keskiviikkona, toukokuuta 31, 2006

Tamperetta tunteville

Voin omakohtaisesti ilmoittaa, että jos tarvitsee Tampereella ambulanssia paikassa, jota ns. pultsaritkin joskus miehittävät, ambulanssi tulee hitaammin kuin keski-ikäiseltä hengästyvältä naiselta kestää kävellä.

Tämä tapahtui tänään. Kun ambulanssi kutsuttiin tiedoilla, että miehellä on erittäin heikko pulssi, hän on ollut liikkumaton ainakin 15 minuuttia ja läpsimisestä ynnä muusta huolimatta ei saa reaktiota aikaan, ambulanssin tulo kesti 7,5 minuuttia. Tapahtumapaikka on puisto, jossa kodittomat joskus majailevat, mutta kyseinen henkilö ei ollut ulkonäöstään päätellen sellainen, eikä ilmoituksessa viitattu sanallakaan humalatilaan. Paikka on viiden minuutin kävelymatkan päässä paloasemalta.

Päätellen ambulanssin viipymisestä tapahtumapaikalla, henkilöä ei saatu elvytettyä. Jos hänellä olisi ollut ennakkoajattelua ruveta kuolemaan korttelin päässä, "kunniallisemmalla" alueella, hän ehkä olisi tällä hetkellä kunnossa. Nyt...

tiistaina, toukokuuta 30, 2006

Hollantilaiselta vitsipalstalta

Vai onko?

MTV3:n Uutisten mukaan hollantilaiset pedofiilit ovat perustamassa puoluetta, joka sallisi lapsen ja aikuisen väliset seksisuhteet, lasten esiintymisen pornofilmeissä ja eläimiin sekaantumisen.

Sitä paitsi yli 12-vuotiaille halutaan oikeus polttaa, juoda ja äänestää. Kun vauhtiin on päästy, halutaan myös hollantilaisille ilmaiset junamatkat.

Onko kalenteri sekaisin ja nyt aprillipäivä? Huomenna nähdään, onnistuuko puolueen rekisteröinti.

maanantaina, toukokuuta 29, 2006

Pyhempi kuin sinä

Kuuluisat Muhammed-pilakuvat on taas julkaistu Tanskassa, kertoo Helsingin Sanomat. Tällä kertaa ne julkaisi Politiken-lehti.

Se on aivan eri asia, sanoo Politikenin päätoimittaja Töger Seidenfaden. Politiken julkaisi kuvat amerikkalaisen taiteilija-toimittaja Art Spiegelmanin kirjoituksen yhteydessä.

"Se oli välttämätöntä hänen tekstinsä ymmärtämiselle", sanoi Politikenin päätoimittaja Töger Seidenfaden.

Seidenfaden korosti, ettei Politiken halunnut provosoida, kuten Jyllands-Posten oli hänen mielestään tehnyt.

Erohan on aivan selvä, näkeehän sen sokea Reettakin. Kun iso lehti julkaisee jotakin, se on välttämätöntä. Kun pieni lehti julkaisee, se provosoi. Eikö meillä Suomessakin ole tapahtunut jotakin samantapaista... Siitä puheen ollen, koska Helsingin Sanomat julkaisee Muhammed-juttua käsittelevän kiihkottoman, kriittisen esseen saadakseen myös panna kuvat sivuilleen?

sunnuntaina, toukokuuta 28, 2006

Härskiä hommaa Monacossa

Taas ovat Formula-kisat saaneet uusia ulottuvuuksia. Michael Schumacher pysäytti aika-ajossa autonsa tahallaan viimeiseen mutkaan estääkseen Alonsoa pääsemästä paalupaikalle. Kokeneetkin Formula-miehet pyörittelivät päätään. Kun kysyttiin Montoyalta, mitä hän ajatteli Schumin onnettomuudesta, hän vastasi vain: "Onnettomuus? Siksikö hän sitä sanoo?"

Villeneuve taas hankki itselleen rangaistuksen ohittamalla turva-auton aikana. Albers hankki rangaistuksen yrittämällä samaan tilaan samalla hetkellä oman tallikaverinsa kanssa. "Tarpeettomasti aiheutettu kolari", oli tuomariston mielipide.

Onhan Formuloissa ennenkin nähty sitä sun tätä, mutta nyt meno alkaa olla kuin Länsiväylällä kesäisenä viikonloppuna. Ainoa rauhallinen on Kimi Räikkönen, joka autonsa sytyttyä tuleen käveli suoraan veneelleen ja otti aurinkoa. Viisas mies. Mieluummin ylekuumentuneet autot kuin ylikuumentuneet miehet.

lauantaina, toukokuuta 27, 2006

Masentuneet maantienojaan!

