perjantaina, huhtikuuta 20, 2007

NRA Suomessa

Jotenkin on päässyt menemään ohi, että viime kesänä Suomeenkin perustettiin Kansallinen Kivääriyhdistys. Asia paljastui vasta YLEn uutisesta, jossa pohdittiin Amnesty Internationalin tietoa Suomen aseista ja suhteutettiin se väkivaltarikoksiin:

Henkeä kohden laskettuna pienaseiden määrä on Suomessa maailman kolmanneksi suurin, heti Yhdysvaltain ja Jemenin jälkeen.

Luvattomia aseita Suomessa on sisäministeriön arvion mukaan 100 000-200 000 kappaletta.

Suomessa henkirikoksia tehdään kolme kertaa enemmän kuin useimmissa Länsi-Euroopan maissa, ja näissä tapauksissa ampuma-aseet ovat mukana noin viidesosassa. (YLE)


Sen jälkeen todetaan, että Kansallinen Kivääriyhdistys "suhtautuu nihkeästi" aselakien tiukentamiseen. Puheenjohtaja Runo Kurkon väitteen mukaan ampuma-aserikokset yleistyvät, kun aselait ovat tiukemmat.

Olen luullut, että tämä on puhtaasti amerikkalaista hulluutta. Siellähän Virginian ampuja, oikeudessakin mielenhäiriöiseksi todettu naisten ahdistelija onnistui ostamaan paitsi Glockin, myös reikäpääluoteja, joilla ei pitäisi olla minkäänlaista siviilikäyttöä.

Mutta mikä on tämä Kansallinen Kivääriyhdistys? Puheenjohtaja Kurko on esitellyt ydhistystään mm. näin:

NRA nimestä ovat yhdistyksen perustajajäsenet ylpeitä, sillä NRA of America on tehnyt merkittävää työtä kouluttaessaan jo vuodesta 1871 lähtien USA:n parhaat kilpa- ja olympia-ampujat. USA:n NRA on myös selkeästi puolustanut kansalaisten oikeuksia pitää laillisesti hallussaan ampuma-aseita ja harrastaa niillä laillisia toimintoja. Suomalainen NRA on kansallinen edunvalvoja ja tulee olemaan huomattava ja näkyvä vaikuttaja kaikissa niissä kysymyksissä, mitkä koskevat oikeutta pitää hallussa laillisesti aseita hyväksyttävissä käyttötarkoituksissa. NRA tulee kiinnittämään myös erityistä huomiota metsästäjien aseman heikentymiseen maassamme Natura 2000 päätösten vuoksi, sekä ampujien asemaan ampumaratojen vähentyessä kaavoituksen muuttaessa aiemmat ampumarata-alueet asutukseksi. (Puheenjohtajan kolumni 1/2006)


Yhdistyksen kotisivut tässä. En ole ollenkaan NRA:n kannattaja, toimipa se missä maassa tahansa. Kannatustani ei lisää amerikkalaisen emoyhdistyksen tervehdys suomalaisille:

This is all exciting news. Best wishes for your new Finnish NRA and may you be ever successful in protecting your rights. Finland, like the United States and Switzerland, has a unique history of high gun ownership and willingness to fight for liberty. We must continue to have such "liberated zones" in a world increasingly characterized by subservience to omnipotent government. Please sign me up as your first American member!


Runo Kurko on muuten ammatiltaan asekauppias. Tietooni on saatettu, että hän on kerran ampunut poliisia. Kurko toi maahan kevlar-luotiliivejä ja halusi esitellä niitä poliisille. Yksi poliisi ilmoittautui vapaaehtoiseksi. Kurko ampui häntä kolmekasirevolverilla rintaan. Poliisi lensi puolitoista metriä taaksepäin. Luotiliivi kesti. Pikkuisen edesvastuutonta silti.

22 Comments:

Blogger zache said...

Oli tässä irkissä taannoin juttua Virginian aselaeista niin siellä saa kuka tahansa ostaa aseen. Ei rajoiteta sitä millaisen saa ostaa, eikä sitä mistä ostaa. Voit ostaa rynnäkkökiväärin kadulta :/ Ainoa rajoitus mikä siellä on, oli ettei aseita saa viedä kouluihin.

Joten pientä matkaa on vielä täällä tuohon jenkkien meininkiin.

* en sitten ole varmistanut ylläolevan jutun todenperäisyyttä, mutta food for thought...

11:36 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Hullujahan noi on, mutta en kyllä suostu uskomaan että kukaan lentää puoltatoista metriä mihinkään suuntaan jos ammutaan komekasilla. Tällöinhän ampujan käden pitäisi mennä vähintäänkin remonttikuntoon.

1:53 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ko. poliisi ei aivan varmasti ole lentänyt yhtään taaksepäin. Luodissa oleva liike-energia on se voima, joka välittyy kohteeseen ja mahdollisesti siirtää kohdetta taaksepäin. Vastaava määrä liike-energiaa pitäisi syntyä, kun luoti lähtee aseesta ja rekyylin pitäisi tällöin potkaista ampujaa yhtä paljon taaksepäin kuin kohdettakin. Näinhän ei kuitenkaan koskaan tapahdu (paitsi komedioissa). Mythbusters testasi tätä ja vaikka ko. ohjelman tieteellisestä laadusta voi olla montaa mieltä, niin heidän testinsä näyttivät, ettei maali lennä yhtään mihinkään.

