lauantaina, elokuuta 12, 2006

Kotoperäinen brittiongelma

Viimeisin maailmaa heilauttanut terroristiongelma tuntuu olevan täysin brittiläinen, vaikka Bush ehti jo kiekaista ilmoille hämmentävän sanaparin "islamilainen fasismi".

Julkisuuteen annetut nimet ovat joko Britanniassa syntyneiden pakistanilaisten tai islamiin kääntyneiden brittien. Kaikki pidätetyt ovat tavallisia, keskiluokkaisia, 20-30 vuoden ikäisiä miehiä, ja useimmat ovat naimisissa ja heillä on pieniä lapsia (kaksi vaimoa on myös pidätetty; toisella on 6 kk ikäinen vauvansa mukanaan vankilassa).

Joukossa on tiettävästi myös nuori nainen, jolla on kuuden kuukauden ikäinen vauva. Vauva on mukana vankilassa, koska ei voi olla erossa äidistään.(HS)


Pidätetyt asuivat Itä-Lontoon esikaupungissa Walthamstowissa ja itse Itä-Lontoossa, High Wycomben pikkukaupungissa ja Birminghamissa. He myivät pizzoja ja käytettyjä autoja,. katselivat jalkapalloa televisiosta ja ajoivat Hondalla.

Mr Savant cut a distinctive figure, driving his R-registration silver Honda car each day to the music company he ran with his brother in Limehouse. Early on Thursday morning, the newly married 25-year-old was arrested at his home in Folkestone Road as police led away his pregnant wife Atika, from the couple's maisonette a few miles down the road in Stoke Newington.

Back in Walthamstow, Mr Zaman was watching late-night television at his Queens Road home along with his sister when the police came around. Their 90-year-old father was asleep upstairs. (The Independent)

Britanniassa ei pakistanilaisongelma ole outo eikä uusi. Salman Rushdien fatwa lähti liikkeelle Birminghamin moskeijasta, jossa "Saatanalliset säkeet" ensin tuomittiin ja sitten lähetettiin Iraniin Ajatollah Khomeinille. Etnisesti syrjitty, keskiluokkainen pakistanilainen on niin kansallinen ikoni, että hän esiintyy TV-sarjoista jännityskirjoihin tuttuna hahmona. Pakistanilaisilla on jopa oma ääni - Wadie Smithin "Valkoiset hampaat" ja Monica Alin "Brick Lane" kuvaavat näitä yhteisöjä, jotka jatkuvasti horjuvat englantilaisuuden ja pakistanilaisuuden välillä - pyrkivät valtaamaan paikan Englannissa ja tuottavat vaimoja pakistanilaisista maalaiskylistä taaten näin lapsilleen jatkuvan taiteilun kahden kulttuurin välissä.

Turha nostattaa tämn suunnitelman ylle AlQuaidan synkkää varjoa tai uhkaa kansainvälisestä terrorismista. Räjäyttämissuunnitelmien onnistuessa kuolemat ovat kansainvälisiä. Itse ongelma on brittiläinen.