Helsingin Sanomat on tutkinut, miten vakuutusyhtiöt myöntävät sairauskuluvakuutusta masentuneille. Tulokset ovat - no - masentavat.

Vakuutusyhtiöiden käytäntö tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pari vuotta sitten lievän masennuksen takia lääkärillä käynyt työikäinen ihminen ei saa sairauskuluvakuutusta lainkaan. Osa vaatii jopa viittä täysin oireetonta vuotta ennen kuin sairauskuluvakuutus voidaan myöntää.

Vakuutusyhtiöillä tuntuu olevan jonkin taikauskoinen pelko masennusta kohtaan. Se ei suinkaan ole pahin eikä kallein lääkekorvattavista taudeista, ja toisin kuin monet muut - myös psyykkiset - ongelmat, sen hoito palauttaa usein täyden työkyvyn. Hoitamattomana se heittää ihmisen pysyvästi ulos työelämästä.

Onkohan työnantajillakin samanlainen suhtautuminen masennukseen?

perjantaina, toukokuuta 26, 2006

Voikkaa

Paperiliiton Ahonen on paljastanut, että Voikkaan tehtaalle olisi löytynyt ostaja. Lähes 600 työpaikkaa ja kokonainen yhteisö olisi pelastunut. Uusi yritys ei olisi edes kilpaillut UPM:n kanssa, koska se olisi suunnannut toimintansa toisille aloille.

Eipä kelvannut ehdotus UPM:n johtajille.

Ahosen arvion mukaan Kuusankoskella sijaitsevaa Voikkaan tehdasta ei myyty, koska haluttiin näyttää kuka on isäntä ja haluttiin kyykyttää sekä luoda pelon ilmapiiriä. (STT)

Ahonen on todennäköisesti mielipiteessään oikeassa. Kun tämä viimeisin ulosmarssi tapahtui, ainakin yhtä paperitehdasta uhkailtiin heti lomautuksilla ja irtisanomisilla. Viime kesäiset työsulut olivat myös työnantajan idea - vaikka moni suomalainen rähiseekin yleisönosastoissa kuin rakkikoira "lakkoileville" paperimiehille, "jotka aiheuttavat Suomen työttömyyden".

UPM:n viestintäjohtaja Pirkko Harrela kiistää väitteen, että yhtiö olisi saanut ostotarjouksen kotimaiselta sijoittajaryhmältä. (MTV)

Näinhän ne tekevät. Pilkun päälle kai asia oli niin - ostotarjoukseen asti ei ehditty, mutta neuvotteluja yritettiin aloittaa.

Ahosen mukaan suomalainen sijoittajaryhmä ei suoraan asioinut UPM:n kanssa, vaan yhtiöön oli yhteydessä "erittäin korkeassa asemassa oleva yhteiskunnallinen vaikuttaja". Kaupan toteutuessa myös sijoittajien nimet olisivat tulleet julki. (MTV)
Niinpä. Isännät ovat päätöksensä tehneet, joten turhaa pullikoida. Tuhotaan kappale Suomea ja murskataan ihmisten elämä. Paljonko optioita ne UPM:n pomot taas saivatkaan?

torstaina, toukokuuta 25, 2006

Eipäs virnistellä!

Iltalehden mukaan presidentti Halosen virka-auton kuljettaja oli naureskellut oikeudessa, kun häntä syytettiin rajulla ylinopeudella kaahaamisesta.

Syytteen todistaminen tai kumoaminen on oikeuden asia. Asiaton käytös on toinen juttu. Se heijastuu jopa presidenttiin. Poliisimiehen pitäisi tietää, että oikeussali ei ole vitsien paikka.

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006

Seksitodistus poliisilta?

SDP aikoo esittää seksin oston kieltoa, joka koskisi vain parituksen ja ihmiskaupan uhreja. Mitenkäs tämä käytännössä pannaan toimeen? Kai puolue viisaudessaan on jo ratkaissut senkin?

