tiistaina, tammikuuta 31, 2006

Koiran kuolema, osa 2

Poliisin Lahdessa ampuman koiran juttu on hylätty käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan eläinlääkäri teki päätöksensä "riittävin tiedoin" ja "poliisit toimivat hyväksyttävästi, kun ottaa tilanteen huomioon".

Oikeus on puhunut, muut vaietkoot (paitsi Timjami, jota ei vaienna mikään). Minussa on kuitenkin herännyt epäilyksiä siitä, että koiraa on jälkikäteen syyllistetty ja korostettu oikeudessa sen aggressiivisuutta yli huonon kunnon. Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa:

Koiran kunnon puolesta lopettamispäätöstä ei olisi tarvinnut tehdä kiireellisesti. Tuomioistuin totesi, että eläinlääkärin oli kuitenkin tehtävä päätöksensä nopeasti omien havaintojensa ja saamiensa tietojen perusteella.

Todistajien kertomuksista ilmeni, ettei aggressiiviselle koiralle pystytty hankkimaan hoitoa muualta. Maa- ja metsätalousministeriön ohjeiden mukaan lopettamispäätös on tehtävä nopeasti, jos siihen on aihetta.

Koiraa kutsuttiin uutisessa myös "riehuvaksi koiraksi". Poliisit totesivat, että koira oli niin vihainen, etteivät he päässeet kyllin lähelle ampuakseen aivoihin. En lainkaan epäile tilannetta, kiinnitän vain huomioni Etelä-Suomen Sanomien sananvalintoihin. Jos puhe olisi ollut ihmisestä, niitä olisi voitu kutsua leimaaviksi.

Lahden poliisissa olisi nyt kiire lähettää miehistö ampumaradalle harjoituksiin. Iltalehti kirjoittaa:

Toinen konstaapeli pamautti koiraa ensin haulikolla ja sen jälkeen pistoolilla. Ruumiinavauksen mukaan koirasta löytyi viisi ampumahaavaa, neljä rinnasta ja yksi jalasta.
Aseita tunteva mies sanoo, että poliisin pitäisi tällaisessa tapauksessa käyttää ns. susihauleja ja Glockilla syntyy nyrkin mentävä reikä. Puoliväliin pätevän ampujan käsittelyssä koirasta olisi jäänyt jäljelle vain rääneet. Huolestuttava on myös Iltalehden jutun jatko:

Ruumiinavauksessa todettiin lisäksi, että koiraa oli lyöty tylpällä esineellä päähän useita kertoja juuri ennen sen kuolemaa. Poliisit kiistivät kuitenkin lyöneensä sitä missään vaiheessa.
Omistaja ei ole voinut vammoja aiheuttaa, jos ne ovat syntyneet ennen koiran kuolemaa. Koira tuskin paukutti päätään tylppää esinettä vasten ihan itse. Joko poliisit tai eläinlääkäri ovat siis yrittäneet lopettaa eläimen takomalla sitä päähän, todistettiin oikeudessa mitä tahansa. Toisin sanoen, tämä asialla ollut ampumaratojen mestari ei viidellä laukauksella saanut eläimestä henkeä. Täytyihän se tappaa kunnolla, kun toimeen kerran oli ryhdytty, mutta oikeus on sivuuttanut eläinrääkkäyskohdan melkoisen kylmäverisesti.

Harjoitusradalle kaikki Lahden poliisit! Sokea Reettakin ampuu paremmin.

maanantaina, tammikuuta 30, 2006

Pizzeriat tulilinjalla

Taas on Kajaanissa yritetty ulkomaalaista pizzerianomistajaa lyödä ja oven lasikin on rikottu. Ennenkin on hyökätty juuri pizzerioita ja niiden ulkomaalaisia omistajia vastaan - ei vain Kajaanissa, vaan muuallakin.

Syynä ei voi olla muu kuin mustanvihreä kateus, jonka itsessään huomanneiden pitäisi hävetä niin, etteivät ulos kehtaa lähteä. Yleisin julki lausuttu syy hyökätä ulkomaalaisia vastaan on, että "ne vie meidän työpaikat" tai "ne elää meidän sosiaalituella". Pizzerian pitäjä ei taatusti tee kumpaakaan - vai kuvittelevatko nämä uhoonsa tukehtuvat pahoinpitelijät pystyvänsä itse pitämään pizzeriaa? Hyökkäyksillään he vain saavat pizzerian lopettamaan ja taas on yksi mukava paikka vähemmän, jossa istuskella, tavata tuttuja ja saada maittavaa vatsantäytettä. Vaikka näiden nyrkinheiluttajien pollassa ei paljon liikukaan, niin sen verran ainakin pitäisi, että sen tajuaisivat.

