keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2007

Puppugeneraattori pyörii

Uruguay ja Argentiina Espanjan kuningas välimiehenä aloittavat neuvottelut Metsä-Botnian tehtaasta.

Puppugeneraattori pannaan pyörimään; mitään muuta ei neuvotteluista synny (paitsi sanotun tehtaan vuosituoton - kunhan se vamistuu - verran paperia). Argentiina ei oikestaan mahda tehtaalle mitään, ellei aio aloittaa sotaa Uruguayn kanssa. Maailmanpankki ja Haagin tuomioistuin ovat ymmärtääkseni jo hyväksyneet tehtaan. Argentiinan ehdotus on mahdoton:

Argentiinan lähtökohtana on, että tehdas on vietävä pois nykyisestä paikasta, sillä se saastuttaa ympäristöä. (YLE)

Koominen ajatus: iso tehdas puretaan kuin legolinna ja siirretään jonnekin sisämaahan.

Uruguay ei voi suostua tehtaan siirtoon eikä alasajoon, koska Metsä-Botnia ei sellaiseen suostu. Suomalaiset eivät edes osallistu koko kiistaan - "lyökää pojat, saatte tupakkaa". Uruguaylle lankeaisivat varmaan maan historian suurimmat vahingonkorvaus- ja sopimusrikkomusmaksut, jos se yrittäisi purkaa tehdassopimuksen. Puhumattakaan alueen työllisyydestä ja niistä eukalyptusviljelmistä, joita Metsä-Botnia ymmärtääkseni maassa jo tehtaan tarpeiksi kasvattaa. Ja vaikeudesta saada muita isoja yrityksiä kiinnostumaan maasta.

Todelliset neuvottelutulokset taitavat tulle ilmi jo Uruguayn avausehdotuksessa:

Uruguay tarjonnee Argentiinalle Botnian tehtaan käyttöönoton lykkäämistä yli Argentiinan lokakuisten presidentinvaalien. (YLE)