perjantaina, kesäkuuta 16, 2006

Turhia kesäkuolemia

Medi-Helin toiminnan keskeytyminen tai loppuminen voi olla monelle kuolemaksi.

IS listasi molempien tukikohtien hälytykset viime juhannukselta. Lääkärikopteri lensi apuun yli puolensataa kertaa yhden viikonlopun aikana ja säästi ihmishenkiä.


Rahoitus loppuu, koska RAY on lopettanut maksamisen, kunnes kilpailijoiden valitukset on käsitelty.

Hävinneiden yhtiöiden valitusten käsittely kestää markkinatuomioistuimessa syksyyn saakka. Raha-automaattiyhdistys ei aio sitä ennen puoltaa rahoitusta koskevaa hakemusta valtioneuvostolle. (YLE)


Hallitus on "jotain tarttis tehdä" -kannalla, mutta eduskunta jää kesälomalle, niin että mitään ei varmaan tapahdu ennen syksyä. Kuntaliiton asiantuntija Antero Oksasen mielestä tuntuva osa valituksista on turhia.

Oksasen mukaan iso osa ruuhkasta selittyy sillä, että tarjouskilpailun hävinnyt yritys pyrkii viivyttämään kilpailijansa saaman työn alkamista. (YLE)


Niin sitä sitten leikitään ihmisten hengellä suomalaiskansallisen kateuden vuoksi.


3 Comments:

Anonymous Soopa said...

Tuosta medihelien toiminnasta oli joku tehokkuustutkimus, joka ei ollut lainkaan niin medihelejä mairitteleva, kuin mutuna voisi olettaa. Ihmishenkiä ei ollut säilynyt kuin ihan yksi tai kaksi. Tietysti sekin on ko. henkilöiden kohdalla suunnattoman tärkeää, mutta niin tässä kuin muissakin asioissa pitäisi tarkastella koko ratkaisun kokonaistehokkuutta. Voitaisiinko samalla rahalla säästää enemmän ihmishenkiä, jos se käytettäisiin johonkin muuhun? 1 mediheli vs. kymmenen lääkäriambulanssia?

Mediheleillä on kieltämättä erittäin positiivinen julkisuuskuva ja jos niitä uhkaa jokin, aina nousee jostain kovaa kritiikkiä ja lehdissä kirjoitellaan.

Kuitenkin niitä, aivan kuten muitakin sairaanhoidon muotoja pitäisi tarkastella, tässäkin asiassa pitäisi pitää pää kylmänä ja tutkia kohkaamatta ja neutraalisti. Nykyään se vaan on vaikeaa.

Jos tarjouskilpailun muilla osallistujilla on valitusoikeus, on niillä se valitusoikeus medihelitarjouksissa aivan kuten jossain nurmikonkastelutarjouksissakin. Oikeusvaltiossa ei saa olla jotain fiilispohjaista oikeutta valittaa tai ei valittaa sen perusteella, mitä tarjouskilpailu koskee (kuka senkin päättäisi, mikä on ns. tärkeä asia ja mikä ei?).

Tässä kiistassa ns. paha taho ei välttämättä ole tarjouskilpailun hävinnyt osapuoli vaan enemmänkin lentotoiminnan rahoituksen jäädyttämisestä vastannut taho.

12:47 ip.  
Blogger Mette said...

Ongelmana ovat nimenomaan hankalapääsyiset alueet, kuten Turun saaristo.

8:11 ap.  
Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Olen samaa mieltä soovan kanssa. Ongelmana mediheleissä on se, että niiden työskentely antaa henkilöstölle erittäin voimakkaan tunteen arvokkaasta työstä. Tämä tunne on kuitenkin pitkälti psykologinen ilmiö, joka liittyy työskentelytapaan ja -olosuhteisiin. Vaikka yksittäistapauksissa lääkintähelikopteri voi pelastaa ihmishengen, lääkäriambulanssien verkko ei olisi paljoakaan tehottomampi.

Yleisesti erikoissairaanhoidon kehittämiseen käytettynä helikopterivarat voisivat tuottaa enemmän hyvinvointia. Vaikka jokunen liikenneonnettomuuden uhri jäisikin hitaamman avun varaan, saisivat monet muut helpotusta. Tästä huolimatta suuri yleisö haluaa pitää helikopterit, sillä ne luovat ennen kaikkea turvallisuudentunnetta. Onhan taivaalta laskeutuva parantajien joukko suorastaan jumalallinen ilmiö.

9:27 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home