maanantaina, elokuuta 01, 2005

Manaaja kolumbialaisittain

Kyllähän politiikassa yhdellä ja toisella on napit vastakkain. Kun asiaan sekaantuvat taivaalliset voimat (tai paremminkin se vastapuoli), juttu käy kiinnostavaksi

Näin on käynyt Kolumbiassa. Presidentti Hugo Chavez ja roomalaiskatolinen kirkko ovat kiistoissa. Erityisesti Chavezin kimpussa on kardinaali Rosario Castillo, jota Chavez kutsuu rosvoksi ja bandiitiksi, jonka sisällä on paholainen. Paholainen ilmeisesti sotii molemmin puolin aitaa, koska kardinaali Castillo on puolestaan luvannut manata Chavezin. Maallisia haukkumanimiä kardinaali on syytänyt kutsumalla Chavezia despootiksi ja skitsofreeniksi diktaattoriksi, mutta kirkollinen manaus on aika vahva juttu.

Ehkä pitäisi kokeilla, toimiiko se ja millä tavalla. Jos homma vaikuttaa, siitä voisi tulla uusi menetelmä politiikan hoitamiseen. Esimerkiksi valtion päämiestä valittaessa manataan kaikki osanottajat ja katsotaan, kenen suusta rikinkatku pöllähtää. Voi olla tehokkaampaa kuin penkoa ylioppilastodistuksia, kuten Nelonen täällä Suomessa teki.

Neloselle ohimennen: vielä on hyviä testejä tekemättä. Pitäisi tutkia, mikä on ehdokkaiden laulu- ja kengännumero, miten sujuvat karjankutsuhuudot ja millä pisteillä he suorittavat uimamaisterin tutkinnon. Täytyyhän kansan saada tietää. Roskapussit on muistaakseni jo aiemmissa kisoissa pengottu.