Jos harrastaa seksiä henkilön kanssa, joka myöhemmin todetaan ihmiskaupan uhriksi, ei silti ole syyllistynyt rikokseen, ellei ole tiennyt sitä jo tekohetkellä. Jos kysyy seksin tarjoajalta: "Oletko ihmiskaupan uhri?" ja tämä kieltää, ei kaiketi ole syyllistynyt rikokseen, koska on tullut johdetuksi harhaan. Pitäisi kaiketi kehittää systeemi, jossa seksin tarjoajat hakevat poliisilaitokselta todistuksen, joka vahvistaa valalla: "En ole ihmiskaupan uhri. Minulla ei ole parittajaa." Tämän sitten päivystävä poliisi vahvistaa leimalla ja allekirjoituksella. Todistus on aina kaupantekohetkellä esitettävä.

Keksiikö joku paremman keinon?

maanantaina, toukokuuta 22, 2006

Silkkaa sirkusta

Lordin menestys on kirvoittanut maailmalla monenlaisia kommentteja. Hämmästyttävin on tullut (toiseksijääneeltä) Venäjältä. Heidän mielestään Lordin esitys on silkkaa sirkusta.

Onko tämä nyt kehuja vai moitetta? Sirkus on aina ollut Venäjällä valtion tukema, erittäin korkealle arvostettu taidemuoto. Eikä niitä erojakaan niin hirverästi ole, kun esiintyjiä verrataan. Yllä Moskovan sirkus, alla Lordi.


sunnuntaina, toukokuuta 21, 2006

Ahneet sukupolvet

Osku Pajamäkihän sen mellakan aloitti valittamalla, että suuret ikäluokat ovat ahneita, kun käyttävät rahansa itse. Keskustelupalstoilla kiista kasvoi nopeasti raivoisiin mittoihin. Nyt ovat Iltalehden kolumnistit panemassa asioita taas järjestykseen. Jo oli aikakin. Typeristä kiistoista tämä on se typerin (ellei ajatella kapinaa työäidit/kotiäidit).

Raili Nurvala muistuttaa:

Suurista ikäluokista puhuminen on osin näköharhaa, sillä iso joukko poistui maasta viimeistään 1970-luvulla Ruotsiin. Siitä huolimatta he kuulemma ovat kaiken pahan alku ja juuri.

Hanna Jensen taas anelee vanhempaa sukupolvea palajstamaan salaisuutensa:

Pullataikina. Kaikkihan tietävät, että Helsingin paras pulla löytyy Töölön uimahallin kahviosta. Sen paistavat ahneen sukupolven edustajat. Pulla on pehmeää ja siinä on täydellinen sitkos. Kahvilaa pitävät naiset tekevät taikinan itse, mutta eivät suostu paljastamaan sen salaisuutta.

He pimittävät pullatietoa pullamössösukupolvelta.

-----

Aamuvirkkuus. Millä keinolla ihminen herää puoli viideltä aamulla ja lähtee torille? Torilla on koko ahne sukupolvi. Torilla tapahtuu jotain, josta me muut emme tiedä. Me nukumme.

Hyvä. On aika tulla sieltä yleistyksien parista ihan tähän tavalliseen arkipäivään. Lakataan meuhtomasta, jotta päästäisiin eduskuntaan, hei Osku, ja mennään aamutorille juttelemaan niiden ikääntyneiden kanssa. Voisi vielä paljastua jotakin, mistä on iloa ja hyötyä. Hötkyilemätön elämänmuoto.



perjantaina, toukokuuta 19, 2006

Lordin hattu

Minusta on hauskaa, että kaikkien tosikkojen hömpötyksen jälkeen Lordi on tähän asti menestynyt. Erityisen hauskaa on, että he onnistuivat tekemään pilaa itsestäänkin pistämällä päähänsä hassut Suomi-hatut.

Olemme saaneet lukea kaikenlaisia mielipiteitä Lordista alkaen kauhistuneesta isä Mitrosta ja päättyen ruotsalaisten Carolaan, joka pelkäsi paholaista. Tämän aamun Aamulehdessä oli taas yksi iloinen yleisöosastokirjoittaja, jonka mielestä "Se, että nuoret aikuiset pitävät Lordin esityksestä on luonnotonta ja sosiaalipsykologien pitäisi ainakin yrittää selvittää syitä tähän".

Hyvä, että kaikki sentään eivät ole tosikoita. Hallelujaa, Lordi!

torstaina, toukokuuta 18, 2006

Hyvä vihollinen

Argentiinan ympäristöaktivistit eivät jätä Suomen valtiota rauhaan. He aikovat osoittaa mieltään myös Ruotsin lähetystön edessä Helsingin Sanomien mukaan.