USA:n ja Suomen aselaeilla ei ole mitään yhteistä. Suomessa aseen hankintaan tarvitaan (aktiivinen ja pitkäaikainen) jäsenyys jossakin ampumaseurassa eikä hankintalupa ole siltikään automaattinen. Mitä pienempää asetta (helpompaa piilottaa) aikoo ostaa, sitä vaikeampaa siihen on saada lupaa.

Suomessa poliisit tarkastavat aseiden säilytystiloja (aseet ja ammukset pitää olla erillisissä lukollisissa metallisissa säilytystiloissa) aktiivisesti, jotta aseita ei ryöstöjen yhteydessä päädy niin helposti varkaiden käsiin. Aseita ei siis saa amerikkalaistyylisesti säilyttää ladattuina käden ulottuvilla. Kun aseenkantoluvan omaava henkilö muuttaa toiselle paikkakunnalle poliisi saattaa tulla tarkistamaan aseiden säilytyksen ja yleensä vaatii selvityksen aseista ja käyttötarkoituksesta.

USA:ssa on kuollut neljän vuoden aikana 120 000 ihmistä ampuma-aseonnettomuuksissa. Afganistanin-Irakin sodassa samaan aikaan 3300.

2:34 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Tämän Runo Kurko -jutun olen kuullut toisen asekauppiaan kautta. On siis myönnettävä, että se on välikäden kautta saatu tieto ja koristeita on voinut tulla matkalla lisää. (Kyseinen asekauppias oli muuten miehen sorsastuskaveri ja koristeellinen näky keittiön pöydän ääressä; täsmälleen kuin Attila-hunni, pitkät viikset, kalju pää ja letti niskassa. Joutui luopumaan liikkeestään, kun tuli työtapaturma autoa korjatessa.)

5:26 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Blogin tekstiä on pidettävä hyvälläkin tahdolla vain tunteenpurkauksena. Kaikenkarvaisten psykojen suorittamien joukkoampumatapausten määrä on räjähtänyt kasvuun sen jälkeen kun niiden ympärillä pyörivä mediahype on lisääntynyt, Colemanin "The Copycat Effect" -kirjan linjoja orjallisesti noudattaen. Coleman jopa varoitti julkisesti että kevään aikana tullaan näkemään vastaavia tapauksia Columbinen 5v-"merkkipäivän" jälkimainingeissa, vain muutamia päiviä ennen maanantain VT:n tapahtumia.

Psykopaatit ja retuperällä oleva mielenterveyshuolto (viranomaisten tietokatkoksista puhumattakaan, jätkähän oli lataamossa pakkohoidossa reilu vuosi sitten ja SILTI aseen hankintaa varten pakollinen taustojen tarkistus meni läpi) on SOSIAALINEN ONGELMA jonka kosmeettiseksi ratkaisuksi ehdotetaan ylivoimaisesti kaikkein lainkuuliaisimman kansanosan, aseharrastajien, kollektiivista nöyryyttämistä.

Ennenkuin kukaan menee uskomaan tai laukomaan lisää tuhannen päättömiä rynnäkkökiväärien ostomahdollisuudesta - mikä ei ole yhdysvalloissa ollut KOSKAAN MAHDOLLISTA ilman pitkällistä ja kallista (vertauskohtana, uuden henkilöauton hintaiseksi määriteltyä) prosessia johon sisältyy mm. kotipaikkakunnan poliisijohdon tapauskohtainen ennakkolupa, sormenjälkien tallennus, hyvin kattavat taustojen tarkistukset maanlaajuisesti ym. jo 1930-luvulla säädetyn lain mukaisesti - tässä linkki Virginian osavaltion ampuma-aselakeihin:

http://www.gunlaws.com/vachgs1997.htm

Jokainen asioista tietämätön kuvittelija istukoon alas ennen tuon lukemista, voi tulla shokkina että jopa pienoispistoolin hankintaa varten vaaditaan täysi background check ja aseiden hallussapito on tarkasti säädeltyä. Lakeja rikottiin jo siinä vaiheessa kun ko. korean lahjalle maailmalle myytiin ensimmäinen ampuma-ase.

Rapakontakaiset "Gun Free Zonet" ovat muuttuneet psykojen suosimiksi ampumaradoiksi kun voi luottaa siihen ettei kukaan ammu takaisin. Samanlainen ampumavälikohtaus oli jo 2002 sattumassa Appalachian Law Schoolissa kun ampuja KUVITTELI että kyseessä on "aseeton vyöhyke", avasi tulen ja sai aikaan kolme raatoa ennenkuin aseistautuneet kanssaopiskelijat lopettivat murha-aallon alkuunsa. Miksei siitä (ja useista muista tapauksista) puhuta? "Aseistautunut yhteiskunta on kohtelias yhteiskunta" ei ole pelkkää retoriikkaa, asetta kantavilla lainkuuliaisilla kansalaisilla on pelotevaikutus näihin ääliöihin, mitä viranomaisten hinkuma turvallisuuden monopoli ei kertakaikkiaan pysty aikaansaamaan.

Vanha (tosiasioihin 100% pohjautuva, referenssit snopes.com:ssa) urbaani legendahan on asekaupan ryöstöä muutamia vuosia sitten yrittänyt sankari, joka päätyi sveitsinjuustoksi muutama sekunti sen jälkeen kun avasi suunsa ja ilmoitti että tämä on ryöstö - asiakkaat puhkoivat jätkän niille sijoilleen. Ei poliittisesti korrektia mutta tehokasta ja tässä rikollisten oikeuksia korostavassa maailmassa suorastaan virkistävä tapaus.

