torstaina, huhtikuuta 13, 2006

Kenguruoikeutta

Oikeus ja lait eivät paljon merkitse, kun amerikkalaiset haluavat lynkata jonkun. Tämä on tullut selvästi esille Zacarias Moussaouin oikeudenkäynnissä. Hänelle vaaditaan kuolemantuomiota konekaappauksista vuonna 2001. Tältä puolen Atlantin näyttää, että häntä ei voida niistä syyttää, koska hän oli vankilassa tapahtumien aikaan. Syyte onkin se, että hän tiesi etukäteen tapauksista, mutta ei paljastanut juonta. Tämä ei ole kuolemantuomion asia.

Kaiken lisäksi oikeudessa on esitetty syvästi tunteisiin vetoavia ääninauhoja kahdelta lennolta, Pentagoniin iskeneeltä ja Pennsylvaniassa maahan syöksyneestä koneesta taltioituja. Tuomarin olisi pitänyt heittää nauhat ulos oikeudesta asiaan kuulumattomina. Arvaan, että Moussaoui saa kuolemantuomion tai elinkautisen ilman armahdusoikeutta.

Moussaoui voi hyvinkin olla valmis ja innokas terroritekoihin, mutta tässä jutussa hän ei ole tehnyt yhtään mitään. Oikeustaju ja laki vaativat, että ihmiset tuomitaan teoistaan eikä siitä, mitä he ehkä olisivat halunneet tai aikoneet tehdä. Nyt puolustus vetoaa mielenvikaisuuteen. Tyyppihän on terävä kuin naula. Kenguruoikeutta kerta kaikkiaan.

Ehkä hänet voitaisiin lähettää Guantanamoon?

1 Comments:

Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Oikeus ei paljoa merkitse, kun amerikkalaiset haluavat lynkata jonkun, mutta tässä tapauksessa lailla on jotain merkitystä. Kyllä Suomessakin on rikollista salata hankkeilla oleva törkeä rikos. Jenkeissä on varmaan samanlainen pykälä. Amerikkalaisesta laista löytyy aina sopiva pykälä. Käytännössä useimpia niitä pykäliä ei yleensä sovelleta, mutta kuka hyvänsä saadaan täällä vankilaan, jos järjestelmä haluaa.

Eri asia on, että oikeudenkäynti on tässä tapauksessa järjestetty idioottivarmasti. Moussaoui ei voi selvitä vapaaksi. Ainoa mielenkiintoinen kysymys on, haluavatko amerikkalaiset osoittaa kovuutta sisällepäin vai pehmeyttä ulospäin. Tämä ratkaisee Moussaouin teloitusajankohdan.

3:01 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home