torstaina, huhtikuuta 26, 2007

Positiiviset sääuutiset

Russian News Service tarjoaa uutisia seitsemän miljoonan kuulijan Russkoye Radion formaattikanaville. (YLE)


Kyseinen uutispalvelu on vaihtanut omistajia ja uudet omistajat vaativat, että puolet uutisista pitää olla positiivisia.

Posiitivisen ilmeen lisäksi toimittajilta vaaditaan, ettei oppositiojohtajia saa mainita lähetyksissä ja että USA:sta on annettava kuva vihollisena. (YLE)


Uutispalvelun päätoimittaja korvattiin saman tien lastenohjelmien tekijällä ja kuuluttajalla. Tuntemattomana esiintynyt uutispalvelun työntekijä selvensi uutta linjaa lisää:

Kuolemasta, väkivallasta tai köyhyydestä puhuminen ei ole positiivista. Sen sijaan osakekurssien nousu on. Ja sää voi olla positiivinen asia. (YLE)


Syntyy mielenkiintoisia linjanvetoja. Jos USA:sta annetaan kuva vihollisena, niin onko esimerkiksi USA:n antama humanitäärinen apu jollekin maalle positiivinen vai negatiivinen uutinen? Onko amerikkalaisten sotilaiden kuolema Irakissa positiivinen uutinen? Jos sää on oikein kurja, jätetäänkö säätiedotus lukematta?

keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2007

Elämän puolella Meksikossa

Mexico Cityssä on annettu laki, joka laillistaa abortit alle 12 viikon raskauksissa. Nähtävästi Meksiko on samanlainen maa kuin Yhdysvallat: eri osavaltioilla on erillinen lainsäädäntö.

Lähinnä kummastuttaa taas kerran vilkas määrä mielenosoittajia, jotka vastustavat aborttilakia ja ilmoittavat olevansa "elämän puolella". Itse paavikin on kampanjoinut lakia vastaan. Kas kun tämä elämän puolustus tuntuu loppuvan heti, kun lapsi on syntynyt. Jos aborttilain vastustajat tuntisivat vastuunsa ja adoptoisivat kaikki ilman toivoa syntyvät lapset tai ainakin sijoittaisivat rahaa heidän hoitoonsa ja huolenpitoonsa, siinä olisi jokin järki. Nyt useissa Etelä- ja Väli-Amerikan maissa, myös Meksikossa, katulapset yrittävät tulla toimeen miten parhaiten taitavat, ja monissa maissa kiertää kuolemanpartioita ampumassa heitä kuin rottia tai muita tuhoeläimiä. Mihin se elämän puolutus yhtäkkiä katosi?

Tähänastinenkin laki on ollut melkoisen epäjohdonmukainen, jos katsotaan puhtaasti "elämän puolella" -näkemystä.

Tähän asti abortti on sallittu vain poikkeustapauksissa, kuten esimerkiksi, jos nainen on joutunut raiskauksen uhriksi tai sikiö on pahasti epämuodostunut. (YLE)


Jos vain sikiön elämää puolustetaan muuta katsomatta, ei kai pitäisi vaikuttaa, miten se on alkunsa saanut, raiskauksella tai muuten. Jos katsotaan sosiaalisia oloja, kuten raiskauksen uhrin suhtautumista lapseen, pitää myös katsoa esimerkiksi köyhän perheen kymmenennen lapsen tai teini-ikäisen tytön harha-askeleen mahdollisuuksia saada äidinrakkautta.

Minusta asia on hyvin yksinkertainen: jotka haluavat aborttia, hakevat sen. Jotka vastustavat, eivät hae. Lääkärit, jotka eivät halua tehdä aborttia, eivät tee.

Laki tai ei, Meksikossa tehdään abortteja joka tapauksessa - luultavasti vanhalla sukkapuikkomenetelmällä, jota Suomessakin tiedetään käytetyn.

Meksikossa tehdään eri arvioiden mukaan 100 000 - 500 000 aborttia vuosittain. (YLE)


perjantaina, huhtikuuta 20, 2007

NRA Suomessa

Jotenkin on päässyt menemään ohi, että viime kesänä Suomeenkin perustettiin Kansallinen Kivääriyhdistys. Asia paljastui vasta YLEn uutisesta, jossa pohdittiin Amnesty Internationalin tietoa Suomen aseista ja suhteutettiin se väkivaltarikoksiin:

Henkeä kohden laskettuna pienaseiden määrä on Suomessa maailman kolmanneksi suurin, heti Yhdysvaltain ja Jemenin jälkeen.

