keskiviikkona, heinäkuuta 05, 2006

Lillukanvarsia, lillukanvarsia

Meidän rakas hallituksemme tumpuloi lillukanvarsilla, kun isoihin asioihin ei riitä kanttia. Toivottavasti eduskunta käyttää päätään, erityisesti korviaan; kansa vastustaa.

Nimittäin keskioluen myyntikieltoa vähittäiskaupoissa ennen klo 9 aamulla. Harvempi kaiketi turmioon syöksyy 1-2 aamutunnin aikana myytävällä keppanalla, mutta kauppoihin tulisi sirkus tai sitten aukioloa aamulla myöhennettäisiin (mikä on pahaksi henkilökunnalle). Otetaan esimerkiksi kauppa, joka aukeaa kello 7 aamulla. Henkilökunta purkaa tavaraa varastossa, panee sitä kiireellä hyllyihin, ehättää kassalle laskuttamaan aamuaikaisia asiakkaita ja vahtii siinä sivussa, että kukaan ei koske oluthyllyjen peitoksi vedettyihin verkkoihin (kuten Ruotsin lautoilla ennen tehtiin). Sitten kello lyö yhdeksän, rynnätään keräämään kalaverkot pois. Olutta haluavat aamuasiakkaat ovat jo kymmenen minuuttia väitelleet siitä, kenen kello on eniten oikeassa. Illalla viimeisenä verhotaan taas oluet, ettei vain aamulla tulisi kiire.

Tällä tavoin poistuu viinapeikko Suomenmaasta.

Muistanpa ajan mokoman, kun olutta sai myydä anniskelupaikoissa klo 11, mutta väkeviä vasta kello 12. Viini laskettiin väkeviksi. Meninpä itse istumaan hiukan ennen klo 12 (minulla oli sovittu tapaaminen). Halusin pienen lasin viiniä, 12 cl. Ei ollut kello niin paljon, piti ottaa iso olut. Siinä vertailivat asiakkaat baariemännän kanssa kellojaan kuin lähtölaskennassa. Lempeästi kinasteltiin, ja lempeys haihtui, kun kassakoneen kello oli minuutin myöhässä. Minuutin.

Paljonko maksaa vähittäiskaupalle yksi hyssäläminuutti?