Pohjoismaat ovat ilmeisesti Argentiinalle "hyvä vihollinen"; jokin, jonka niskaan voi kaataa turhautumisen ja kiukun ilman vastaseurauksia. Argentiina ei tiettävästi ole päässyt jaloilleen Peronin jälkeen. Kansan kiukku voidaan kohdistaa jonnekin maan ulkopuolelle ja hallitus saa rauhassa hallita.

Eipä ihme, että mielenosoitus sujui karnevaalitunnelmissa.

keskiviikkona, toukokuuta 17, 2006

Rasittava Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali muuttaa Hollannista Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun hänen kansalaisuutensa on uhattu peruuttaa. Hänen turvapaikkahakemuksensa oli virheellinen vuonna 1992. Hän oli tullut Hollantiin Kenian kautta eikä suoraan.

Höpö höpö. Hollantilaiset ovat koko ajan tienneet, että vuonna 1992 kukaan ei päässyt Somaliasta suoraan Hollantiin eikä mihinkään muuhunkaan Euroopan maahan. Lentoja ei ollut sisällissodan vuoksi. Kaikki paenneet somalit - Hollannissa, Suomessa ja muualla - ovat kävelleet Etiopiaan, purjehtineet pikkualuksella Jemeniin tai muuta vastaavaa. Katse karttaan!

Hirsi Ali on yksinkertaisesti muuttunut rasitteeksi. Sen jälkeen, kun ohjaaja Theo van Gogh murhattiin, Hirsi Ali on ollut turvatalossa poliisivartioinnissa. Poliittisesta edusta - oikeistolaispuolueen parlamenttiedustaja - hn on muuttunut rasitteeksi. Hänestä on siis hankkiuduttava eroon. Ja eroon hänestä päästään. Mitä se sanoo Hollannin kuuluisan suvaitsevaisuuden nykytilasta, on eri asia.

tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Taksikuskin palkka

Tämä tarina koskee Tamperetta ja tulee suoraan hevosen suusta.

Tampereella on aikaisemmin suhteellisen hyväksi koettu ja toimiva vammaisten kuljetuspalvelu nähty sopivaksi kilpailuttaa ja antaa Suomen Postille. Monenlaista on seurannut, pääasiassa ajojen sietämätöntä takkuilua. Myös byrokratia on lisääntynyt. Aikaisemmin oli esimerkiksi mahdollisuus sopia, että taksi odottaa ja tuo paluukyydinkin, mikä huonojalkaisille ja kännykkää vailla oleville oli suuri helpotus (tietenkin se oli kaksi matkaa, siitä ei ole kysymys). Nyt, vaikka paluusta olisi sovittu sen Suomen Postin itäsuomalaisten pölkkyjen kanssa, taksi joutuu kuitenkin erikseen ottamaan yhteyden sanottuihin pölkkyihin saadakseen erikseen luvan paluukyytiin. Soittoon ja asian esittämiseen yksitavuisin sanoin menee aikaa 10-30 minuuttia.

Pahempi asia seuraa. Tampereella kiirii huhu, että kaikki taksit eivät suostu ottamaan näitä kyytejä. Ei ihme. Heille ei makseta niistä. Mitään. Euroakaan. Senttiäkään. Ne ajetaan hyväntekeväisyytenä. No, tarkkaan ottaen heille ei vielä ole maksettu mitään, ja järjestelmä on ollut käytössä puolitoista kuukautta. Kauanko itse tekisitte työtä, kun tilipäivästä ei ole puoleentoista kuukauteen tietoa eikä myöskään mitään puhetta siitä, ksoka sitä rahaa sitten tulee vai tuleeko koskaan?

Onko Posti todella niin heikoilla kantimilla, että täytyy varastaa raha taksinkuljettajien suusta? Ja - viime kädessä - kyydit vanhoilta ja vammaisilta? Ja nyt puhutaan, että Kela-kyydit annettaisiin samalle ryöstökoplalle (tarkoitan edelleenkin Suomen Postia)! Hallelujaa vaan, pian kai ambulanssipotilaatkin tuomitaan kulkemaan linja-autoilla - kaipa palo- ja pelastuslaitoksenkin johto siirretään sinne Itä-Suomen korpiin.

maanantaina, toukokuuta 15, 2006

Terveisiä sinne tänne

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen ihmettelee, "miksi suomalainen yhteiskunta ei reagoi selvemmin mielenilmauslakkoon". Osana yhteiskuntaa reagoin heti:

IHAN OIKEIN TEILLE!