Luvattomia aseita Suomessa on sisäministeriön arvion mukaan 100 000-200 000 kappaletta.

Suomessa henkirikoksia tehdään kolme kertaa enemmän kuin useimmissa Länsi-Euroopan maissa, ja näissä tapauksissa ampuma-aseet ovat mukana noin viidesosassa. (YLE)


Sen jälkeen todetaan, että Kansallinen Kivääriyhdistys "suhtautuu nihkeästi" aselakien tiukentamiseen. Puheenjohtaja Runo Kurkon väitteen mukaan ampuma-aserikokset yleistyvät, kun aselait ovat tiukemmat.

Olen luullut, että tämä on puhtaasti amerikkalaista hulluutta. Siellähän Virginian ampuja, oikeudessakin mielenhäiriöiseksi todettu naisten ahdistelija onnistui ostamaan paitsi Glockin, myös reikäpääluoteja, joilla ei pitäisi olla minkäänlaista siviilikäyttöä.

Mutta mikä on tämä Kansallinen Kivääriyhdistys? Puheenjohtaja Kurko on esitellyt ydhistystään mm. näin:

NRA nimestä ovat yhdistyksen perustajajäsenet ylpeitä, sillä NRA of America on tehnyt merkittävää työtä kouluttaessaan jo vuodesta 1871 lähtien USA:n parhaat kilpa- ja olympia-ampujat. USA:n NRA on myös selkeästi puolustanut kansalaisten oikeuksia pitää laillisesti hallussaan ampuma-aseita ja harrastaa niillä laillisia toimintoja. Suomalainen NRA on kansallinen edunvalvoja ja tulee olemaan huomattava ja näkyvä vaikuttaja kaikissa niissä kysymyksissä, mitkä koskevat oikeutta pitää hallussa laillisesti aseita hyväksyttävissä käyttötarkoituksissa. NRA tulee kiinnittämään myös erityistä huomiota metsästäjien aseman heikentymiseen maassamme Natura 2000 päätösten vuoksi, sekä ampujien asemaan ampumaratojen vähentyessä kaavoituksen muuttaessa aiemmat ampumarata-alueet asutukseksi. (Puheenjohtajan kolumni 1/2006)


Yhdistyksen kotisivut tässä. En ole ollenkaan NRA:n kannattaja, toimipa se missä maassa tahansa. Kannatustani ei lisää amerikkalaisen emoyhdistyksen tervehdys suomalaisille:

This is all exciting news. Best wishes for your new Finnish NRA and may you be ever successful in protecting your rights. Finland, like the United States and Switzerland, has a unique history of high gun ownership and willingness to fight for liberty. We must continue to have such "liberated zones" in a world increasingly characterized by subservience to omnipotent government. Please sign me up as your first American member!


Runo Kurko on muuten ammatiltaan asekauppias. Tietooni on saatettu, että hän on kerran ampunut poliisia. Kurko toi maahan kevlar-luotiliivejä ja halusi esitellä niitä poliisille. Yksi poliisi ilmoittautui vapaaehtoiseksi. Kurko ampui häntä kolmekasirevolverilla rintaan. Poliisi lensi puolitoista metriä taaksepäin. Luotiliivi kesti. Pikkuisen edesvastuutonta silti.

torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Asperger ja koululaitos

Tampereen käräjäoikeudessa pohditaan parhaillaan, onko oppilasta läimäyttänyt opettaja syyllistynyt pahoinpitelyyn ja virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Oppilaalla on Asperger-syndrooma.

Oikeuden istunnossa tuotiin esille se, että pojalla on Asperger-syndrooma. Se ilmenee tyypillisesti levottomana käytöksenä, joskus myös väkivaltaisuutena.

Poika oli kuitenkin sijoitettu 20 oppilaan luokkaan, jossa oli sekä viidennen että kuudennen luokan oppilaita. (Aamulehti)


Aamulehden mukaan pojalle oli ehty henkilökohtainen opetusohjelma, jota kuitenkaan ei toteutettu, vaan poika sijoitettiin 20 oppilaan luokkaan. Poika ei pysynyt muun luokan mukana, vaan opettaja joutui opastamaan häntä henkilökohtaisesti joka tehtävässä. Kun poika hermostui, hän löi kirjan kiinni, vaelsi pitkin luokkaa ja teki vahinkoa. Opettaja joutui usein pitelemään poika asylissäänn, ettei tämä vahingoittaisi itseään tai muita.

