lauantaina, heinäkuuta 30, 2005

Notting Hillin karnevaalit

Notting Hillin karnevaalit elokuun viimeisenä viikonloppuna ovat maailman toiseksi suurimmat. Ne alkoivat alueella asuvien etnisten ryhmien omina juhlina, mutta nyt ne ovat valtava turistihoukutin ja trendikäs tilaisuus, jossa vyöryvät omituiset puvut, rumpujen jyly ja hilpeä epäjärjestys.

Tänä vuonna karnevaalit alkoivat kuukautta aikaisemmin. Kummia pukuja nähtiin nytkin - avaruusasuisia, kaasunaamareilla naamioituja miehiä, värikkäisiin suojaliivehin ja mustavalkoruutuisiin päähineisiin pukeutuneita naisia. Räjähdykset eivät olleet ilotulitusraketteja, vaikka ne niitä muistuttivatkin. Pään päällä pörräävät helikopterit eivät hakeneet hyvää kuvakulmaa värikkääseen uutispätkään. Englannin poliisi teki suuroperaatiotaan. Poliisipäällikön mukaan tämä oli suurin operaatio sitten toisen maailmansodan.

Se myös onnistui. Lontoon poliisi paikkasi noloa julkisuuttaan. Ensimmäisessä pommi-iskussa pommittajat onnistuivat, poliisit epäonnistuivat. Nyt meni päinvastoin. Pommit eivät lauenneet, mutta poliisin ansat kyllä. Kaikki epäillyt ovat kiinni. Lontoolaiset vetävät helpotuksesta henkeään.

Lontoolaiset ovat syystä ylpeitä "Lontoon hengestään", joka kesti Hitlerin pommitukset, IRAn hyökkäykset ja nyt terrori-iskut. Jatkuva epävarmuus on silti kalvavaa. Monen mielessä paino on sanalla "epäillyt". Kun tunnettujen epäiltyjen alue on laajennut niinkin kauas kuin Birminghamiin, Leedsiin, Italiaan ja Sambiaan - puhumattakaan Pakistanista - ei maailmankaupunki voi olla koskaan täysin turvassa. Tuntemattomat uhat ovat jäljellä. Tämänkertainen viesti on silti: vain itsemurhaiskut onnistuvat; jos jäätte henkiin, me nappaamme teidät.