sunnuntaina, elokuuta 07, 2005

Iso kala

Venäläisillä riittää harmia. Pohjaan juuttunut sukellusvene ei takertunut vain kalastusverkkoon, kuten ensin ilmoitettiin. Se juuttui venäläisten omaan merenalaiseen kuuntelulaitteen kaapeliin, jolla seurattiin amerikkalaisten sukellusveneiden liikkeitä. Sitten amerikkalaiset ja britit piti kutsua pelastustehtäviin.

Ehkä myrkkyä lievitti hiukan se, että venäläiset joutuivat kiittämään pelastuksesta brittejä eikä amerikkalaisia. Helpottava on sekin, että miehet ovat hengissä. Vaikea on uskoa, että miehistö olisi hyvässä kunnossa maattuaan meren pohjalla viiden asteen lämpötilassa vajaalla hapella, mutta ainakin ovat hengissä.

Harmillisinta koko harmillisessa tapauksessa oli se, että kyseessä oli sotaharjoitus. Ovatko salakuuntelulaitteet niin salaisia, ettei niiden paikkoja kerrota edes omille aluksille? Kurskin kohdalla syytettiin ensin amerikkalaisia Kurskiin törmäämisestä. Nyt olisi varmaan ollut kiusaus samanlaiseen väitteeseen, mutta ei voi pyytää apua ja loukata auttajaa samanaikaisesti.