Eräänä vaikeana päivänä poika alkoi hajottaa paikkoja, mm. kangaspuiden lankoja. Opettaja tarttui häntä leuasta saadakseen pojan katsomaan silmiin. Opettajan pinna paloi ja hän läimäytti poikaa poskelle.

Opettaja jäi kahden kuukauden sairauslomalle eikä enää opeta koulussa. Poika siirrettiin (lopultakin!) erityisluokalle. Isä vaatii opettajalle rangaistusta. "Läimäys on läimäys."

Isä vaati oikeudessa opettajalta 200 euron korvausta pojan kivusta ja kärsimyksestä. Käräjäoikeus antaa tuomion noin kolmen viikon kuluttua. (Aamulehti)


Opettajalla oli luokassaan kaikkiaan 20 oppilasta, joista kaksi oli mukautetussa opetuksessa ja seitsemän tarvitsi muita tukitoimia.

- Kun poika raivostui, hän saattoi potkia tuolit ja pulpetit kumoon. Joskus jouduin pitämään häntä syliotteessa koko välitunnin. Kun hän riehaantui, yksi tunti meni tilanteen selvittämiseen ja toinen rauhoittumiseen, opettaja kertoi.

Pari kertaa koululta jouduttiin soittamaan vanhemmille, jotta he hakisivat pojan kotiin kesken koulupäivän. (IL)

Eihän lapsia saa läimiä, mutta mitä ajattelee koulu, joka sallii tällaisen tilanteen kehittyvän näin pahaksi? Yhdeksän oppilasta luokassa tarvitsee tukitoimia, 11 joutuu tulemaan kaiken tämän keskellä toimeen ja oppimaan jotakin, ja opettaja hoitaa yhdistettyä poliisin, sairaanhoitajan, psykiatrin ja vanginvartijan työtä opettamisen sijasta. Ja menetti hermonsa, työnsä ja mahdollisesti 200 euroa rahaa.

keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2007

Puppugeneraattori pyörii

Uruguay ja Argentiina Espanjan kuningas välimiehenä aloittavat neuvottelut Metsä-Botnian tehtaasta.

Puppugeneraattori pannaan pyörimään; mitään muuta ei neuvotteluista synny (paitsi sanotun tehtaan vuosituoton - kunhan se vamistuu - verran paperia). Argentiina ei oikestaan mahda tehtaalle mitään, ellei aio aloittaa sotaa Uruguayn kanssa. Maailmanpankki ja Haagin tuomioistuin ovat ymmärtääkseni jo hyväksyneet tehtaan. Argentiinan ehdotus on mahdoton:

Argentiinan lähtökohtana on, että tehdas on vietävä pois nykyisestä paikasta, sillä se saastuttaa ympäristöä. (YLE)

Koominen ajatus: iso tehdas puretaan kuin legolinna ja siirretään jonnekin sisämaahan.

Uruguay ei voi suostua tehtaan siirtoon eikä alasajoon, koska Metsä-Botnia ei sellaiseen suostu. Suomalaiset eivät edes osallistu koko kiistaan - "lyökää pojat, saatte tupakkaa". Uruguaylle lankeaisivat varmaan maan historian suurimmat vahingonkorvaus- ja sopimusrikkomusmaksut, jos se yrittäisi purkaa tehdassopimuksen. Puhumattakaan alueen työllisyydestä ja niistä eukalyptusviljelmistä, joita Metsä-Botnia ymmärtääkseni maassa jo tehtaan tarpeiksi kasvattaa. Ja vaikeudesta saada muita isoja yrityksiä kiinnostumaan maasta.

Todelliset neuvottelutulokset taitavat tulle ilmi jo Uruguayn avausehdotuksessa:

Uruguay tarjonnee Argentiinalle Botnian tehtaan käyttöönoton lykkäämistä yli Argentiinan lokakuisten presidentinvaalien. (YLE)


torstaina, huhtikuuta 12, 2007

Kuolemanriski

Teknillisessä korkeakoulussa valmisteilla olevassa tutkimuksessa huomattiin, että matala veroprosentti ja pienet terveydenhuollon menot kasvattivat esimerkiksi sydänsairauksiin kuolemisen riskiä jopa 50 prosenttia.