Oliko tämä nyt riittävän selvää? Pitääkö huutaa kovempaa? Ensin pelleillään työsuluilla. Sitten mätkitään päähän ns. "yt-neuvotteluilla". Sitten ei kuin ajetaan alas kokonaisia kaupunkeja. Sitten jaetaan palkankorotuksia ja osinkoja johtajille. Sitten ihmetellään. Miten tyhmäksi Metsäteollisuuden mies vielä voi tulla?

Toiset terveiset menevät Liisa Hyssälälle, joka on taas hyssälöinyt siitä, miksi naiset eivät uskalla synnyttää lapsia. Liisa, synnyttäisitkö sinä itse tähän pätkätyöyhteiskuntaan? Ottaisitko riskin työsuhteesi menettämisestä? Olisiko syytä valtion edustajan katsoa peiliin kummastelun sijasta, kun valtio on pätkätöissä suurin sikailija ja kunnat vähän pienempinä possuina perässä?

Olisiko aika lopettaa se hyssälöinti ja hyssyttely ja tehdä jotakin? Häh?

lauantaina, toukokuuta 13, 2006

Nopean toiminnan valtio

Iltalehden mukaan valtio on menettämässä nopean toiminnan joukot palkkakiistan vuoksi.

Westerlundin [Upseeriliiton puiheenjohtaja] mukaan koulutettavia on vaadittu allekirjoittamaan palvelussitoumus maanantaina tai muussa tapauksessa he saavat lähteä.

- Ihmettelen, että ihmisiä painostetaan allekirjoittamaan sitoumus, vaikka neuvottelut palkkaehdoista ovat kesken.

- Jos joukot tästä kovasti suuttuvat eivätkä allekirjoita sopimusta, niin heidän tilalleen ei saada uusia mistään millään järkevällä aikataululla.


Arvonsa tuntevia ihmisiä on vaarallista ärsyttää noin typerällä tavalla. Työmarkkina-alalla tiedetään, että ihmisiä ei saa panna kasvojensa menettämisen vaaraan, mutta upseerialalla luullaan vieläkin, että käskyttäminen onnistuu missä tahansa. "Alokas, te olette mulkku!" "Kyllä, herra kersantti, minä olen mulkku." Tämä linja on ollut ohi jo eräitä vuosia. Olisi syytä oppia ennen kuin Suomi menettää kasvonsa. "M;issä ne lupaamanne nopean toiminna joukot ovat?" "Käskimme heidän lähteä ja he yllätykseksemme lähtivät." Että sillä tavalla.


perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Keskiajan kidutus


Vappumellakasta vangittu syyttää poliisia "painajaismaisten ja keskiaikaisten kuulustelumenetelmien" käytöstä.

Suomen poliisi tuskin käyttää keskiaikaisia menetelmiä. Lähinnä tulee mieleen, että pidätetyllä on a) vilkas mielikuvitus, b) verbaalista lahjakkuutta, ja c) humanistin tausta.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kari Tolvanen on ymmällään painostusväitteistä. Tolvasen mukaan kuulusteluja tehneet ovat asiallisia kavereita, joilla ei ole syytä käyttää keskiaikaisia menetelmiä. (HS)
En usko minäkään. Peukaloruuveja ja sahoja (kts. kuva) tuskin löytyy Helsingin poliisin kuulusteluhuoneista.

torstaina, toukokuuta 11, 2006

Nokkavat avuntarvitsijat

Tjaah. Meille kerrotaan, että Pohjois-Korea sallii taas avustaa itseään.

Pohjois-Korea ilmoitti vajaa vuosi sitten, että se ei enää halua apua WFP [Maailman elintavikeohjelma] :ltä. Syyksi Pohjois-Korea sanoi sen, että "eräät maat ovat politisoineet humanitaariset avustuskysymykset". (Iltalehti)

Aiemmassa ohjelmassaan WFP ruokki kymmenen vuoden ajan noin kolmannesta maan 23 miljoonasta asukkaasta. (HS)

Pohjois-Korea on kuitenkin karsinut kelpuuttamansa avun määrää. Perusteeksi se sanoo, ettei halua tukea riippuvuuden kulttuuria. Lisäksi sadot ovat sen mukaan paranemassa.
-----
WFP:n Aasian-toimintojen johtajan Anthony Banburyn mukaan on liian aikaista sanoa, millainen sato Pohjois-Koreaan on tänä vuonna tulossa. (YLE)


Puhutaan ylpeistä köyhistä, mutta joku tolkku on oltava talkkunansyönnissäkin. Tällä menolla pohjois-korealaiset loppuvat kesken ennen kuin apu saadaan kattavaksi. Nyt maa suostuu pitkin hampain ottamaan vastaan apua raskaana oleville naisille, mutta ei esimerkiksi vanhuksille, jotka saavat eläkkeellään kilon riisiä kuukaudessa. Eikös Aasiassa pitönyt kunnoittaa nimenomaan vanhuksia (toisin kuin vaikkapa Suomessa)?

