreen, jos he ovat lääketieteen edustajia - koska heihin luotetaan. Pappeihinkan ei luoteta yhtä paljon. Nyt Etlan tutkija Raine Hermans haluaa romuttaa kerralla tämän luottamuksen. Hänen mielestään asia on yksinkertainen:

Julkisen terveydenhuollon keräämät yksityiskohtaiset potilasaineistot sisältävät rahanarvoista tietoa. (Aamulehti)

Hänen mielestään "tietojen myymistä varten tulisi perustaa välittäjäyhtiö. Sen pitää olla julkisen sektorin omistama" - ei siksi, että se olisi potilaiden kannalta luotettavampi, vaan koska tiedot ovat "julkisin varoin kerättyjä".

Yhdistämällä terveydenhuoltojärjestelmä, potilastietokannat ja bioteknologia voidaan Suomesta ehdä kansainvälisiä lääkealan yrityksiä houkutteleva kohde. (Aamulehti)

"Ostaja voi käyttää tietoja vain kerran tiettyyn käyttötarkoitukseen. Jokaisesta uudesta tarpeesta on rahastettava." (Aamulehti)

Ainakaan minua ei kummastuta, että tämä sieluilla rahastaja toimii tällä hetkellä Yhdysvalloissa.

maanantaina, maaliskuuta 05, 2007

Rusi rakastaa käräjäsalia

Alpo Rusin luulisi jo käräjöineen kyllikseen vakoilujuttunsa tiimoilta. Hän on haastanut oikeuteen SUPOn lisäksi lehtiä, yksityisiä henkilöitä, syyttäjävirkamiehiä, luullakseni TV:n ja Suomen valtionkin. Haastamatta ovat vain Saksan valtio ja Markus Wolf, STASIn ulkomaanosaston päällikkö, joka valitettavasti ehti kuolla.

Tämä ei riitä, Rusi on päässyt oikeusjuttujen makuun. Nyt hän aikoo haastaa oikeuteen SAK:n ja ilmeisesti kohumainoksen tehneen mainostoimiston ja siinä esiintyneen Oiva Lohtanderin (se olisi ainakin loogista).

Rusin mielestä mainoksessa herjataan yrittäjiä ja heitä kohtaan suoranaisesti lietsotaan vihaa, mikä rikkoisi eurooppalaista ja Suomessakin voimassaolevaa vihanlietsonnan kieltävää lakia. (IL)

Että sitä rataa. Rusilla on edessään tulevaisuus uutena Hannu Karpona (paitsi jotakin on mennyt pieleen; Karpo yleensä on ollut se, joka haastetaan, Rusi haastaa). Jos teillä on tieriitaa naapureiden kanssa, ette pidä toisen puolueen ehdokkaasta, työpaikkanne pomo keljuilee, pankissa ei olla kohteliaita tai naapurin mummo hakkaa mattonsa juuri päiväunienne aikaan, niin kertokaa Rusille. Rusi haastaa.

Niin, ja mainokset. Voisiko herra Rusi ystävällisesti haastaa oikeuteen sen mainoksen, jossa epähygieenisesti syötetään kissaa keittiön lattalla? Sukulaislapseni on allerginen ja alkaa kutista aina, kun näkee mainoksen.

lauantaina, maaliskuuta 03, 2007

YLEn ystävällistä rahastusta

Nyt alkaa näyttää siltä, että 400 000 taloutta jättää digiboksin ostamisen väliin. YLE on ystävällisesti päättänyt, että näiden talouksien ei tarvitse maksaa TV-lupaansa. Kuvitella!

Tosin jos he asuvat alueilla, joihin näkyvät naapurimaiden analogiset lähetykset (Ruotsi, Viro, Venäjä) tai heillä on antenni, jolla voi astaanottaa ulkomaisia analogisia lähetyksiä, lupa on maksettava. Näin ovat lupaherrat viisaudessaan päättäneet.

Mistä syystä sitä TV-lupaa oikein oli alkuaan tarkoitus maksaa? Oliko se TV-tuotannon ylläpito Suomessa? En käsitä.

Kaikki televisiolähetykset muuttuvat Suomessa digitaalisiksi 1.9.2007 alkaen. Mikäli käytössä ei ole digisovitinta tai digitelevisiota, ei tämän jälkeen voi enää katsoa suomalaisia televisiolähetyksiä, eikä myöskään televisiomaksua tarvitse maksaa.

Televisiomaksu on kuitenkin maksettava, jos pystyy katsomaan muiden maiden analogisia televisiolähetyksiä (esim. Ruotsi siirtyy digiaikaan vasta marraskuussa 2007). Televisiomaksu on maksettava myös silloin, jos käytössä on satelliittiantenni, jonka avulla voi vastaanottaa ulkomaisia televisio-ohjelmia. (Viestintäviraston TV-maksuosasto)