Pizzerian vakiasiakkaiden pitäisi panna pystyyn tiukka kampanja. Hullummistakin asioista on kampanjoitu, ja tämä on juuri sitä lähipolitiikkaa, jota kaivataan. No! Julisteet esiin! Barrikadeille siitä! Onhan Kajaanissa sellaista tehtykin, mutta muuallakin on etnisiä pizzerioita. Äkkiä pizzansyöntikampanja pystyyn!


sunnuntaina, tammikuuta 29, 2006

Jotakin hyötyä lintuinfluenssasta

Helsingin Sanomien mukaan influenssakausi on myöhässä, ei vain Suomessa, vaan koko Euroopassa. Kansa odottaa lintuinfluenssaa, mutta onkin suojautunut tavallista influenssaa vastaan. Erinomaista. Moni ihmishenki on säästynyt, kun rokotteita ja läääkkeitä on hankittu jonotukseen ja hamstraukseen asti.

Eivät ole nekään rahat menneet hukkaan - lintuinfluenssaa vastaanhan ei voi suojautua ennen kuin sellainen on (siis ihmisillä). Ellei ehkä Aamulehden TV-toimittajan keinoin - "kumara asento ja yleishuolestunut ilme naamalla". A- ja B-viruksia vastaan voi valmistautua ja kuten tämä taudittomuus ehkä osoittaa, riittävän moni suojautunut suojaa myö symopäristönsä. Influenssa ei leviaä, ellei sopivia uhrea ole riittävästi ympärillä. Muistetaanpa ensi syksynä!

lauantaina, tammikuuta 28, 2006

Mitäs pienistä

Helsingin Sanomat ja YLE ovat uutisoineet, että amerikkalaiset sotilaat ovat ottaneet vangiksi etsittyjen taistelijoiden vaimoja - ainakin yhdessä tapauksessa naisella oli kolme pientä lasta, yksi vielä imetysiässä. Luulisi, että mitään uutta ei enää kuule amerikkalaisten toiminnasta, mutta väärässä sitä vain on. Uutisen kohokohta on, että Irakin poliisit eivät suostu pidättämään näitä naisia ilman syytettä - amerikkalaisilla ei ole siinä suhteessa ennakkoluuloja.

Eniten minua hämmästytti, että en löytänyt asiasta yhtään mainintaa amerikkalaisista medioista - en CNN:ltä, en Washington Postilta, en edes brittien Guardianilta. Ei ilmeisesti kiinnosta.

Mitäs pienistä.

torstaina, tammikuuta 26, 2006

Demokratia OK, mutta meidän demokratiamme

Nyt olemme perimmäisten kysymysten äärellä Palestiinan tilanteessa. Vaaleista ei vielä ole väitetty muuta kuin että ne olivat lailliset. Kansa valitsi Hamasin. Fatah otti palikkansa pois leikistä. Israel ja Yhdysvallat kieltäytyvät olemasta missään tekemisissä hallituksen kanssa, johon Hamas osallistuu.

Jos kansa demokraattisesti valitsee hallituksen, josta ei pidetä, pitääkö kunnioittaa demokratiaa vai muiden maiden mielipidettä? Tätä kysytään monessa maailmankolkassa. Jos Hamas on tullut valtaan parlamentaarisesti, onko se terroristipuolue? Mikä on terroristipuolue? Mitä siihen tulee, mitä sanomista Israelilla on noin periaatteelliselta kannalta, koska vanha polvi on kaikki vanhoja terroristeja. Mikä teki Fatahista hovikelpoisen, koska senkin johto käsittää vanhoja terroristeja? Ja niin edelleen. Kumpi on tärkeämpää, etiikka vai politiikka?

Ja onko vaihtoehtoja? Se kai on tärkeintä. Kansa on puhunut, kiusallista kyllä.

keskiviikkona, tammikuuta 25, 2006

Koiran kuolema

Virkaeläinlääkäri ja kaksi poliisia ovat saaneet syytteen koiran lopettamisesta. Poliisit ampuivat koiraa kylkeen neljä kertaa, koska eivät päässeet kyllin lähelle ampuakseen aivoihin.

Käännyin asiassa aseita tuntevan miehen puoleen. Hänen kantansa on, että tarvitakseen neljä laukausta poliisit olivat käyttäneet Glockia eivätkä esimerkiksi pumppuhaulikkoa. Glockilla osumatarkkuus ei ole riittävän hyvä, jotta voisi riskeerata aivolaukauksen pitkältä matkalta. Poliisien toiminta oli siis oikea, mikäli koira oli niin raivokas. Jos poliisilla olisi ollut pitempi ase, heidän ei olisi tarvinnut ampua kuin kerran. Näin siis aseita tunteva mies.