J.K. Siitä avun politisoimisesta: avustusjärjestöt koettivat varmistaa, että apu meinsi tarvitsijoille eikä armeijalle.

tiistaina, toukokuuta 09, 2006

Uiguurit ja Erkki Tuomioja

MOT-ohjelmasssa 8.5 (uusinta tänään) käsiteltiin Guantanamossa viattomina pidettyjen uiguurimiesten asiaa. Yhdysvallatkin on tunnustanut heidät syyttömiksi kaikkeen, mutta tarvitaan maa, johon heidät voidaan luovuttaa.

Suomen kanta on, että nämä miehet saavat edelleen olla kahlehdittuina, telkien takana odottamassa (vaikka lopulta Albania suostui ottamaan viisi heistä). Suomen kannasta haastateltiin Erkki Tuomiojaa:

Mot: Mikään ei estä periaatteessa laissa sitä, että näitä uiguureja…

Tuomioja: Tämä on selkeä järjestelmä ja sitä ei oo siihen sinänsä syytä lähteä sitä muuttamaan.

Mot: Kuinka paljon tähän asiaan liittyy se, että ei haluta ärsyttää Kiinaa? Nämä ihmisethän ovat Kiinan kansalaisia.

Tuomioja: Ei millään tavoin, ei millään tavoin.

Tuomioja: Jos tulee uusia esityksiä niin ainahan ne käsitellään, mutta en usko, että tämä periaate tästä muuttuu.

Tuomiojan onni on, että hänen isoäitinsä Hella Wuolijoki on kuollut. Tai siis Hellan onni; on hirveä asia joutua häpeämään jälkeläistään. Hella oli tulisieluinen ihmisoikeuksien puolustaja. Hän ei olisi niin kylmästi, silmäluontaan räpäyttämättä jättänyt viattomiksi tietämiään ihmisiä noihin oloihin.

Kiitos Tuomiojan Albania on osoittautunut humaanimmaksi maaksi kuin Suomi.

maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Nuttier than squirrel's breakfast

Britannian ulkoministeri Jack Straw on voinut saada potkut, koska hän sanoi Bushin uhkauksen käyttää ydinasetta Irania vastaan olevan "nuts", kirjoittaa The Independent.

Pakko olla samaa mieltä Jack Strawn kanssa. Pelkkä sotilaallinen isku Irania vastaan olisi huono liike, mutta ydinisku on järjelle käsittämätön. Jos Bush on valmis tuhoamaan maapallon saadakseen toisen luokan öljyvaltion tunnustamaan häviönsä sanasodassa, hänet pitäisi panna pakkopaitaan.

They say President George Bush was furious that Mr Straw said it was "nuts" to use nuclear weapons against Iran, an option reported to be under active consideration in Washington. (The Independent)
Iltalehti raportoi samasta asiasta käyttäen korrektia sanaparia "täysin järjetön". Minusta "nuts" tiivistää tilanteen neljään kirjaimeen. Ilmeisesti Bush ottaa kuitenkin tunnetun amerikkalaisen sanonnan "nelikirjaimisista sanoista" kirjaimellisesti ja veti herneen nenäänsä. "Tietäisitpä, poikani, miten vähällä järjellä maailmaa hallitaan", sanoi Ruotsin kansleri Axel Oxenstjaerna jo 30-vuotisen sodan aikana.

sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Venäjän pitkä käsi

Tsetseenisivustot on taas suljettu, tällä kertaa Ruotsisssa. Palvelimet on myös takavarikoitu. Viimeksihän asialla oli Suomen suojelupoliisi.

Mikael Storsjö on sisukas kaveri. Vaikka hän on joutunut muuttamaan Suomesta suojelupoliisin painostuksen vuoksi, hän on jatkanut toimintaansa Ruotsissa.

