tiistaina, tammikuuta 24, 2006

Hallintolain yhdeksäs pykälä

Hallintolain yhdeksäs pykälä vaatii, että lakikielen on oltava ymmärrettävää. Pykälä on kuolleempi kuin etruski. Sisäministeriön valtiosihteeri Antti Mykkänen ottaa Aamulehdessä esimerkiksi hallinnon "selkokielestä" seuraavan otteen:

Lisäksi tuetaan alueellista kehittämistä edistämällä työvoiman osaamista parantavien rakenteiden kehittämistä ja tukemalla uusien, innovatiivisten erkostomaisten toimintatapojen sekä uusien tieto- ja kommunikaatioteknologian hyödyntävien innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä.


Työvoimahallinto puolestaan on kehittänyt pitkäaikaistyöttömille uuden nimikkeen: heillä on meneillään urasiirtymävaihe. Niinpä.

Mietiskelin tykönäni, mitä tällaista kieltä käyttävä virkamies kotona lausahtaa, kun vaimo on unohtanut panna aamiaispöytään ketsuppipullon. Ehkä näin:

Päivittäisen ravinnontarpeen oleellisen osan päätetuotteeseen olennaisesti kuuluva oheistuote on toimenpiteen suoritukseen vastuullisesti organisoidun työsuorittajan toimenpiteissä tapahtuneen katkoksen vuoksi jäänyt kokonaisuuden ulkopuolelle.

Yritin muuten googlata työeläkelainsäädäntöä, koska tämän teksti on eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Braxin mukaan erityisen kehnoa. Tuli vastaani tyrmistyttävä innovaatio: Hakusanalla "Työeläkelaki" aukeni kyllä - jotakin; mutta sitä jotakin peitti elämää suurempi ja ainakin kolme kertaa elämää värikkäämpi tissiliivimainos tai jokin vastaava. Siivollinen tietokoneeni kaatoi seuraavaksi koko Internetin, mikä oli hyvin toimittu. En yrittänyt toista kertaa.

Tällainen mainontahan eläkelain tarvitsijoita riemastuttaa. Onko kukaan tekemässä tutkimusta huonon maun pahimmista esimerkeistä valtionhallinnossa? Tässä olisi yksi.

1 Comments:

Blogger Janne said...

Repesin. Hieno lausahdus, pitää muistaa. Kiitos. :)

12:34 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home