torstaina, huhtikuuta 12, 2007

Kuolemanriski

Teknillisessä korkeakoulussa valmisteilla olevassa tutkimuksessa huomattiin, että matala veroprosentti ja pienet terveydenhuollon menot kasvattivat esimerkiksi sydänsairauksiin kuolemisen riskiä jopa 50 prosenttia.

Kuolema voi uuden tutkimuksen mukaan kirjaimellisesti kulkea kuntarajaa pitkin. Vaikka kuntarajoja ei tutkimuksessa otettu huomioon, ne tulivat tuloksissa esille. (YLE)

Niinpä. Aamulehti uutisoi, että monet kunnat esimerkiksi Pirkanmaalla (ja muuallakin) ovat sopineet sairaankuljetusten lähtövalmiudet halvemman mukaan; ambulanssin lähtö voi sopimuksen mukaan olla esimerkiksi 15 minuuttia tai puoli tuntia hälytyksestä. Tämä on varma kuolemantuomio sydänpysähdyspotilaalle ja lähes varma sydäninfarktipotilaalle tai aivoverenvuodolle. Vainajia tulisi enemmänkin, mutta ambulanssimiehet itse lähtevät useimmiten heti eikä sopimuksen mukaan; heillä on mielessään ihmishenki.

Maaseudulla on usein sovittu virka-ajan ulkopuolella 15 minuutin lähtövalmiudesta. Tämä tarkoittaa myös yksityisessä sairaankuljetuksessa niin välitöntä lähtöä kuin käytännössä on mahdollista järjestää. (Aamulehti)

Kunnan isillä voi olla mielessään myös erikoissairaanhoidon kustannukset; monet kunnat sopivat vuodesta toiseen alhaisempia summia kuin potilaiden hoito vaatisi, ja sairaanhoitopiirit yrittävät junailla budjettinsa kanssa. Jokainen ennen sairaalaan tuloa kuollut on selvää säästöä kunnalle, eikö vain? Ja hyviä uutisia esimerkiksi lonkkapotilaalle, jonka kivulias olemassaolo jatkuu, jos infarktipotilas saadaan sairaalaan asti.

Koskahan ensimmäinen maalaiskunta keksii mainoslauseekseen: "Miksi kuolisitte kaupungissa, meillä se on halvempaa!"

1 Comments:

Blogger KirsiMy said...

Kansalaiset eivät todellakaan ole tasaveroisessa asemassa, kun sairaus kohtaa – onpa kyseessä sitten äkillinen sairauskohtaus tai vaikka verenpainetauti.

Mitä varakkaampi ihminen on, sitä paremmin häntä kohdellaan terveyskeskuksessakin. Ja mitä suuremmassa kaupungissa ihminen asuu sitä varmemmin henki säästyy, jos aivohalvaus iskee; silloin kyse on minuuteista.

9:59 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home