Kuolema voi uuden tutkimuksen mukaan kirjaimellisesti kulkea kuntarajaa pitkin. Vaikka kuntarajoja ei tutkimuksessa otettu huomioon, ne tulivat tuloksissa esille. (YLE)

Niinpä. Aamulehti uutisoi, että monet kunnat esimerkiksi Pirkanmaalla (ja muuallakin) ovat sopineet sairaankuljetusten lähtövalmiudet halvemman mukaan; ambulanssin lähtö voi sopimuksen mukaan olla esimerkiksi 15 minuuttia tai puoli tuntia hälytyksestä. Tämä on varma kuolemantuomio sydänpysähdyspotilaalle ja lähes varma sydäninfarktipotilaalle tai aivoverenvuodolle. Vainajia tulisi enemmänkin, mutta ambulanssimiehet itse lähtevät useimmiten heti eikä sopimuksen mukaan; heillä on mielessään ihmishenki.

Maaseudulla on usein sovittu virka-ajan ulkopuolella 15 minuutin lähtövalmiudesta. Tämä tarkoittaa myös yksityisessä sairaankuljetuksessa niin välitöntä lähtöä kuin käytännössä on mahdollista järjestää. (Aamulehti)

Kunnan isillä voi olla mielessään myös erikoissairaanhoidon kustannukset; monet kunnat sopivat vuodesta toiseen alhaisempia summia kuin potilaiden hoito vaatisi, ja sairaanhoitopiirit yrittävät junailla budjettinsa kanssa. Jokainen ennen sairaalaan tuloa kuollut on selvää säästöä kunnalle, eikö vain? Ja hyviä uutisia esimerkiksi lonkkapotilaalle, jonka kivulias olemassaolo jatkuu, jos infarktipotilas saadaan sairaalaan asti.

Koskahan ensimmäinen maalaiskunta keksii mainoslauseekseen: "Miksi kuolisitte kaupungissa, meillä se on halvempaa!"

keskiviikkona, huhtikuuta 11, 2007

Humanitaariset perusteet

Ulkomaalaisvirasto jatkaa vanhusten käännyttämistä. Nyt uhrina on dementoitunut ja halvaantunut kosovolaisvanhus, jolla ei ole omaisia Kosovossa, mutta Suomessa on.

Latifin Suomessa asuvat sukulaiset katsovat, että Kosovossa ei ole toimivaa vanhustenhoitojärjestelmää eikä Latifilla ole Kosovossa omaisia, jotka voisivat hoitaa naista. (YLE)


Edellinen vanhuskäännytettävähän oli isoäiti, jolla myöskään ei ollut omaisia Venäjällä. Muistelisin, että ulkomaalaisvirasto on myös ainakin yrittänyt käännyttää vauvan ilman vanhempiaan.

Viraston perustelut ovat mielenkiintoisia. Yleensä heidän mukaansa Suomeen jäämiselle ei löydy "humanitaarisia perusteita". Tavallisen kadun tallaajan mielestä nimenomaan humanitaariset perusteet ovat olemassa. Samaa mieltä on myös Suomen kirkko.

Suomen luterilaisen kirkon piispat ja lukuisat kansalaiset ovat vedonneet Latifin oleskeluluvan puolesta. (YLE)

Tai kuten HS:n yleisönosasto kummastelee:

Väkivaltarikoksiin syyllistyneitä ei voida karkottaa, mutta dementoitunut vanhus voidaan?

---

Miksi joku ihminen, joka on syntynyt näitten meidän Suomemme rajojen sisäpuolelle, on tärkeä? Ja miksi ihminen, joka on syntynyt niiden ulkopuolelle, ei enää olekaan tärkeä? Eikö kyseessä molemmissa tapauksissa kuitenkin ole ihminen? Vai onko joku enemmän ihminen, kuin joku toinen?

Tosin jotkut saman yleisönosaston kirjoittajat ottavat kovan aknnan:

Meillä on samanlaisia loisia omasta takaa aivan tarpeeksi,joilla on oikeus maan kansalaisina vanhuuden hoitoon...