Jos eläinlääkärin mielestä koira oli niin huonossa hoidossa, että lopettaminen oli välttämätöntä, omistajan 6000 euron vaatimus henkisistä kärsimyksistä joutuu outoon valoon. Tällä syömisellä en usko, että eläinlääkärit kuljeskelevat ympäriinsä tapattamassa ihmisten lemmikkejä. Liiankin harvoin puututaan huonosti kohdeltuihin eläimiin. No, oikeus tekee päätöksensä.

tiistaina, tammikuuta 24, 2006

Hallintolain yhdeksäs pykälä

Hallintolain yhdeksäs pykälä vaatii, että lakikielen on oltava ymmärrettävää. Pykälä on kuolleempi kuin etruski. Sisäministeriön valtiosihteeri Antti Mykkänen ottaa Aamulehdessä esimerkiksi hallinnon "selkokielestä" seuraavan otteen:

Lisäksi tuetaan alueellista kehittämistä edistämällä työvoiman osaamista parantavien rakenteiden kehittämistä ja tukemalla uusien, innovatiivisten erkostomaisten toimintatapojen sekä uusien tieto- ja kommunikaatioteknologian hyödyntävien innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä.


Työvoimahallinto puolestaan on kehittänyt pitkäaikaistyöttömille uuden nimikkeen: heillä on meneillään urasiirtymävaihe. Niinpä.

Mietiskelin tykönäni, mitä tällaista kieltä käyttävä virkamies kotona lausahtaa, kun vaimo on unohtanut panna aamiaispöytään ketsuppipullon. Ehkä näin:

Päivittäisen ravinnontarpeen oleellisen osan päätetuotteeseen olennaisesti kuuluva oheistuote on toimenpiteen suoritukseen vastuullisesti organisoidun työsuorittajan toimenpiteissä tapahtuneen katkoksen vuoksi jäänyt kokonaisuuden ulkopuolelle.

Yritin muuten googlata työeläkelainsäädäntöä, koska tämän teksti on eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Braxin mukaan erityisen kehnoa. Tuli vastaani tyrmistyttävä innovaatio: Hakusanalla "Työeläkelaki" aukeni kyllä - jotakin; mutta sitä jotakin peitti elämää suurempi ja ainakin kolme kertaa elämää värikkäämpi tissiliivimainos tai jokin vastaava. Siivollinen tietokoneeni kaatoi seuraavaksi koko Internetin, mikä oli hyvin toimittu. En yrittänyt toista kertaa.

Tällainen mainontahan eläkelain tarvitsijoita riemastuttaa. Onko kukaan tekemässä tutkimusta huonon maun pahimmista esimerkeistä valtionhallinnossa? Tässä olisi yksi.

maanantaina, tammikuuta 23, 2006

Kaljaa kansanedustajille!

Nyt ollaan eduskuntaan perustamassa olutseuraa. Tarkoitus on koota yhteen "nykyiset, entiset ja tulevat kansanedustajat sekä muut yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen taipuvaiset oluen ystävät". Seura perustaa oman jaoston myös Brysseliin.

Nyt siis tulee oluesta konjakin lisäksi juoma, jota kansa nauttii edustajiensa välityksellä. Kansan katkerassa suussahan olut on kaiken pahan alku ja juuri (yhdessä makkaran ja tupakan kanssa). Kun kansanedustajat sitä nauttivat, se jalostuu; liiton puheenjohtajan Jussi Lähteen mukaan

"oluella on aina ollut eurooppalaisessa kulttuurissa merkittävä filosofinen ja eri näkökantojen edustajia yhdistävä merkitys"

Tämän tietävät vaikkapa Kallion pubeissa kiertäneet. Toivottavasti kaljan kittaaminen kansanedustajien työaikana tekee heistäkin hieman filosofisempia ja vähemmän äkkinäisiä kieltoja sorvaavia. Pienessä huppelissa on vaikeampi keksiä, millä ruoskalla nyt kansan selkää koetellaan.

sunnuntaina, tammikuuta 22, 2006

Kiertävä poliisiasema

Sisäministeriö suunnittelee harvaan asutuille alueille poliisin kiertävää toimistoautoa. Kauppa-autot ja kirjastoautot ovat tuttuja juttuja. Miksi siis ei poliisitoimistokin?

Joitakin vuosikymmeniä sitten Suomessa pidettiin kiertokouluja. Kiertävä poliklinikka olisi myös hyvä juttu. Miten olisi hammaslääkäriauto? Kun väki harvenee, ihmisten on kuljettava vähenevillä linja-autoilla palvelujen perässä tai maksettava taksi. Miksi palveluita ei voida laajemminkin nostaa pyörille ja tuoda ihmisten luo sen sijaan että vanhat ja kipeäjalkaiset yrittävät päästä palvelujen luo?

Lisää epäsovinnaista ajattelua!

lauantaina, tammikuuta 21, 2006

Kallasvuo on jumala

Mitä ihmeellistä siinä on. Hän on Ollilan perijä. Rooman valtakunnassa kulloinenkin keisari julistettiin jumalaksi, jota kansa palvoi uhrilahjoin.

