lauantaina, toukokuuta 06, 2006

Maailman harmillisimmat kirjat

Ilta-Sanomat uutisoi amerikkalaisen "Human Events"-lehden julkaisemasta viime vuosisatojen harmillisimpien ja vahingollisimpien kirjojen listasta. "Human Events" on äärikonservatiivinen julkaisu, ja niin ovat sen raadikseen nimeämät asiantuntijatkin.

Lehti oli valinnut raatiin yhteensä viisitoista tiedemiestä ja poliitikkoa, jotka asettivat ensin kirjaehdokkaat, minkä jälkeen kukin äänesti ehdolla olleista kirjoista järjestyksessä kymmenen mielestään vaarallisinta opusta.


Listan kärjessä on luonnollisesti Marxin ja Engelsin "Kommunistinen manifesti" - vaikka epäilen, että sana "kommunistinen" on antanut kärkipaikan eikä niinkään kirjan sisältö. Seuraavina ovat Hitlerin "Taisteluni" ja Maon pieni punainen kirja. Sitten lista alkaa käydä kiinnostavaksi.

Neljäntenä on Kinseyn raportti, koska "The reports were designed to give a scientific gloss to the normalization of promiscuity and deviancy." Viides on Deweyn "Kasvatus ja demokratia". Deweyn teos rohkaisi opettajia kehittämään oppilaiden persoonallisia taitoja ja se demokratisoi koulutusta Yhdysvalloissa. "Human Events" ilmoittaa perustelukseen, että Dewey auttoi kasvattamaan Clintonin sukupolven.

Vasta Deweyn jälkeen tulee Marxin "Pääoma" ja seuraavina ovat Betty Friedan (rohkaisi naisia luopumaan kotirouvan urasta), Auguste Comte (rohkaisi luopumaan Jumalasta) ja Friedrich Nietzshe ilmeisesti, koska häntä luettiin campuksilla. Viimeinen kymmenestä on Keynes, joka kannatti julkisen vallan suorittamaa talouden sääntelyä.

Kunniamainintoja ovat saaneet Charles Darwin, Ralph Nader (vastusti autoteollisuutta), Simone de Beauvoir ja Margaret Mead (kertoi, että seksi on Samoalla hauskaa).

Muita "vaarallisiksi" luokiteltuja kirjoja listalla olivat vapaasta ja tasa-arvoisesta yhteiskunnasta kertova John Stuart Millin Vapaudesta (1859), ja ympäristönsuojeluun paneutuvat Rooman klubin julkaisema raportti Kasvun rajat (1972) sekä Rachel Carsonin Hiljainen kevät (1962). (Ilta-Sanomat)

Kirjoille oppii antamaan arvoa, kun näkee, miten niitä pelätään.
1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Totta. Heti alkoi tehdä mieli lukea nuo kaikki.

- Laura

2:52 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home