perjantaina, toukokuuta 05, 2006

Hullu vai umpihullu?

Moussaoui on tuomittu elinkautiseen vankilassa, jota "on luonnehdittu sanoinkuvaamattoman julmaksi." (Ilta-Sanomat)

Ensimmäiset vuodet Moussaoui viettää täysin eristyksissä. Hän on yksin 23 tuntia vuorokaudessa pienessä sellissään, jonka kaikki huonekalut ovat betonia. Sen pienestä mustavalkotelevisiosta tulee vain ohjelmia, joissa opetetaan vihan hallintaa.


Tunnin päivittäinen ulkoiluaika vietetään yksin. (Ilta-Sanomat)

Tämä siitä hyvästä, että hänen arvellaan tienneen vuoden 2001 terrori-iskuista. On kuitenkin mahdollista, että mies on yksinkertaisesti mieleltään sairas. Aamulehden mukaan Moussaoui on kertonut oikeudessa, että hänen piti lentää viides kone päin Valkoista taloa ja että "kenkäpommimies" Richard Reidin piti auttaa häntä lentokoneen kaappaamisessa. Noin äkkiä katsoen kertomuksessa on pari mutkaa: kaikissa muissa koneissa oli useita kaappaajia ja Richard Reid istui aiotun kaappauksen aikaan myös vankilassa samoin kuin Moussaoui itse. Puolustuksen mukaan Moussaoui on vainoharhainen skitsofreenikko, ja hänen kaksi sisartaan on todistanut kärsivänsä mielenterveyden häiriöistä.

No, jos joku piti saada linnaan, niin muitakaan ehdokkaita ei ole. Osama bin Laden piileskelee yhä ja kaikki kaappaajat kuolivat. Tuskinpa hän edes on supervankilan ainoa mielenvikainen - siellä istuu mm. kirjepommittaja, "Unabomberina" tunnettu Theodore Kaczynski, joka ei myöskään olisi saanut palkintoa tervejärkisyydestä. Minusta olisi silti mukavaa noin yleensä, että rikoksista tuomitaan niiden tekijät, eivät henkilöt, jotka mahdollisesti jotakin asiasta tietävät. Jälkimmäistä lajia kun tuppaa olemaan kovasti paljon.

2 Comments:

Anonymous Sara said...

Niin, jenkeissä voi saada kuolemantuomion tai elinkautisen vain siitä, että on 'ehkä' tiennyt rikoksesta jotain.

Suomessa taas voi rauhassa murhata, raiskata ja tappaa, aina pääsee ulos. Useimmin enemmin kuin myöhemmin.

11:36 ip.  
Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Suomessa rikollinen tosiaan pääsee ulos, elinkautisenkin tapauksessa 12-15 vuoden jälkeen. Sen sijaan ei kannata unohtaa sitä, että harva linnakundi näkee 50-vuotispäiväänsä. Viina, huumeet ja elämäntyyli vievät hengen. Nekin, jotka vanhuuteensa ehtivät, ovat yleensä lopettaneet rikollisen uransa jo nelissäkymmenissä. Jos meillä jaeltaisiin amerikkalaiseen tyyliin kuolemantuomioita, moni rikollinen eläisi itse asiassa vanhemmaksi kuin nykyään. :-)

Suomessa uskoisin Moussaouille käyvän kuin Jammu Siltavuorelle (meniköhän nimi oikein): vapaaksi tuomion jälkeen ja lopuksi ikää mielisairaalaan. Sama olisi myös Unabomberin kohtalo, jos näitä raukkoja edes tuomittaisiin. Tämä on myös oikeudenmukaista. Valtion mielisairaalassa näillä yksilöillä on yhtä huonot pakenemismahdollisuudet kuin vankilassa, mutta heillä on mahdollisuus saada parempaa hoitoa kuin vankilassa.

Vapaus on jokaisen yksilön perusoikeus. Rangaistuksilla on jo nykyisellään aivan riittävä pelotevaikutus. Se, joka ei ole linnassa istunut, ei halua sinne. Jopa lastenkotien kasvatit, joilla on jo ehdollisia tuomioita, pelkäävät tutkimusten mukaan vankilaa aivan tosissaan. Sen sijaan vankilassa kerran ollut ei vankilaa enää pelkää, lähinnä siksi, että tiedostaa joutuvansa sinne joka tapauksessa pian uudestaan. Yhteiskunnalla ei ole paikkaa vapautuneelle vangille.

12:03 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home