Kallasvuo on jo paneutunut jumalan osaan. Hän luuli voivansa sivuuttaa tullin Sveitsin-matkallaan. Kuinka ollakaan, Sveitsin tulli ei ymmärtänyt hänen jumalallista rooliaan, vaan ilmoitti laittomista tuontitavaroista Suomeen. Kallasvuo maksaa kolme kertaa korkeamman summan pikku "unohduksestaan". Kysymys on vähäisestä 45 000 euron summasta.

Kallasvuo oli sanonut kuulustelijoille, ettei kokenut tuovansa maahan mitään erikoista. (YLE24)


perjantaina, tammikuuta 20, 2006

Kasvihuonesuomalaiset

Viime päivien pakkaset ovat lähestulkoon aiheuttaneet hätätilan. Kainuun Sähkö sammuttelee ihmisten sähkölämmitystä, junia jää väliin. Puhutaan "poikkeussäästä".

Pyydän huomauttaa, että pakkanen ei Suomessa ole poikkeuksellista. Vähintään kaksi yli 20 pakkasasteen viikkoa Ruuhka-Suomessakin on talvella normi. Yli kolmeakymmentä pakkasastetta on koettu. Jos sähköstä on pulaa, syynä ei ole poikkeussä, vaan markkinasähkö. Näittekö "Ulkolinjan", jossa Kalifornian sähkökatkoista ei syytetty poikkeussäätä, nurmikoiden kastelua eikä kalifornialaisten sähkönkäyttöä. Syynä oli Enron-yhtiön keinottelu. Panee miettimään, hmmm?

Mitä tökkiviin Pendolinoihin tulee, tsekit aikovat lähettää omat Pendolinonsa takaisin Italiaan. Olisipa suomalaisillakin yhtä hyvä järki.

torstaina, tammikuuta 19, 2006

Havin menetetty maine

Suomessa on aina ollut firmoja, joihin voi luottaa kuin peruskallioon ja Suomen metsiin. Yksi sellainen firma on ollut Havi. Havin kynttilät ovat suomalaisia, eivät valu, eivät leviä pitkin pöytää, valaisevat lempeillä liekeillään suomalaisten joulunaikaa ja niin pois päin.

Väärä luulo. Saimme juuri mieheni kanssa tuta, mikä on Havin todellisuus vuonna 2006. Ostimme Havin lyhtykynttilöitä, koska katsoimme, että vaikka kalliimpia kuin muut, ne eivät valu jne. Ensimmäinen kynttilä paloi noin kolmanneksen mitastaan ja sammui. (Puhe on niistä 2,50 maksavista, joita on 6 kpl paketissa.) Mies otti kynttilän syyniin. Hän ei nähnyt sydäntä, joten hän otti veitsen ja leikkasi. Ei sydäntä. Hän sahasi koko kynttilän sentin pätkille, mutta täytyi tunnustaa totuus: kynttilän sydän loppui kolmanneksen päässä, loppu oli pelkkää steariinia vai mitä ne nykyään ovatkaan.

Mies uhkasi leikata koko paketin, mutta ehdotin, että poltetaan niitä ja katsotaan, kuinka käy. Kuudesta kynttilästä neljässä oli kesken loppuvat sydämet. Hukkaprosentti oli - no, melkoinen. Koska elämme Internet-aikaa, etsin Havin palauteosoitteen ja reklamoin. Vastausta ei tullut. Odotettuamme aikamme kaivoin esiin aluepäällikön sähköpostin ja reklamoin uudelleen. Viikon kuluttua tuli palauteosastolta viesti, jossa käskettiin lähettää kynttilöiden jäännökset heille (omalla kustannuksellamme tietysti), jotta he saavat todeta, mikä kynttilöissä [muka] on vikana.

Poltin hihani ja annoin palasen mieltäni koskien sitä, että jos kerromme, että niissä ei ollut sydäntä, niin niissä ei ollut; kukaan ei säilyttele epäkurantteja kynttilänpätkiä viikkotolkulla saati postittele niitä; ja viattomista asiakkaista ei parane tehdä valehtelijoita.

Vielä viikko ja sain sähköpostin, jossa pyydettiin osoitetta. Annoin sen. Sitten tuli pakettikortti. Hain paketin ja siellä oli hyvin isossa laatikossa yksi kuuden kappaleen lyhtykynttiläpakkaus ja viesti: lähetetty sopimuksen mukaan.

Selvennykseksi: yleensä, jos firmat toteavat, että asiakas on kärsinyt vahinkoa, he pyytävät anteeksi. Sen jälkeen he toimittavat vähän hyvitystä vaivan palkaksi ja jotta ei muisteltaisi pahalla. Näin ei Havi toimi. Meidän perheemme puolesta saavat pitää kynttilänsä tästä lähtien. Meille ostetaan ulkolaisia kynttilöitä Tiimarista tai Lidlistä.