Storsjö muutti Ruotsiin sen jälkeen kun hänen ylläpitämänsä kavkazcenter.com-sivusto oli suljettu Suomessa. Storsjön mukaan näin tapahtui suojelupoliisin painostuksesta.(HS)

Nyt sivut ovat luettavissa Liettuassa, jossa oikeuslaitos on hämmästyttävän suoraselkäistä.

Liettuan korkein oikeus on sen sijaan antanut luvan Venäjän hallitusta arvostelevien sivujen julkaisemiseen. Sivuilla tuetaan Tshetshenian kapinallisten taistelua Venäjää vastaan.(YLE)


Tämä on taas Muhammed-kuvajuttu. Tsetseeneillä on oikeus saada äänensä kuuluviin, vaikka ei heidän mielipiteistään pitäisikään. Se on ymmärtääkseni demokratian perusidea: sananvapaus koskee myös eri mieltä olevia; vähemmistölläkin on olemassaolon oikeus.

Suosittelen muuten luettavaksi Anna Politkovskajan kirjaa "Putinin Venäjä". Se antaa tiettyä taustatietoa Suomen ja Ruotsin oikeuslaitosten kantaa harkittaessa.

lauantaina, toukokuuta 06, 2006

Maailman harmillisimmat kirjat

Ilta-Sanomat uutisoi amerikkalaisen "Human Events"-lehden julkaisemasta viime vuosisatojen harmillisimpien ja vahingollisimpien kirjojen listasta. "Human Events" on äärikonservatiivinen julkaisu, ja niin ovat sen raadikseen nimeämät asiantuntijatkin.

Lehti oli valinnut raatiin yhteensä viisitoista tiedemiestä ja poliitikkoa, jotka asettivat ensin kirjaehdokkaat, minkä jälkeen kukin äänesti ehdolla olleista kirjoista järjestyksessä kymmenen mielestään vaarallisinta opusta.


Listan kärjessä on luonnollisesti Marxin ja Engelsin "Kommunistinen manifesti" - vaikka epäilen, että sana "kommunistinen" on antanut kärkipaikan eikä niinkään kirjan sisältö. Seuraavina ovat Hitlerin "Taisteluni" ja Maon pieni punainen kirja. Sitten lista alkaa käydä kiinnostavaksi.

Neljäntenä on Kinseyn raportti, koska "The reports were designed to give a scientific gloss to the normalization of promiscuity and deviancy." Viides on Deweyn "Kasvatus ja demokratia". Deweyn teos rohkaisi opettajia kehittämään oppilaiden persoonallisia taitoja ja se demokratisoi koulutusta Yhdysvalloissa. "Human Events" ilmoittaa perustelukseen, että Dewey auttoi kasvattamaan Clintonin sukupolven.

Vasta Deweyn jälkeen tulee Marxin "Pääoma" ja seuraavina ovat Betty Friedan (rohkaisi naisia luopumaan kotirouvan urasta), Auguste Comte (rohkaisi luopumaan Jumalasta) ja Friedrich Nietzshe ilmeisesti, koska häntä luettiin campuksilla. Viimeinen kymmenestä on Keynes, joka kannatti julkisen vallan suorittamaa talouden sääntelyä.

Kunniamainintoja ovat saaneet Charles Darwin, Ralph Nader (vastusti autoteollisuutta), Simone de Beauvoir ja Margaret Mead (kertoi, että seksi on Samoalla hauskaa).

Muita "vaarallisiksi" luokiteltuja kirjoja listalla olivat vapaasta ja tasa-arvoisesta yhteiskunnasta kertova John Stuart Millin Vapaudesta (1859), ja ympäristönsuojeluun paneutuvat Rooman klubin julkaisema raportti Kasvun rajat (1972) sekä Rachel Carsonin Hiljainen kevät (1962). (Ilta-Sanomat)

Kirjoille oppii antamaan arvoa, kun näkee, miten niitä pelätään.




perjantaina, toukokuuta 05, 2006

Hullu vai umpihullu?

Moussaoui on tuomittu elinkautiseen vankilassa, jota "on luonnehdittu sanoinkuvaamattoman julmaksi." (Ilta-Sanomat)

Ensimmäiset vuodet Moussaoui viettää täysin eristyksissä. Hän on yksin 23 tuntia vuorokaudessa pienessä sellissään, jonka kaikki huonekalut ovat betonia. Sen pienestä mustavalkotelevisiosta tulee vain ohjelmia, joissa opetetaan vihan hallintaa.


