sunnuntaina, kesäkuuta 25, 2006

Ei savua ilman tulta

EU on taas teroittanut kynsiään. Nyt puun poltto aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Jopa Kuopion yliopiston professori Jorma Jokiniemi on mukana varoittelussa: hänen mielestään musta ja valkoinenkin savu on merkki huonosta palamisesta.

Terveysriskeistä piittaamatta suomalaiset polttivat laittomia kokkoja. Erinäisissä paikoissa paloi metsää ja jossakin ulkorakennus ja pari autoa.

EU on kovasti suomalaisten kansantapojen perässä; ensin hätyytellään tervan käytöstä, nyt puun poltosta. Koskahan vanhan kansan tervaskannot julistetaan kielletyiksi ja karkotetaan rajan taa Venäjälle?

2 Comments:

Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Valitettava tosiasia on, että Suomessa puolet hiukkaspäästöistä syntyy puun pienpoltosta. Savu on aina merkki huonosta palamisesta: hyvä takka, uuni tai pellettipoltin ei tuota kuin näkymätöntä savua. Maaseudulla ongelma on merkityksetön, sillä hiukkaspäästö laimenee, mutta omakotialueilla poltto lisääntyy jatkuvasti. Näillä alueilla hiukkaspäästöllä on aivan oikeita terveysvaikutuksia.

Ongelmaan on onneksi olemassa lääke: eräässä suomalaisessa yliopistossa kehitetään paraikaa hiukkassuodatinta pellettipolttimiin. Ehkä kymmenessä vuodessa tällaiset laitteet tulevat pakolliseksi myös uusiin takkoihin ja kiukaisiin.

8:57 ap.  
Blogger Timjami said...

Toivottavasti näin käy ettei tarvita kieltolinjaa. Harva asia on niin mielenterveydellsiesti rauhoittava kuin tuleen tuijottaminen (paitsi järven katselu...)

9:31 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home