Olisiko vaatinut niin paljon kirjoittaa: "Anteeksi, että teille on aiheutunut vaivaa. Pyrimme vastaisuudessa parantamaan tuotevalvontaamme. " Näin ovat tehneet fiksut firmat. Ulkolaiset.

keskiviikkona, tammikuuta 18, 2006

Puhuu sujuvasti, näyttää hyvältä

Ranskalaiset ovat erilaista väkeä. Vuosikaudet he jaksoivat valittaa, että amerikkalainen kulttuuri jyrää kaiken alleen ja ranskalainen katoaa. Kehitettiin jopa lakeja estämään muiden maiden kulttuurin vyöry ja englantilaisperäiset sanat kiellettiin.

Nyt ranskalainen kulttuuri on paremmassa jamassa kuin koskaan. Uutta lappaa kirjojen, elokuvien ja musiikin saralta. Nyt ranskalaiset kauhistelevat, että uutuuksia on liikaa. Esille pääsevät vain ne, jotka puhuvat sujuvasti ja näyttävät hyvältä televisiossa ja naistenlehdissä, he protestoivat. Rajoituksia suositellaan.

Comme ci, comme ca.
Lainlaatija hän kaiken järjestää:
Ken ylös pyrkii, alas lasketaan;
Ken itsens alentaa, hän nostetaan.
Ah, ca ira, ca ira, ca ira!
(Ranskan vallankumouksen aikainen pilkkalaulu)

maanantaina, tammikuuta 16, 2006

Keskusta pettää aina

Voin olla turhan kyyninen, mutta vaikuttaa siltä, että keskusta on jo lemppaamassa Matti Vanhasen. Hänen syntinsä on se, että hän yritti parhaansa eikä se riittänyt.

Epäilykseni perustuu siihen, että Eero Lankia on sanonut YLElle keskustan johdon olevan auki:

Ylen Radiouutisten haastattelema Lankia sanoo luottavansa siihen, että Vanhanen jatkaa puolueen johdossa myös ensi kesän puoluekokouksen jälkeen. Hän kuitenkin muistutti, että kaikki paikat puolueen johdossa ovat tuolloin auki.



Paula Lehtomäki on myös alkamassa kuolinkellojen soiton:

Arvioita niistä johtopäätöksistä, joita keskustassa vaalin tuloksista tehdään, keskusta lupaa sitten kun vaalitulosta on analysoitu hieman enemmän, totesi Lehtomäki.

Muistamme, miten nopeasti Anneli Jäätteenmäki lempattiin ja miten Eero Lankia esiintyi, kun Takkulasta syntyi kiistaa.

Onkohan Jäätteenmäelle uuden nousun paikka?

sunnuntaina, tammikuuta 15, 2006

Uiguureja alennuksella

Yhdysvallat on kaupitellut Suomeen viittätoista viattomuussertifikaatilla varustettua Kiinan uiguuria. Suomella ei ollut käyttöä uiguureille. Yhdysvallat pelkää, että Kiina kohtelisi uiguureja yhtä huonosti kuin Yhdysvallat on kohdellut eikä uskalla lähettää heitä kotimaahansa. Yhdysvallat voi olla oikeassa Kiinan suhteen, mutta mikä estää palauttamasta uiguureja takaisin luontoon siellä, mistä heidät alun perin pyydystettiin - ilmeisesti Afganistanissa?

YLEn mukaan Guantanamossa on muitakin viattomiksi todettuja, joita ei päästetä pois, koska heille ei ole löydetty sopivaa uutta kotia. Ehkä Amerikan viranomaiset voisivat kääntyä eläinsuojeluyhdistysten puoleen? Tai heidät voisi vain päästää portista ulos Kuuban maaperälle. - he ovat selvästi poliittisen vainon uhreja ja sellaisina oikeutettuja turvapaikkaan lähimmässä maassa, joka tässä tapauksessa on Kuuba. Varmasti löytyisi lämmin yösija ja paljon reporttereita keskustelukumppaneiksi.

lauantaina, tammikuuta 14, 2006

Sotaherrojen aika

Tsetshenian Ramzan Kadyrov on virallisesti maan virkaatekevä pääminiseri. Todellisuudessa hänen valtansa perustuu terrorisoivaan yksityisarmeijaan. Nyt hän ehdottaa, että mies saisi ottaa niin monta vaimoa kuin haluaa. Moniavioisuus voitaisiin ottaa käyttöön ilman lakiuudistuksia. Näennäinen perustelu on, että Tsetsheniassa on enemmän naisia kuin miehiä. Todellinen perustelu Eho Moskvy -radion haastattelun mukaan:

– Jokainen mies päättää itse, kuinka hänen tulisi elää. Hän on pomo, hän päättää, Kadyrov sanoi.