Lait ovat sikäli mielenkiintoisia että ne koskevat vain ihmisiä jotka niitä noudattavat. Se mikä aiheuttaa päänvaivaa ammunan ja metsästyksen harrastajalle ei todellakaan vaikuta rikollisen tai muunlaisen psykopaatin toimintaan juuri millään tavalla - mustasta pörssistä saa mitä tahansa ilman lupia, konepistoolin valmistaminen esimerkiksi sveitsiläisen Metral:n ohjeilla (käsityökaluilla, kotona!) on maallikollekin hyvin helppoa ja jos kaikki teollisesti valmistetut aseet kielletään, syntyy mustan pörssin markkinoille käsittämättömän suuri kysyntä mille hyvänsä esimerkiksi Metral:n kaltaiselle torrakolle joka on halpa (<100€) valmistaa, jolla ei ole mitään käyttöä harrastajien keskuudessa mutta jolla mm. VT:n tragedian kaltainen massamurha hoituu helpommin ja tehokkaammin kuin tässä tapauksessa käytetyillä tarkkuuspistooleilla.

En tiedä mitä tyypillisen misohoplikon päässä liikkuu kun tällaista skenaariota suorastaan kerjätään.

Myös blogissa mainitut "tiedot" eli Kurkon ammatti (asekauppias... viimeksi 90-luvun alkupuoliskolla) ja kuulopuheet ampumatapauksesta ovat totaalisen metsässä. Viittaaminen yleisen syyttäjän alaiseen rikokseen, poliisimiehen ampumiseen, menee muuten samantien kunnianloukkauksen puolelle, erityisesti kun se on esitetty potentiaalisesti suuren lukijakunnan omaavassa mediassa, tosiasiana ja halventavassa tarkoituksessa.

Kai tämän blogin kirjoittaja ymmärtää että tuon koko viittauksen poistaminen ja oikaisu, mieluiten oma-aloitteisena ja välittömästi, on ainoa tapa välttyä syytteiltä kunnianloukkauksesta? Mielipide on vapaa mutta tuollaisen tuuban julkaisu "tosiasiana" ei mahdu mielipiteen raameihin, erityisesti kun tapaus johon ilmeisesti viitataan (poliisimies ampunut esittelytarkoituksessa toista liiveihin, eri asiayhteydessä) on aikanaan tutkittu oikeuskansleri Risto Leskisen toimesta ja Kurkolla ei ollut asian kanssa sen suurempaa tekemistä.

Ja joo, tunnen tapauksen taustat ja Kurkon leimaaminen sillä on kaikin puolin alatyylinen heitto. Mikä tosin ei blogin muun sisällön huomioonottaen edes yllätä.

Ai että lensi vielä osumasta taaksepäin, siis Matrix-trilogia on katsottu ja vähän Jet Li -leffoja siihen päälle? Anna mun kaikki kestää...

7:39 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Mitäs loukkaavaa siinä on, jos poliisi oli kerran vapaaehtoinen? Pöljää kaikin puolin, mutta tokko se nyt Kurkon mainetta mustamaalaa.

Minun silmissäni NRA Finlandin kaltaisen typerän järjestön puheenjohtajana toimiminen sen sijaan tahraa kyllä maineen tehokkaasti.

Jos muuten Hra Kurko on niin sokerista tehty, että yhdessä vähän tunnetussa blogissa esitetty vähäinen huhu murskaa miehen itsetunnon niin pahasti, että pitää lähettää rakkikoirat itkemään anonyymisti kommenttipalstalle ja uhkailemaan oikeusjutuilla, niin ymmärrän kyllä, miksi on pakko varustautua aseilla. Sitähän voi vaikka tulla joskus jotain tosi vaarallista ovelle, kuten vaikka pääsiäisnoita tahi jokin muu trulli.

Jospas vaikka ensi kerralla yrittäisit itse pitäytyä tunteenpurkauksista ja korjata vain asiallisesti faktat, niin sinuakin voisi ehkä kuunnella, rakas "Henry". Muuten voipi käydä niin, että NRA:n edustajat saavat kuumaveristen, pikkusieluisten hörhöjen maineen, joka on muuten juuri sellainen asia, jota vakavat aseharrastajat juuri tällä hetkellä kaipaavat yhtä paljon kuin täydellistä käsiasekieltoa.

1:50 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Virginiassa ei muuten vaadita taustatarkistuksia, jos ostat käytetyn aseen. Samaten aseita ei tarvitse rekisteröidä, ne saa mukaan heti, eikä kantolupaakaan tarvita aseen ostamiseen. Puoliautomaattiaseita saa myös ostaa vapaasti. Melkoisen reteetä meininkiä, siis. Lainaan:

http://www.stategunlaws.org/viewstate.php?st=VA

"No state requirement that criminal background checks be done on people buying firearms at gun shows, swap meets or through newspaper or internet advertisements. Criminal background checks are only required if the buyer goes to a federally-licensed gun store - all other sales are not subject to the background check."

Minusta muuten kolmenkin ihmisen kuoleminen jonkun hullun käsissä on ihan liikaa. Vaikka sitten joku saisikin orgasmin ajatellessaan sitä, että saisi laittaa ihmisen "sveitsinjuustoksi" ihan laillisesti.

2:03 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Ah, "anonyymi", kohtuullisen grammaarisesti käypäistä tekstiä mutta sisältö hirttää kirjoittajan munistaan kahvikupin korvaan oma-aloitteisesti.