Tunnin päivittäinen ulkoiluaika vietetään yksin. (Ilta-Sanomat)

Tämä siitä hyvästä, että hänen arvellaan tienneen vuoden 2001 terrori-iskuista. On kuitenkin mahdollista, että mies on yksinkertaisesti mieleltään sairas. Aamulehden mukaan Moussaoui on kertonut oikeudessa, että hänen piti lentää viides kone päin Valkoista taloa ja että "kenkäpommimies" Richard Reidin piti auttaa häntä lentokoneen kaappaamisessa. Noin äkkiä katsoen kertomuksessa on pari mutkaa: kaikissa muissa koneissa oli useita kaappaajia ja Richard Reid istui aiotun kaappauksen aikaan myös vankilassa samoin kuin Moussaoui itse. Puolustuksen mukaan Moussaoui on vainoharhainen skitsofreenikko, ja hänen kaksi sisartaan on todistanut kärsivänsä mielenterveyden häiriöistä.

No, jos joku piti saada linnaan, niin muitakaan ehdokkaita ei ole. Osama bin Laden piileskelee yhä ja kaikki kaappaajat kuolivat. Tuskinpa hän edes on supervankilan ainoa mielenvikainen - siellä istuu mm. kirjepommittaja, "Unabomberina" tunnettu Theodore Kaczynski, joka ei myöskään olisi saanut palkintoa tervejärkisyydestä. Minusta olisi silti mukavaa noin yleensä, että rikoksista tuomitaan niiden tekijät, eivät henkilöt, jotka mahdollisesti jotakin asiasta tietävät. Jälkimmäistä lajia kun tuppaa olemaan kovasti paljon.

keskiviikkona, toukokuuta 03, 2006

Umpisuoli ja ambulanssi

Iltalehti kertoi, miten Riihimäen terveyskeskus reagoi lapsen umpisuolitapaukseen lauantaaina ennen klo 22:

Terveyskeskuksesta vastannut henkilö vaikutti kyllästyneeltä ja toisteli vain, että no niin [...] Hän ei edes kertonut sairaalan yhteystietoja.

Äiti vei lapsen Kanta-Hämeen Riihimäen alueyksikköön, josta heidän käskettiin mennä (kotipaikkakunnalle) Lahteen. Äiti joutui ajamaan yksin tuskaisen lasen kanssa Lahteen, jossa umpisuoli lopulta leikattiin. Ambulanssia ei kyytiin herunut.

Sahalahdella taas rintakivuista kärsinyt mies ehti kuolla, koska ambulanssi ajoi Kangasalle aikaisemmin samannimiselle kadulle. Ambulanssi tuli Luopioisista, joten harhailu kesti kymmeniä minuutteja. Syynä oli vanhentunut paperikartta.

Sahalahden ja Kangasalan kuntaliitoksen yhteydessä samannimisille kaduille annettiin uusia nimiä. Tietoja ei ole kuitenkaan vielä päivitetty kaikkiin karttoihin. (YLE)

Aamulehden mukaan tapaus ei ole ainoa laatuaan. Uusikaarlepyyssä mies kuoli, koska ambulanssi oli ohjattu Pietarsaareen.

Miten uusimmalla navigaattorilla vahvistettu pelastusajoneuvo löytää kohteeseen, jos karttatiedot ovat vanhat. Ne kun päivitetään varsinaisten paperikarttojen perusteella. (Pekka Kymäläinen, Aamulehti)

Vanhentuneita tietoja, kielitaidottomuutta, piittaamatonta henkilökuntaa... Ja kun lopulta löytyy sairaala, kuollaankin päivystyksen käytävälle, koska henkilökunta ei ehdi/viitsi tuntikausiin vilkaista potilasta (tästä on TAYS Pirkanmaalla kuuluisa)..

Nähdä Suomi ja kuolla.

maanantaina, toukokuuta 01, 2006

Globalisaatio ja ambulanssi

Helsingissä noin 200 nuorta on "vastustanut globalisaatiota" rikkomalla ikkunoita, sytyttämällä tulipaloja, heittämällä kaasupullon tuleen, kivittämällä poliiseja ja palokuntaa ja estämällä ambulanssin pääsyn potilaan luo.

Mitähän globalisaatioon vaikuttavat nämä teot? Kun ambulanssi hälytetään, kysymys on useimmiten ihmishengestä. Kun kaasupullo räjähtää, kysymys on silloinkin ihmishengistä. Palokunta tekee vaarallista työtä ihmisten auttamiseksi. Näitä nuoria ei voi kutsua muulla nimellä kuin aivoinvalidit.