Kiinassa oli aikoinaan ns. sotaherrojen aika. He hallitsivat vaihtelevan kokoisia osia Kiinaa sotilaidensa kiväärien avulla - ja pitivät vaihtelevan kokoisia haaremeita. Suosittelen kiinalaisia ajankohtaa kuvaavia romaaneja ja elokuvia. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle Venäjän ote pitää sotaherran Kaukasiassa - Venäjän laki kieltää moniavioisuuden. Kiinnostavaa on myös nähdä imaamien ote - islam sallii neljä vaimoa, ei esimerkiksi 68 puolisoa.

perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Hyssälän poppoo, osa 2

Eilinen parveketupakoinnin kieltouhka on muuttumassa uhkaavaksi todellisuudeksi Liisa Hyssälän myötävaikutuksella. Hyssälän poppoo (vrt. Disneyn "Hopon poppoo") on kunnostautumassa toisellakin saralla: olutpulloihin halutaan teksti "alkoholi voi vaarantaa sikiötä".

Vaikka aikaisemmat "kielto ilman seurausta" -lait kuuluvat liikenteen alaan, nimittäin "pyöräily ilman kypärää laitonta" ja "autojen joutokäynti laitonta" (puhumattakaan "ajo kännykän kera laitonta" -laista), Hyssälä pyrkii selvästi kilpailemaan "tyhmä blondi" -tittelistä Lex Karpelan äidin kanssa. Suosittelen seuraavia kuolemantapauksia vähentäviä kieltotauluja: Jokaisen kuntopolun ja urheilukentän näkyvälle paikalle kyltti "Liikunta vaarantaa terveytesi" ja joka työpaikalle "Työnteko vaarantaa terveytesi".

Hyssälän olisi syytä keskittyä vaalilupauksensa täyttämiseen - jokaiselle eläkeläiselle 300 euroa lisää kuukaudessa - sen sijaan että tumpuloi laikeja, joita yksikään poliisi ei aio yrittää toteuttaa.

torstaina, tammikuuta 12, 2006

Oma tupa, oma lupa

Haluan heti selvittää yhden asian: minä en tupakoi enkä ole koskaan tupakoinut. Seuraavaksi sanon, että ministeriö ja Kiinteistöliitto ovat panemassa jalkaansa sudenrautoihin ihan itse ja oma-aloitteisesti. YLE24:n mukaan aletaan valmistella lakia, joka kieltäisi parveketupakoinnin.

Taloyhtiöt voivat jo kieltää parveketupakoinnin järjestyssäännöissään, mutta kiellon noudattamista on vaikea valvoa. Periaatteessa laki antaa mahdollisuuden jopa ottaa järjestyssääntöjen rikkojan huoneisto hallintaan, mutta käytännössä näin voimakasta keinoa ei ole käytetty.

Lasitetuilla pervekkeilla tupakoimisen sanotaan olevan ongelmallista, koska tupakansavu "leviää ilmanvaihtokanavien kautta myös lähihuoneistoihin"Niin se kai tekee, jos tupakoitsija polttaa keittiössään tai makuuhuoneessaankin? Tässä pyritään siis puuttumaan siihen, mitä ihminen saa tehdä omassa kodissaan. Vuokra-asunnossa vuokralle antaja voi halutessaan kieltää tupakoinnin samoin kuin kissat, koirat ja pianonsoiton. Asunnon omistajan kohdalla asunnon haltuunotto on niin raskas keino, että luoja varjelkoon sitä taloyhtiötä, joka aloittaa prosessin tupakoinnin vuoksi.

Olen syntieni vuoksi ollut taloyhtiön hallituksessa, kun asunto otettiin hallintaan - tai yritettiin. Loppujen lopuksi saatiin nahkapäätös; asukas vuokrasi asuntonsa ja muutti muualle asumaan. Syinä olivat: jatkuva metelöinti aamuyöhön kolmen vuoden ajan; asunnon vieraan päätyminen alasti taloyhtiön hissiin ja virtsaaminen sinne; tappoyritys asunnossa; muutama muu poliisin kutsuminen vakavien väkivallantekojen vuoksi. Eivät olisi riittäneet ilman käräjäoikeutta, hovioikeutta ja ehkä jopa korkeintakin oikeutta, ellei asukas itse olisi suostunut muuttoon. Kokeilkaapa sitä ihmiseen, joka tupakoi omalla, lasitetulla parvekkeellaan, joka asumisoikeudeltaan on rinnastettavissa makuuhuoneeseen.

Tulee olemaan hauska nähdä ensimmäinen oikeudenkäynti.

keskiviikkona, tammikuuta 11, 2006

Tutisevaa oikeutta

Tavoittaa järki amerikkalaisesta oikeudesta on kuin naulaisi hyytelöä seinään. Viimeisimmät näytteet ovat kahta Guantanamon vankia vastaan nostetut oikeussyytteet.