Pilkotaan:

"NRA Finlandin kaltaisen typerän järjestön"

Kerro, yksityiskohtaisesti, mikä tekee kyseisestä järjestöstä "typerän"? Säännöstökin on NRA:n sivuilla täysin avoimesti luettavissa joten voit poimia referenssit sieltä. Kyseessähän on nimenomaan järjestö jonka agenda on turvata kansalaisten laillinen aseharrastus kaikissa muodoissaan, kansanomaisemmin sanottuna kansalaisoikeusjärjestö (ref: Finlex: hallintolaki, laki ampuma-aseista, ampuma-aseasetus sekä näihin liittyvä lainsäädännön kehitystyö), mikä omasta näkökulmastani alan erittäin pitkän linjan harrastajana on todellinen vastavoima yleiselle asevastaiselle lobbaukselle mitä nykyään "feelgood"-kvartaalipolitiikan nimissä seuraamuksista piittaamatta harjoitetaan.

Suun avaaminen "huonosta imagosta" menee tasan sen piikkiin ettei ole edes vaivautunut ottamaan selvää siitä mistä todellisuudessa on kysymys. Leimasimen kanssa on helppo heilua ja ellei henkilökohtainen hissi kulje ihan ylimpään kerrokseen asti, Michael Moore on pureskellut asiat "valmiiksi", tehden aika monumentaalisen omaisuuden keksimällä ja masinoimalla sensaatiouutisen toisensa jälkeen.

Next:

"lähettää rakkikoirat itkemään anonyymisti"

Hmm, etunimi on sama kuin mitä löytyy passistani, minua ei juuri tarvinnut lähettää (googlesta pullahtanut linkki tähän blogiin) ja eiköhän tuo nimittely - ja jo se kumman meistä palaute alkaa "anonyymi sanoi..." - kerro olennaisesti enemmän sinusta kuin minusta. Argumentit loppu? Ei hätää, ala nimittelemään ja huido leimoja ihmisten otsaan, se jos mikä on fiksua. Ole hyvä, jonkun täytyi sanoa sekin ääneen jos et sitä tähän mennessä ole omaehtoisesti sisäistänyt.

"Jospas vaikka ensi kerralla yrittäisit itse pitäytyä tunteenpurkauksista ja korjata vain asiallisesti faktat"

Tähän muuten syyllistyin tarkalleen ottaen yhdessä kohdassa. Ammuttu rikollinen on omasta perspektiivistäni hyvä asia, mikä ei edes mielipiteenä tai TUNTEENPURKAUKSENA (SIC!) todennäköisesti avaudu kellekään joka ei ole itse käyttänyt ampuma-asetta rikollista vastaan pelastaakseen oman henkensä. Olen itse, siviilinä, ja se on jopa näin toistakymmentä vuotta tapahtuman jälkeen sellainen tapaus joka herättää minussa TUNTEENPURKAUKSEN. Ja paljon referoitua, perusteltua tekstiä sen lisäksi, like it or not.

"vakavat aseharrastajat"

Niin, moni väittää itseään jonkin intressiryhmän edustajaksi, NRA (mikä "Finland", yhdistys täälläpäin on "NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry." jos et ole vaivautunut rekisteristä edes sanamuotoa tsekkaamaan) on Suomessa jo lyhyenkin olemassaolonsa aikana saanut huiman määrän tukea nimenomaan todellisilta aseharrastajilta jotka haluavat lain mahdollistavan heidän harrastuksensa jatkossakin eivätkä pidä yllä lapsenuskoa siihen ettei koko laillisen harrastamisen perustaa nakerreta pala palalta olemattomiin seuraavien vuosikymmenien aikana. Puhumattakaan niistä todellisista skenaarioista mistä aiemmin puhuin, kukaan ei kaipaa kaduille tuntemattomia määriä laittomia kotikonstein valmistettuja konepistooleja "kenen tahansa" - eli erityisesti rikollisten, mielenterveyspotilaiden tai muiden rajatapausten - käsiin. Tasan sama asia kuin viinapullot & kieltolaki, halutaanko järjestäytyneelle rikollisuudelle antaa nykyistäkin vahvempi jalansija Suomessa niinkuin kävi viimeisimmän todellisen kieltolain aikaan?

En tiedä mitä Runo K. Kurko aikoo tämän blogin suhteen tehdä. Itsetunnon paikkaamiseen tuskin on tarvetta, kyseisen henkilön muutamaan otteeseen aikanaan tavanneena (jep, presenssiä löytyy, asiantuntemuksesta nyt puhumattakaan), mutta tällaiset tunnepohjalta kirjoitetut, näkyvät blogit - en minäkään tänne blogia etsimällä hakeutunut - ovat juuri sellaista misinformaatiota jonka perusteella ne jotka odottavat kaiken informaation syötettävän heille valmiiksi hollywoodmichaelmooredumbshitpureskeltuna, voivat hyvinkin muodostaa mielikuvia ilman faktoja. Sellaisia kuin omasi, kiitos pointtini alleviivaamisesta.

Brieffasin tämän blogin olemassaolosta NRA:ta ja kyseisen järjestön taustalla vaikuttavan juridisen voiman tuntien voin hyvin kuvitella minkälainen vastaus tähän voi viranomaistahoille lähteä ja se tuskin on edes tutkintapyyntö, tässä on jo kaikki edellytykset loppuun asti kantavalle rikosilmoitukselle. Ennakkotapauksiahan on Edilexin ja Finlexin puolella riittämiin, jos meinaat että kärpäsestä tehdään härkästä.

