torstaina, huhtikuuta 05, 2007

Digisotku


Iltalehden selventävä kuva digilaitekytkennöistä

YLE on tehnyt parhaansa sotkeakseen digiajattelua siitä asti, kun jonkun ajatusten Vantaanjoesta pulpahti tämä sana esiin kuin - jääköön täsmentämättä. Tähän asti homman nimi on ollut ei, ei, ei ja vielä kerran ei - eli siis mitään helpotuksia ei sallita, laki kieltää kaiken. Sairaalat hankkikoot oman digin jokaiseen televisioon, videot tarvitsevat omat laatikkonsa, televisiot omansa ja niin pois päin.

Nyt on YLE sitten alkanut antaa lausuntoja. Kansa on lopullisesti päästään pyörällä.

- Sairaalat saivat jatkoaikaa digiin siirtymiseen, mutta eivät lopullista lupaa muuttaa digiä analogiseksi.
- Taloyhtiöt sen sijaan saavat luvan hankkia analogiseksi muuttavan laitteen, jos taloyhtiöllä on myös digisovitin.
- Kaapeliyhtiöt saavat luvan lähettää analogista kuvaa.
- Tekijänoikeudet eivät ole selviä; nämä uudet linjaukset YLE on esittänyt ihan itsekseen kyselemättä muilta kanavaoikeudet omistavilta. Lisäksi YLE ilmoittaa, että heillä ei oikeasti ole tämän kanssa mitään tekemistä, vaan ministeriö on se, joka määrää. Ministeriö on yhtä ymmällään kuin muutkin.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi tiistaina Yleisradiolta kirjallista selvitystä sen kannasta keskusdigisovittimiin. Ylen lupa ei ministeriön mukaan ainoastaan riitä, vaan lähetyksen muuntaminen analogiseksi vaatii erikseen luvan myös muilta kanavilta.- Pitääkö tästä olla paperi vai ei, emme tiedä. Yleltä voi kysyä, miten he ovat tämän asian oikein ajatelleet, osastopäällikkö Liisa Eero viestintäministeriöstä tokaisee. (IL)

- Taloyhtiöissä ei kannata ryhtyä mihinkään toimiin, ennen kuin saadaan kunnollinen selvyys, mitä YLE:n päätös tarkoittaa muiden kanavien osalta ja mitkä ovat eri vaihtoehtojen kustannukset, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Isännöintiliiton mukaan kiinteistön keskusdigiboksi voi olla järkevä ratkaisu joissakin erityistapauksissa kuten hotelleissa, sairaaloissa ja hoitokodeissa.

Isännöintiliiton helmikuussa tekemän selvityksen mukaan vain 3,5 prosenttia yhteisantennitaloyhtiöistä ei ollut vielä digikunnossa. (YLE Uutiset)

Yleisradio ei ryhdy oikeustoimiin keskusdigisovittimen hankkivia taloyhtiöitä tai taloverkkoja vastaan, jos kaikille verkon talouksille tarjotaan mahdollisuus myös alkuperäisen digisignaalin vastaanottamiseen. Keskusdigisovittimen ansiosta jokaiseen televisiovastaanottimeen ei tarvita erillistä digisovitinta. Tv-kuva näkyy ilman lisälaitetta vanhoistakin televisioista. Toisaalta keskusdigisovittimen välittämä kuva ei sisällä valinnanvaraisia tekstityksiä tai muita digi-tv:n lisäpalveluita. Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi nimittää linjausta vastaantuloksi, mutta kiistää samalla, että kysymys olisi linjanmuutoksesta. (HS)

Kaapeliyhtiöt saanevat luvan lähettää analogista tv-kuvaa digiaikaan siirtymisen jälkeenkin. Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora sanoo, ettei Yle periaatteessa vastusta digisignaalin muuttamista analogiseksi. Mikäli kaapeliyhtiöiden esitys hyväksytään, kaapelitalouksissa ei välttämättä tarvittaisi digibokseja. Myös Ylen aiemmin hyväksymät taloyhtiöiden keskussovittimet olisivat tällöin tarpeettomia kaapeliverkon alueella. (HS)

Sovitin on joka tapauksessa väliaikainen ratkaisu. (IL)


Tähän asti on riittänyt pähkäilyksi, onko hankittu digisovitin oikea talon antennijärjestelyn kannalta; onko asunto katvealueella eli näkyykö kuva vai ei; jos ei näy, niin kuka korvaa vai korvaako kukaan; jos kuvassa tai tekstityksessä on vikaa, kenen on syy. (Omia kokemuksia asiasta; YLEn tekstit tökkivät, muut kanavat toimivat; YLE:n mukaan vika oli kaapeliyhtiön, kaapeliyhtiön mukaan digisovittimen myyjän; kun osoittautui, että digisovitin oli kaapeliyhtiön myymä, kaikki sulkeutuivat kuin simpukat. YLEn tekstit tökkivät edelleen. Ratkaisu: katsellaan muita kanavia.)

Nyt täytyy siten pähkäillä, painostetaanko taloyhtiötä hankkimaan, kaapeli, lautasantenni, digisovitin, analoginen sovitin ja käisketäänkö kaikkien jatkaa niin kuin ennenkin. Ja taas vastuu on kaikkien muiden: YLE sanoo, että ministeriö vastaa, ministeriö kyselee YLEltä. syyttävä sormi tekee täyden 360 asteen kierroksen ja sojottaa lopulta kyselijän omaan nenään.

Äh. Hankkikaa Internet.1 Comments:

Anonymous Antti said...

Samaa asiaa ovat Aamulehden mukaan pohtineet monet muutkin blogistit.

2:45 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home