Niin että mummut eläinlääkärin piikille, etteivät olisi loisia, ja... mitä se humanitarisuus taas olikaan?

torstaina, huhtikuuta 05, 2007

Digisotku


Iltalehden selventävä kuva digilaitekytkennöistä

YLE on tehnyt parhaansa sotkeakseen digiajattelua siitä asti, kun jonkun ajatusten Vantaanjoesta pulpahti tämä sana esiin kuin - jääköön täsmentämättä. Tähän asti homman nimi on ollut ei, ei, ei ja vielä kerran ei - eli siis mitään helpotuksia ei sallita, laki kieltää kaiken. Sairaalat hankkikoot oman digin jokaiseen televisioon, videot tarvitsevat omat laatikkonsa, televisiot omansa ja niin pois päin.

Nyt on YLE sitten alkanut antaa lausuntoja. Kansa on lopullisesti päästään pyörällä.

- Sairaalat saivat jatkoaikaa digiin siirtymiseen, mutta eivät lopullista lupaa muuttaa digiä analogiseksi.
- Taloyhtiöt sen sijaan saavat luvan hankkia analogiseksi muuttavan laitteen, jos taloyhtiöllä on myös digisovitin.
- Kaapeliyhtiöt saavat luvan lähettää analogista kuvaa.
- Tekijänoikeudet eivät ole selviä; nämä uudet linjaukset YLE on esittänyt ihan itsekseen kyselemättä muilta kanavaoikeudet omistavilta. Lisäksi YLE ilmoittaa, että heillä ei oikeasti ole tämän kanssa mitään tekemistä, vaan ministeriö on se, joka määrää. Ministeriö on yhtä ymmällään kuin muutkin.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi tiistaina Yleisradiolta kirjallista selvitystä sen kannasta keskusdigisovittimiin. Ylen lupa ei ministeriön mukaan ainoastaan riitä, vaan lähetyksen muuntaminen analogiseksi vaatii erikseen luvan myös muilta kanavilta.- Pitääkö tästä olla paperi vai ei, emme tiedä. Yleltä voi kysyä, miten he ovat tämän asian oikein ajatelleet, osastopäällikkö Liisa Eero viestintäministeriöstä tokaisee. (IL)

- Taloyhtiöissä ei kannata ryhtyä mihinkään toimiin, ennen kuin saadaan kunnollinen selvyys, mitä YLE:n päätös tarkoittaa muiden kanavien osalta ja mitkä ovat eri vaihtoehtojen kustannukset, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Isännöintiliiton mukaan kiinteistön keskusdigiboksi voi olla järkevä ratkaisu joissakin erityistapauksissa kuten hotelleissa, sairaaloissa ja hoitokodeissa.

Isännöintiliiton helmikuussa tekemän selvityksen mukaan vain 3,5 prosenttia yhteisantennitaloyhtiöistä ei ollut vielä digikunnossa. (YLE Uutiset)

Yleisradio ei ryhdy oikeustoimiin keskusdigisovittimen hankkivia taloyhtiöitä tai taloverkkoja vastaan, jos kaikille verkon talouksille tarjotaan mahdollisuus myös alkuperäisen digisignaalin vastaanottamiseen. Keskusdigisovittimen ansiosta jokaiseen televisiovastaanottimeen ei tarvita erillistä digisovitinta. Tv-kuva näkyy ilman lisälaitetta vanhoistakin televisioista. Toisaalta keskusdigisovittimen välittämä kuva ei sisällä valinnanvaraisia tekstityksiä tai muita digi-tv:n lisäpalveluita. Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi nimittää linjausta vastaantuloksi, mutta kiistää samalla, että kysymys olisi linjanmuutoksesta. (HS)

Kaapeliyhtiöt saanevat luvan lähettää analogista tv-kuvaa digiaikaan siirtymisen jälkeenkin. Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora sanoo, ettei Yle periaatteessa vastusta digisignaalin muuttamista analogiseksi. Mikäli kaapeliyhtiöiden esitys hyväksytään, kaapelitalouksissa ei välttämättä tarvittaisi digibokseja. Myös Ylen aiemmin hyväksymät taloyhtiöiden keskussovittimet olisivat tällöin tarpeettomia kaapeliverkon alueella. (HS)

Sovitin on joka tapauksessa väliaikainen ratkaisu. (IL)


Tähän asti on riittänyt pähkäilyksi, onko hankittu digisovitin oikea talon antennijärjestelyn kannalta; onko asunto katvealueella eli näkyykö kuva vai ei; jos ei näy, niin kuka korvaa vai korvaako kukaan; jos kuvassa tai tekstityksessä on vikaa, kenen on syy. (Omia kokemuksia asiasta; YLEn tekstit tökkivät, muut kanavat toimivat; YLE:n mukaan vika oli kaapeliyhtiön, kaapeliyhtiön mukaan digisovittimen myyjän; kun osoittautui, että digisovitin oli kaapeliyhtiön myymä, kaikki sulkeutuivat kuin simpukat. YLEn tekstit tökkivät edelleen. Ratkaisu: katsellaan muita kanavia.)