"Tosiasioina" kaikenlaista crappia esittäviä skeidanpuhujia on liikaa ja moni heistä kuvittelee voivansa sanoa mitä tahansa.

Juridisesti ottaenhan (rikosnimikkeet: kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus) asia kulminoituu halventamistarkoitukseen, mistä loppukaneetti ei jätä epäselvyyttä. Saas nähdä mikä on seuraava veto, näin sivusta agitoiden. Informaatiotahan tämä vain on, vaikka määritteen täyttymiseen edellytetään referenssejä jotka "sattumalta" kirjoituksestasi puuttuivat (yllä-fucking-ri, eipä tullutkaan mieleen että suurin puheesi hengentuote olisi henkäys lämmintä ilmaa) - ja sana on vapaa? ;-)

2:40 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Kas, toinenkin anonyymi, hienoa.

Miksi, muuten, ainoat jotka vetävät keskusteluun nämä "orgasmit", ovat juuri niitä vastaanväittäjiä? Lajityypilliseen käyttäytymiseen - ihmiselläkään - ei kuulu lajitoverien ottaminen hengiltä, mutta sitä vahvempi on selviytymisvietti. Joskus on pakko tappaa selviytyäkseen itse, niin hirvittävältä kuin se tuntuukin.

Ja kun lähdetään halkomaan hiuksia aselain osalta (joka muuten kieltää harkintavaltaisesti aseiden hallussapidon mielenterveyspotilailta), osannet nimetä Virginiassa vähintään yhden gunshown jossa EI ole aseen hankkimiselle ollut pakollista background checkiä, sanotaan, viimeisen vuosikymmenen aikana? Lain vähimmäisvaatimukset ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa ja kuka kertoo miksi lataamopotilas ylipäätään läpäisi em. background checkin?

Pojat sinisissä munasivat juuri pahemman kerran, olen odottanut tiedotusvälineiden kautta virallista kommenttia osavaltion poliisijohdolta koko viikon.

Odotusaika eli waiting period ei liene kuitenkaan pointti kun poika suunnitteli ja venaili hetkeään reippaan kuukauden. Parin viikon normi ylittyi jo tuplasti.

Yksityisten henkilöiden välinen asekauppa on tietysti oma lukunsa, siinä missä mustan pörssin kauppakin. Tuo on ehkä ainoa lainsäädännöllinen näkökulma (yksityishenkilöinä aseita myyville vaikka ilmainen 1-800 -palvelunumero taustatsekkauksia varten?) mihin voisi tosiasiassa puuttua.

Nollalinja väkivaltaisissa kuolemissa on täyttä utopiaa niin kauan kun ihmisiä on olemassa ja todellinen lähtökohta tulee olla riskinhallinta. Aseiden täyskielto johtaa monumentaaliseen laittomien aseiden yleistymiseen kaikin puolin ja jos tarvemateriaalien saatavuutta aiotaan tämän nimissä rajoittaa, jokainen rautakauppa ja LVI-liike on helisemässä hakiessaan hallussapitolupaa jokaiselle putkenpätkälleen. Lupakäytäntö toimii Suomessa kohtalaisen hyvin vaikka jättääkin liikaa liikkumavaraa viranomaisten mielivallalle, mistä olin itsekin onnellisen tietämätön vielä reilu vuosi sitten; oman liki 20 vuotta käytetyn kevytkaliiberisen metsästysaseen vaihtaminen uuteen samanlaiseen ja poliisin tiukka "EI!" herätti tähänkin kylmään todellisuuteen uudella kotipaikkakunnalla. Ja toimimaan, neppasin täkäläiselle NRA:lle puntin rahaa monen vuoden jäsenmaksuina kerralla ja nyt kun yhdistyksen todellinen toiminta on tiedotteina tullut tutuksi, se kaikki on ollut joka euron arvoista. Näkökulmia joita moni itseään aseharrastajana pitävä ei edes vielä tajua.

Jos nollalinja = nolla ampuma-asetta yksityisissä käsissä, aiemmin mainitsemani kotivalmistus (piittaamattomasta konepajasta nyt puhumattakaan) kaataa viimeistään jokaisen näkökulman mitä ajatella saattaa.

NRA on kuitenkin lainkuuliaisten harrastajien asialla, ihmisten jotka eivät aiheuta riesaa ympäristölleen ja haluavat noudattaa voimassaolevaa lainsäädäntöä ja käyttää hallussaan olevaa, potentiaalisesti äärimmäisen vaarallista materiaalia, laillisiin harrastuksiin, oli kohteena sitten pahvitaulu, metallisiluetti tai riistaeläin. Se että samoilla esineillä, työkaluilla, on mahdollista äärimmäisen tehokkaasti puolustaa omaa fyysistä koskemattomuuttaan on Suomen perspektiivissä vain sivutuote. Sellainen sivutuote jonka seurauksena istun tällähetkellä ruudun ääressä, perheenisänä ja veronmaksajana, enkä lihapalana lappu varpaassa lääkiksen jääkaapissa.

Näen asiassa kaikki puolet. Aiemmin olisin luopunut aseharrastuksestani vapaaehtoisesti jos laki olisi ampuma-aseet kieltänyt, tuon erittäin omakohtaisen kokemuksen jälkeen vain teoriassa. Sanovat ettei salama iske samaan paikkaan kahdesti mutta henkeni on hieman liian kallis että uskoisin siihen kirkkain silmin, vaikka se on se aivan vihonviimeinen asia minkä vuoksi ikimaailmassa tätä aihetta harrastan. Asia silti.