Toinen syytetyistä on jemeniläinen, joka syytteen mukaan on tehnyt rekrytointivideoita. En tiedä Jemenin oikeuskäytäntöä - asiahan pitäisi tutkia siellä - mutta Yhdysvalloissa ei tähän asti mainosvideon tekeminen ole ollut rikos. Jos se on, niin merijalkaväen värväysvideoiden tekijät pitäisi tuomita - niissähän yllytetään miehiä liittymään järjestöön, jonka tarkoitus on ihmisten surmaaminen.

Toinen syytetty on Kanadan kansalainen, joka 15-vuotiaana surmasi amerikkalaisen sotilaan Afganistanissa. Taaskin hänet pitäisi tuomita Kanadassa tai ainakin Afganistanissa. Koska hän ei kuulunut virallisesti Afganistanin armeijaan (sellaista ei ilmeisesti ollut), häntä ei voida tuomita sotilastuomioistuimessa, vaan siviilipuolella, mikä hänen tekohetkellä vähäisen ikänsä perusteella olisi Kanadan nuorisotuomioistuin. Rangaistus olisi pahimmillaankin jo ilmeisesti kärsitty viiden vuoden "tutkintavankeuden" aikana.

Mitä minä tässä horisen? Amerikan oikeus pitelee lain miekkaa, mutta molempien silmien päällä on side. He eivät tiedä, mitä tekevät, mutta koska en kuulu aktiivisiin kristittyihin, en suosittele anteeksi antoa, vaan silmä silmästä ja hammas hampaasta.

Menkää ja pidelkää Bushin päätä veden alla.

tiistaina, tammikuuta 10, 2006

Kilpailutusta

Mitä enemmän Helsingin kaupunki kilpailuttaa vammaiskuljetuksiaan, sitä huonomman palvelun vammaiset saavat ja sitä kalliimmaksi homma kaupungille käy.

Tampereen kaupunki himoitsee kilpailutusta myös. Varokaa, vammaiset! Jäljet pelottavat!

Miten muuten ne bussimatkojen kilpailutukset? Eivätkö jäljet siinäkin vieneet leijonien luoliin? Halvimmaksi tulisi panna vammaiset kävelemään itse - mutta älkää kertoko sitä kaupunginvaltuutetuille. He haluaisivat kaikki rahat omiin mukaviin tutustumisretkiinsä Singaporen metroihin ja Madridin paikallisliikenteeseen.)

maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Mattia lapsille

Valtion elokuvalautakunta on kumonnut elokuvatarkastamon päätöksen panna Matti Nykäsen villiä elämää käsittelevän "Matti"-elokuvan ikärajaksi 15 vuotta. Uusi ikäraja on 11 vuotta; siis lapset pääsevät vanhempien kanssa jo 9-vuotiaina katsomaan tätä opettavaista elokuvaa.

Elokuvatarkastamo perusteli 15 vuoden ikärajaa sillä, että Matti-elokuvan traagisessa elämäntarinassa on runsasta päihteiden sekakäyttöä, perheväkivaltaa sekä pornografisia kohtauksia.


Mikäpä siinä. Buena Vista International sai ilmaista mainosta - nyt ihmiset tietävät, että elokuva on mehukas. Joka tapauksessa moni lapsi näkee tosielämässä kaikkea, mitä elokuvassakin. Ehkä kyseessä ei silti ole ihan lasten filmi? Tekisi mieli toivoa, etteivät perheet mene popcornin ja nuorimmaisen kanssa katsomaan elokuvaa, joka pelottaa lapsia paljon enemmän kuin jokin fantasia - lapsilla on ällistyttävä kyky erottaa, mikä "ei ole totta" siitä, mikä "on totta". Painajaisia tulee varmemmin, kun isän näköinen mies tavallisessa ympäristössä hakkaa äidin näköistä naista, kuin lohikäärmeiden hyökkäyksistä, olkoon miten hyvin tehty lohikäärme tahansa.

sunnuntaina, tammikuuta 08, 2006

Hoitaja loppuiäksi

En halua puhua vainajista pahaa, mutta vaimonsa rakastajan murhaaman helsinkiläislääkärin tapauksessa minun on kysyttävä: mitä ihmettä hän oikein ajatteli?

Jos mies nai itseään puolta nuoremman naisen eri kulttuurista, se on uhkayritys. Jos hän vielä ilmoittaa halunneensa hoitajan loppuiäkseen, se on sekä tyhmää että häijyä naista kohtaan. Jos lääkäri olisi ollut suunnilleen 80-vuotias tai halvaantunut kuten Urpo Lahtinen, nainen olisi hyvinkin mielellään lähtenyt leikkiin mukaan. 53-vuotiaan miehen tapauksessa naisella oli odotettavissa pitkäaikainen orjuus vieraassa maassa. Mihin muuten 53-vuotias, parhaassa iässään oleva mies tarvitsi hoitajaa? Eikö niitä löytynyt omasta sairaalasta?