Nyt täytyy siten pähkäillä, painostetaanko taloyhtiötä hankkimaan, kaapeli, lautasantenni, digisovitin, analoginen sovitin ja käisketäänkö kaikkien jatkaa niin kuin ennenkin. Ja taas vastuu on kaikkien muiden: YLE sanoo, että ministeriö vastaa, ministeriö kyselee YLEltä. syyttävä sormi tekee täyden 360 asteen kierroksen ja sojottaa lopulta kyselijän omaan nenään.

Äh. Hankkikaa Internet.



keskiviikkona, huhtikuuta 04, 2007

Jumala vihaa ruotsalaisia

Näin julistaa Westboron babtistikirkko. Reipasta, maanläheistä, sanoja seulomatonta uskonnollisuutta.

Kun tsunami iski. Suomi24-palstoillakin syytettiin syntisiä turisteja, jotka menivät Thaimaahan harrastamaan sodomiaa, ja saivat oikeutetun palkkansa. Yökötytti. Nämä amerikkalaiset hihhulit ovat paitsi tehneet vihastaan uskonnon, myös löytäneet Internetistä oivan maaperän. Sekään ei riitä - nähtyään lehdessä kuvan reippaasta, terveyttä säteilevästä Ruotsin prinsessa Madeleinesta, he ovat ottaneet hänet vihansa erityiseksi kohteeksi. Miksi juuri Madde? Tyttö näyttää reippaalta karjakolta, ja Göran Perssonkinkin ilme virkistyy häntä katsoessa.



Olen kummissani. Millaisten ihmisen elämä on niin tyhjää, että heidän täytyy täyttää se kokopäivätoimisesti vihaamalla täysin tuntemattomia ihmisiä? Täysin vieraassa maassa? Tosin he pystyvät raivoisasti vihaamaan myös tuntemiaan ihmisiä, kuolleinakin, päätellen näistä muistosanoista:

Matthew Shepard has been in hell for 3097 days.

Diane Whipple has been in hell for 2260 days.

Deal with it! All else is trivial and unimportant. All the fag caterwauling, candlelight vigils, court orders, etc., can't buy these perverts one drop of water to cool their tongues.

Näyttää siltä, että babtisteja tässä suotta parjataan - Wikipedian mukaan kyseessä on yksi suurperhe. Minkähän laatuisia joululahjoja tässä perheessä annetaan? Millaisia ovat aamiaiskeskustelut? Mitä he tekisivät ilman Internetiä? Mietityttää...


sunnuntaina, huhtikuuta 01, 2007

Juoppoputkesta

Uusi alkoholilaki on nyt sitten tullut voimaan. Itse laista ja sen säädöksistä en vielä kirjoita mitään, mutta pikkuisen perustelut kummastuttavat.

Parikin tahoa on ilmoittanut, että kauppojen oluenmyynnin siirtäminen kello seitsemästä yhdeksään auttaa juoppoputken katkaisuun. Tässä yksi lausunto:

Kahden tunnin viivästyksellä halutaan vaikuttaa erityisesti alkoholin suurkuluttajiin, joilla aamuisin voi olla vaikeuksia saada "putki katki".

- Krapulakaljaa aamuseitsemältä ei tietenkään olisi saanut aiemminkaan myydä päihtyneelle, hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa. (IL)

Todella. Miten juoppoputket ovat tähän saakka selvinneet hankalasta myyntikatkosta iltayhdeksästä aamuseitsemään? ja lauantai-aamuista, kun kaupat joka tapaukessa on avattu yhdeksältä? Ja - Herra paratkoon - sunnuntaista, jolloin kaupat joko eivät ole ollenkaan auenneet tai monessa tapauksessa vasta kello 12? Puhumattakaan pitkistä juhlapyhätauoista? Jotenkin juoppoputket ovat kestäneet nämä katkot häiriintymättöminä. Nyt sitten kahden tunnin aamutauko katkaisee ne.

On se elämä helppoa ministeriöstä katsottuna.