3:10 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Ihmisillä on ikävä taipumus tappaa toisiaan, kun sille päälle sattuvat. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että puukolla tai putkenpätkällä saa tapettua huomattavasti vähemmän ihmisiä kerrallaan kuin ampuma-aseella.

Henrylle ja muille: poliisi oli nimenomaan vapaaehtoinen. Jutussa ei ole mitään Kurkoa loukkaavaa; muutkin kauppamiehet harrastavat repäiseviä temppuja.

7:12 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Toi "Henry" on ihan hassu (en hetkeäkään usko, että se olisi sinun oma nimesi). Hirveää mukafiksua retoriikkaa ja raastuvalla uhkailua.

No, nytpähän tiedän, millaisia ihmisiä NRA:n edustajat ovat. Ei kyllä tee mieli tutustua keneenkään muuhun eikä kannattaa koko aatetta.

Kiitos opetuksesta.

11:09 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Henry on hyvä esimerkki Jenkki tyyppisestä aseiden vapaan käytön edustajasta. Hän ihannoi rikollisten tappamista, liioittelee selvästi kuinka helposti aseita on tehtävissä joka pojan viilalla ja poralla, valitse eitselleen sopivat faktat ja mainitsee nämä kuuluisat pimeät markkinat joilta kaikki saavat aseita kunhan jaksavat seteliä heilauttaa.

Suomessa aseharrastus on ollut hyvin hallittua ja niin sen pitää ollakkin. Mutta tämän kaltainen reikäjuutosheppu tuo valitettavaa kantaa asiaan pilaten järkevien aseen omistajien maineen. Itse tuen aseiden omistusoikeutta etenkin reserviläis toiminan yhteydessä, mutta kammoan yli kaiken etenkin Jekeistä tuttua aseisin liittyvää ihannointia ja kiihkoilua.

Itse en omista asetta, koska pidän aseita hyvin vaarallisina enkä halua niitä kotiini.

12:18 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Niinpä niin... arvelinkin että tekstini herättäisi kommentteja mutta odotin ehkä liikaa kun arvelin kommenttien perustuvan minkäänlaisille argumenteille. Tai että ylipäätään kommentoijat olisivat lukeneet tekstini läpi ennenkuin tarttuvat näppäimistöön otsasuonet pullottaen.

"Uhkailu", "en hetkeäkään usko, että se olisi oma nimesi", "Ei kyllä tee mieli tutustua" ja "tuomas" löysi jopa "kiihkoilua"... :-D

Jep, tietysti tuo olisi pitänyt arvata jo etukäteen, relevanttien vasta-argumenttien totaalisesta puutteesta nyt puhumattakaan. Niin tyypillistä keuhkoamista aiheesta josta on oppi imetty skandaaliuutisista ja elokuvista. Plus se käsitys että henkensä menettänyt rikollinen olisi dramaattisempi asia kuin henkensä menettänyt rikoksen uhri, mikä on se vastakkainasettelu eikä itseisarvo (huh, kehittäkää sisälukutaito ennenkuin kirjoitette mielestänne fiksuja) minkä nimenomaan puin sanoiksi.

KP:n valmistukseen liittyvästä tuomastelusta vielä sen verran että olen itse ihan mielenkiinnosta ja harrastuksesta rakentanut Metral-tyyppisen KP:n lain kirjaimen mukaan paukkupatruuna-aseena (eroa vain piippu, ei mitään muuta), minkä työtuntimäärä täysin nollatilanteesta, käsistään kätevän akateemikon - eli ei todellakaan ammattimaisen metallintyöstäjän - toimesta oli alle 15, käsityökaluin ihan tavallisesta rautakauppatavarasta. Turha yrittää tuoda aiheeseen mitään mystiikkaa kun se murenee kylmien tosiasioiden edessä.

Ainoan todellista sisältöä keskusteluun tuovan vastineen kirjoitti blogaaja itse, mistä kiitokset. Siihen todettakoon vielä se fakta että vastuullisissa käsissä mikään ase ei ole vaarallinen, mikä nimenomaan on se tosiasia mitä täkäläinen NRA on ajamassa. Hollywoodin myyttitehtaan ja erkkomedian aivopesemien kuvittelijoiden osalta se ei ole tehtävistä helpoimpia.

Niin, ja oma suhteeni NRA:n suuntaan on jäsenkortti; jos "edustajaa" kaipaatte niin ottakaa yhteyttä suoraan Runo Kurkoon tai vaikka Toni Stoschekiin, yhteystiedot webisivuilla.

5:15 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Hehe. Fanaatikkojen kanssa ei voi keskustella järkiperäisesti, joten miksi edes yrittää? Keskusteluun menee paljon turhaa aikaa, jonka voi käyttää elämästä nauttimiseen. Parempi vittuilla pikaisesti ja antaa toisen käyttää turhaa aikaa raivoamiseen - eipähän ole sen aikaa ammuskelemassa piripäitä housut märkinä.

Sitäpaitsi minä olen sitä mieltä, että käsiaseet ja aseharjoittelu olisi määrättävä pakollisiksi kaikille. Sillä lailla pelote olisi todellinen, eikä vain aseista kiinnostuneiden tai hysteerisesti henkensä puolesta pelkäävien käsissä. Tavalliset ihmiset ovat niitä, joita tulisi aseistaa; eivät ne, jotka muodostavat riskiryhmän.

