lauantaina, elokuuta 19, 2006

Valvontaa

Työnantajat haluavat lain, joka oikeuttaisi työnantajan selvittämään työntekijöiden sähköposteista mm. kenelle ne on lähetetty ja kellonajan. Aikaisemmin väitettiin, että STTK ja SAK hyväksyvät ehdotuksen. Nyt on STTK:lle tullut kylmät jalat.

STTK korosti, että työntekijän suoja on turvattava, jos sähköpostien seurantaa koskevaa lakiesitystä aiotaan viedä eteenpäin. (Iltasanomat)

Aiheellista olisi ammattiliittojen älähtää. Työnantaja saisi heti selville, kuka kyylä on uskaltanut ottaa yhteyttä luottamusmieheen, ammattiliiton asianajajaan, työturvallisuusviranomaisiin ja ympäristöviranomaisiin. Voi sitä, joka sellaiseen syyllistyy, lopputili on varma. Muistanpa itse pari tapausta, joissa yhteisellä porukalla päätettiin tällainen aiheellinen yhteydenotto tehdä, ja joku rohkea soitti. Silloin ei vielä päässyt työnantaja väliin, mutta urkintaa ja kyelyä seurasi lähes vuoden ajan, ja yrityksiä saada joku ilmiantamaan se rohkea. Kaikki tietenkin sinisilmäisesti ja viattomasti vannoivat eivät mitään asiasta tietävänsä. (Kummassakin tapauksessa tuli seuraamuksia - toisella kerralla oli kysymys laittomasta ylitöiden teettämisestä palkatta ja toisessa hygieniamääräysten rikkomisesta keittiössä.)

Nimettömänä esiintyvä suomalaisen teleoperaattorin luottamushenkilö kertoo, ettei luottamushenkilöille tulevia yhteydenottoja ole edes tarkoitettu missään tapauksessa työnantajan tietoon. Lakiesityksen mukaan työntekijälle ei tarvitse ilmoittaa tunnistetietojen tutkimisesta, vaikka tutkiminen osoittautuisi aiheettomaksi. Tunnistetiedot koostuvat sähköpostin lähetysajankohdasta, vastaanottajasta ja otsikkorivistä. (HS)

Ettei vain olisi Nokia aikeissa käryttää vastahankaiset? Siellä tiettävästi on jahdattu ammattiliikkeeseen luottavia. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Jos laki menee läpi, seuraa työntekijän oikeuksien kannalta "musta syyskuu".