tiistaina, elokuuta 02, 2005

Jouluksi kotiin

Ollaanpa iloisia, ettemme elä Yhdysvaltojen rikoslain piirissä. Pittsburghissa vapautettiin mies viattomana oltuaan vankilassa raiskauksesta 19 vuotta. Vaikka raiskaus on paljon raskaampi rikos kuin Suomen oikeuslaitos esittää, oli jo alkuperäinen rangaistus - 13-26 vuotta - melkoinen. Lisäksi amerikkalaiseen tapaan tuomittu, Thomas Doswell, olisi voinut saada armahduksen anomuksesta 13 vuoden kuluttua, mutta hän ei saanut yhtäkään hakemusta hyväksytyksi, koska ehtona oli tunnustus. Hän piti viimeiseen asti kiinni siitä, että oli viaton. Syyttäjä taas vastusti DNA-tutkimuksen tekemistä. Kun DNA-testiin lopulta saatiin lupa, mies todettiin täysin viattomaksi.

Tuomio johtui siitä, että uhri ja toinen todistaja poimivat miehen kuvan kahdeksasta kuvasta. Molemmat valitsivat hänen kuvansa, koska siihen oli leimattu kirjain "r" - "raiskaaja". Siihen aikaan leimalla merkittiin kaikkien niiden kuvat, joita oli epäilty raiskauksesta, olipa tullut tuomio tai ei. Doswellia oli kiukuspäissään syyttänyt entinen tyttöystävä, joka sittemmin perui syytöksensä. Kuvien merkitseminen "r"-kirjaimella on nykyään lopetettu

Kun Thomas Doswell joutui kaltereiden taakse, hän oli 25-vuotias kahden nuoren lapsen isä. Nyt lapset ovat aikuisia. Lasten äiti, Chrystal Glover, on odottanut uskollisesti ja sanoo: "Nyt voimme jatkaa elämäämme."

Minusta on niin mukavaa päästä lopettamaan juttu optimistisesti. Doswell on vankilassa oppinut puhumaan espanjaa ja soittamaan seitsemää eri instrumenttia. Ehkä hän saa työtä latino-orkesterissa.