2:38 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Henry, totaalisen tekopyhää jeesustelua tuo toisten kirjoitustyyliin tai argumenttien järkevyyteen puuttuminen. Omista kommenteistasi yli puolet on vain "voi teitä anonyymejä, olette mielestänne niin fiksuja, mutta ette ymmärrä edes tosiasioita" -tyyppistä "elämää jo niin laaja-alaisesti ymmärtävän" höyhenten pörhistelyä kaksikymppisen. Niin, eikä tämäkään kommentti sen fiksumpi ole, enkä niin väitäkään.

Sattuupa kuitenkin otsalohkoon kaikenlainen logiikan raiskaaminen.

Ilmeisesti minäkään en ole anonyymi, kun nimeni löytyy passistanikin?

10:52 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Tuota "housut märkinä" -kommenttia osasin jotekin odottaa, pikaflashi sen kirjoittajan arvomaailmaan, näin ulkopuolisen näkökulmasta veikkaisin omakohtaista kokemuspohjaa. Kukin tietysti tyylillään, omista lähtökohdistaan ja ajatusmaailmastaan. Siinä missä olen itse muodostanut käsitykseni ampuma-aseista käytännön & tosiasioiden pohjalta neljällä eri vuosikymmenellä, istuvat joillakuilla hetkessä päätetyt "mielipiteet" niin syvässä ettei niihin logiikalla vaikuteta.

Toinen odotettavissa ollut fakta on se että kun olen tälle huutelujengille antanut kunnollisen verbaalisen peräruiskeen, on suhteellisen itsestäänselvää mitä, verbaalisessa muodossa, takaisinpäin valuu.

Housuunpissimisfiksaatio... pidä toi linja, sopii tyyliin.

2:25 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Pah. Melko surullista, että Henryn pitää yrittää päteä tuolla lailla anonyymien edessä. Ehkä Henry pitää peräruiskeista, mutta valitettavasti tuolla lailla antaa itsestään melkoisen ääliömäisen kuvan.

Verbaalinen päteminen on sitä säälittävintä pätemistä.

(MINÄ sen sijaan olen ollut aseharrastaja jo 1800-luvulta ja tappanut ihmisiä kahdessatoista sodassa. Ja vihaan syvästi näitä nykyajan keltanokkia, jotka eivät ole nähneet sitä tuhoa, mitä aseilla saa aikaiseksi.)

9:53 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Henry: "Jokainen asioista tietämätön kuvittelija istukoon alas ennen tuon lukemista, voi tulla shokkina että jopa pienoispistoolin hankintaa varten vaaditaan täysi background check ja aseiden hallussapito on tarkasti säädeltyä."

Tuo taustojen tutkiminen voisi olla perusteellisempikin. Tässä tietenkin törmätään taas yksityisyyden suojaan, ymmärrän sen. Virginian ampujan olivat Virginian viranomaiset kuitenkin useiden uutistoimistojen saamien tietojen mukaan todenneet aiemmin henkisesti sairaaksi, eikä tätä tietoa hänen taustoistaan ilmeisestikään selvinnyt aseen myyntitapahtumassa.

Itse asiassa Virginian laki kieltää aseiden myynnin henkilölle, joka on todettu vaaraksi itselleen. Systeemissä oli kuitenkin aukkoja, joiden takia tämä tieto ei estänyt aseen ostoa tässä tapauksessa.

Joo ja alkuperäisen artikkelin "lensi taaksepäin"... koulufysiikkaa, voiman ja vastavoiman laki... Varmaankin NRA:n vastaiseen artikkeliin löytyisi esimerkkejä ilman tällaista liioitteluakin.

11:04 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Henry kirjoitti:

Siihen todettakoon vielä se fakta että vastuullisissa käsissä mikään ase ei ole vaarallinen, mikä nimenomaan on se tosiasia mitä täkäläinen NRA on ajamassa.

Tämä on tietenkin totta. Ongelma vain on siinä, että yhdellä hetkellä henkilö voi olla vastuullinen ja seuraavana hetkenä ei. Esimerkkinä otettakoon tämä Santahaminan maanpuolustusleirillä (tjsp.) sattunut aseen laukeaminen teltassa yöllä. Ko. henkilö oli eittämättä suurimman osan aikaa vastuullinen aseenkäsittelijä mutta Henryn (tai NRA:n) määritelmän mukaan muuttui vastuuttomaksi sillä hetkellä kun käsitteli ladattua asetta teltassa yöllä.

Miten tehdään ero henkilöiden välille, jotka ovat aseiden käsittelyssä vastuullisia osan aikaa ja niiden välille, jotka ovat vastuullisia koko ajan? Ongelma on tietysti vastaava kuin liikenteessä eikä eroa voida varmaankaan tehdä.

Tietysti onnettomuuksia tapahtuu vaikkei pitäisi. Mutta niitä onnettomuuksia tapahtuu sitä enemmän, mitä enemmän aseita on kierrossa. Aseenhankintaluvan myönnön edellytyksenä voisi olla testi (vaikkapa viiden vuoden välein uusittava), jossa mitataan henkilön turvallisen aseenkäsittelyn tieto- ja taitotaso (vrt. ajokortin saamiseksi käytävät testit). Tämä varmasti vähentäisi aseonnettomuuksia ja voisin kuvitella, että se lisäisi yleisön luottamusta aseharrastajiin. Onko NRA ajamassa tällaista?

