Tuhon merkit
Olen katsellut erityisesti television uutiskuvissa, mutta myös lehdissä, miten kuvaa käytetään, kun jokin tuho tapahtuu. Jos kyseessä on luonnonmullistus, näytetään pulaan joutuneita autoja (paitsi Aasiassa, jossa mielellään esitetään kahlaavia polkupyöräilijöitä). Menetettyyn autoon on helppo samastua - "siellä se menee, oma pikku kumitassu".
Kun kyseessä on ihmisten aiheuttama tuhotyö, pommi, ampumisvälikohtaus tai vastaava, näytetään yksinäistä kenkää. Ruumiita tai ruumiin osia ei ole sopivaa esittää, mutta kenkä on ilmeisesti sopiva ihmisen symboli, nimenomaan pariton kenkä. Kun erityisesti halutaan korostaa teon raakuutta ja julmuutta (esimerkiksi hyökkäys pakolaisleiriin), voidaan vilahduttaa kuvassa rikkinäistä nukkea, mutta hyvin lyhyen aikaa.
En väitä, etteikö muitakin kuvasymboleja esiinny, mutta havaintojeni mukaan neljä tapausta viidestä esittää juuri näitä.
1 Comments:
Tuo yksinäinen kenkä -ilmiö on minua joskus mietityttänyt ihan täällä kotinurkilla(kin). Kun tienvarsilla näkee aina toisinaan parittomia kenkiä. Mielikuvaksi on jäänyt, että enemmistö olisi miesten kenkiä. Mutta toisinaan naistenkin avokkaita tms. Pientareelle unohtunut pieni lapsen kenkä herättää eniten ajatusta, että miksi.
Mikä on hylätynnäköisten kenkien tarina. Olettaen voisi alkoholilla olettaa olevan osuutta. Onhan päihtyneitä nähty kävelevän talvellakin ilman kenkiä ulkona.
Ehkä kengät eivät ole olleet jalassa toisen pudotessa.. ainakin luulisi helpommin havaitsevan kengän jäämisen matkan varrelle, jos se on jalasta lähtenyt.
Jos kengät puhua osaisivat, voisi kysyäkin.. muistaako kukaan enää televisiossa esitettyä lasten elokuvaa "Aikapoika ja mono"? Siinähän mono puhui.. taisi olla 70-luvun tuotantoa se elokuva.
Lähetä kommentti
<< Home