Tällaisten liittojen pitäisi jäädä 1600-luvun näytelmien riveille. Tosielämässä ne tuottavat parhaassa tapauksessa pahaa mieltä ja pahimmassa - kuten tässä - tragedian.

Jos ideana oli seksi - nuori ja eksoottinen nainen - se olisi vieläkin ollut tyhmää, mutta sopimus olisi ollut toisen kuuloinen. Jos hoitajasta todella oli puhuttu, lääkäri halusi kaksi hommaa yhden hinnalla. Ei maksanut itseään tämä diili. Älkää olko saitoja, miehet!

keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006

Punaisen viivan loppu

Ilmari Kianto kirjoitti 1909 kirjassaan "Punainen viiva", miten tärkeäksi suomalaiset korpien eläjät kokivat äänestyksen ja miten juhlallinen oli lähtö äänestyspaikalle. Jos tämän aamun YLE24-uutisiin on uskominen, tämä oikeus otetaan kansalta pois. Uutispätkän mukaan nämä saattavat olla viiemiset presidentinvaalit, joissa ääni annetaan muuten kuin sähköisesti; kynät ja äänestyskopit jäävät historiaan.

Samalla karsitaan pois turhat äänestäjät. Sähköisissä vaaleissa eivät hillu vanhukset, maaseudun asukkaat eivätkä yksineläjät. Nuoret, kauniit ja rohkeat käyttävät äänivaltaa ja päättävät, miten maa makaa. Kun Euroopassa alettiin pitää demokraattisia vaaleja, äänioikeus annettiin vain miehille ja heistäkin vain tietynsuuruisen omaisuuden haltijoille; katsottiin, että jos on omaisuutta, on älyä ja mielenkiintoa yhteisten asioiden hoitoon. Palvelijat, köyhät ja naiset älkööt vaivautuko. Suomessa äänioikeus annettiin kertarysähdyksessä kaikille täysi-ikäisille. Tämä virhe korjataan nyt.

Eläköön demokratia.

tiistaina, tammikuuta 03, 2006

Konsulin hyvä työskentely

Kun kuuluisa tuntematon mies, joka lienee vaihteeksi lomalla Ateenassa, kavereineen räjähdytti kolme kotitekoista pommia, syntyi Suomessa huoli. Television uutisfilmissä kerrottiin, että isku ei voinut mitenkään olla kohdistunut konsuli Leena Vuorioon, koska "hän on hoitanut työnsä niin hyvin".

Ensimmäinen ajatukseni oli, että anarkistit nimenomaan päästäisivät päiviltä virkamiehet, jotka työskentelevät hyvin. Anarkia ei pidä hyvin toimivasta valtiosta. Näin siis ajattelin siinä vaiheessa, kun uutisissa ilmoitettiin, että Suomen konsulin auto oli räjäytetty. Uutinen antoi kuvan terroristiryhmästä, joka sijoitti muoviräjähdettä konsulin autoon räjäyttääkseen hänet kappaleiksi kuten Irakissa tai Sisiliassa.

Nyt kuva onkin ihan erinäköinen. Tuntematon mies on ilmoittanut yksityiselle televisioasemalle, että "Valtion vastainen oikeus" -niminen ryhmä on räjähdyttänyt kolme kaasukanistereista valmistettua pommia aamuyöstä. Muutamia autoja on tuhottu ja konservatiivisen puolueen päämaja vaurioitunut. Yksi kanistereista oli räjähdytetty sen kerrostalon parkkihallissa, jossa Vuorio asui. Lähinnä tulee mieleen liikaa ouzoa juonut kulmakunnan kuppilan porukka.

Ei kaikki maailmalla tapahtuva ole kohdistettu suoraan Suomeen, vaikka se suomalaista sattuisi sivuamaankin. Emme me ihan niin tärkeitä ole.

maanantaina, tammikuuta 02, 2006

Kuka mahtuu, kuka ei

Tampereen Liikennelaitoksen autoihin on ilmestynyt isoja, ikkunankin peittäviä julisteita, joissa lukee:

AINA ON TILAA VIELÄ YHDELLE, JOKA ÄÄNESTÄÄ SAULIA!

Mikäpä siinä. Mainostaminen on sallittua ja liikennelaitos voi aina käyttää vähän lisää rahaa. Mieleen muistuu silti, että kovan metelin kanssa autoista poistettiin Vapaa-ajattelijoiden mainos "Eroa kirkosta".

Niin että miten tämä nyt sitten menee? Saulin joukkoihin mahtuu aina, kunhan pysyy samanaikaisesti kirkossa?

Loogisesti ruuhka-ajan työläisvuoroissa kuljettajan pitäisi kysyä sisään pyrkijöiltä: "No, äänestäkkös Saulia?" Jos vastaus on kielteinen, kuski panee TÄYNNÄ -valon päälle ja ajaa ohi.