Olisi myöskin kiintoisaa tietää, kuinka paljon aseita varastetaan vuosittain poliisin hyväksymistä säilytystiloista.

Minulla on myös mielipiteitä näistä asioista, mutta mielipiteillä nyt ei ole paljoakaan väliä, siksi yritän pitäytyä asialinjalla.

12:34 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

NRA:n lähtökohtahan on nimenomaan kehittää aiheeseen liittyvää koulutusta. Nykyäänhän jo kaikkien nk. toimintalajeja ampuvien ensimmäinen edellytys harrastuksen aloittamiselle on turvallisen ampujan tutkinto ja esimerkiksi kilpailuissa yksikin huolimaton teko - edes tyhjän aseen minkäänlainen käsittely dedikoidun alueen ulkopuolella - johtaa automaattisesti diskaukseen ja paikalta poistamiseen. Eikä puhuta edes mistään hollywoodtempuista vaan monista yksinkertaisista asioista joita maallikko ei edes voisi kuvitella virheeksi.

Yleisestikin ottaen huolimaton aseharrastaja on hyvin nopeasti entinen aseharrastaja ja sosiaalinen kontrolli on erittäin tiukka, hölmöilijöitä ei katsota hetkeäkään. Tiedä sitten millä tavalla saman asian voisi julkishallinnon puolesta ottaa käsiteltäväksi, esimerkiksi toimintalajien harrastajan - joka käy läpi äärimmäiset turvatoimet kaikissa kisoissa ja harjoituksissakin - tsekkaus on jo nyt jatkuvaa ja automaattista.

Poliisin hyväksymistä säilytystiloista asevarkaudet ovat olemattomalla tasolla, en edes ole koskaan kuullut että niin olisi tapahtunut. Hyväksymättömistä tiloista varkauksia tapahtuu, joskin nykyisen lakisääteisen turvakaappipakon myötä kyseessä on lähes aina aseiden lainvastainen säilytystapa (...minkä seurauksena loputkin luvat lähtevät heti, kyseessä on ampuma-aserikos). Aiemmin aseita katosi kertaluokkia enemmän kun laki ei määritellyt sitä mitä "lukittuna" tarkoittaa, pahimmillaan lukollinen vaatekaappikin oli lain mukaan riittävä suoja.

Suurin ongelma luvattomien aseiden suhteen on idäntuonti, rajan yli valuu järkyttäviä määriä aseita jatkuvasti.

Käytännössä suurin mielipiteitä päin v!%%ua, excuse my french, muokkaava tekijä on se että liian moni muodostaa vahvan mielipiteen sensaatiolehdistön hehkutuksista, esimerkiksi eilisessä iltapäivälehdessä esiintyi sana "järeä" kolmesti, vaikka mikään tekninen tosiasia ei täyttänyt kyseisen teknisen termin tunnusmerkistöä edes etäisesti. Ennakkoluulojen sijaan silmätavaava kokemus olisi käydä ihan oikealla ampumaradalla katsomassa mitä se harrastaminen todellisuudessa on. Viikonloppurambot ja swat-pukuiset äijänköriläät puuttuvat täysin, toiminta on erinomaisen valvottua ja tyypillisin asiakas on nuorehko perheenisä treenaamassa kaikkien sääntöjen mukaisesti joko omaksi ilokseen, seuraavat kisat mielessä tai molempia.

Puhumattakaan siitä että harrastavien naisten määrä on ollut huimassa kasvussa, välillä näkee kokonaisia tyttöporukoita puhkomassa pahvia siinä missä vielä muutamia vuosia sitten jo yksittäinenkin yksilahkeinen oli aika harvinainen näky.

12:06 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Erikoinen kirjoitus. Jos sinusta on ihmeellistä, että Suomessa on USAn ja Jemenin jälkeen eniten aseita maailmassa, selvittäisit nyt ensin syyn siihen ennenkuin alat vetelemään sen ihmeellisempiä johtopäätöksiä.

Ja kyllä: R.K.K tosiaan ampui aikanaan poliisia ja hieman sitä ennen samassa näytöksessä sikaa. Kumpikaan ei lentänyt. Jonkin viikkolehden (en muista nimeä) uutisotsikko oli "Kurko ampui sikoja ja poliiseja". Ja asiakkaita tuli Smith Weson Centeriin / Ultramaticiin jatkossakin oikein hyvin ;-)

8:55 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Minua vituttaa NRA:n typerät sivut ja videot joissa tuo typerä Kurko jorisee persujen puolesta ja vihreitä vastaan. Itse olen vasemmistolainen, vahvasti sosialisti. Ehkä kaikkein eniten häiritsi tuo yhdistyksen nimi. Enkä kannata jenkkityylin (tai Viron tyylin) aseenKANTO-oikeutta ts. julkisella paikalla patruunat piipussa.

Silti... Liityin NRA:han, maksoin 55€ liittymisestä ja saman ekasta vuosimaksusta. Miksi? Siksi että olen metsästystä ja ammuntaa harrastava, lainkuuliainen kansalainen (siis ei rikkeitäkään, aseenomistajat on ainoa ryhmä, joissa tämä toteutuu!) ja haluan harrastaa jatkossakin. Ja minun harrastusmahdollisuuksiani ollaan rajaamassa siksi, että koulujen oppilashuollon ja nuorison mielenterveystyön resurssit puuttuvat ja seuraukset ovat pahat.

9:10 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home