sunnuntaina, helmikuuta 19, 2006

Maksullinen koulunkäynti

Lääninhallituksen ratkaisu, että opetukseen kuuluvat retket on maksettava kunnan toimesta eikä vanhempien, on sananvalinnoista päätellen herättänyt paheksuntaa mediassa.

Kouluretket tyrehtyvät kiistaan maksuista (HS)
Perusopetuslain tulkinta karsii retkiä (YLE)

Onhan se ikävää. On kuitenkin ajateltava myös vähävaraisempia perheitä. Jos sattuu olemaan työttömyyttä, yksinhuoltajia, useita lapsia, ne maksut ja lisämaksut (Espoossa valittanut äiti oli tyytymätön, koska koulu ei ollut ilmoittanut kypärän vuokrasta, ja linja-automaksukin kaksinkertaistui) voivat olla ikävä juttu.

Myös ilmaisia vaihtoehtoja kuten liikuntaleikkejä ja jumppatemppuja oli tarjolla. (HS)

Ulkoilupäivässä voidaan tarjota ilmaisia ohjelmanumeroita. Miten lapset sen kokevat? Toiset pääsevät laskettelemaan ja kehuvat sillä. Joku onneton joutuu harrastamaan liikuntaleikkejä. Entä teatteri? Jos ei löydy rahaa, köyhemmät katselevat luokassa videoita?

Luokkaretket ovat eri asia. Ne eivät kuulu koulun opetukseen. Miksi koulun opetukseen yleensä kuuluu maksullisia retkiä? Vai onko tämä jotenkin vanhanaikainen näkemys henkilöltä, joka aikoinaan on raahannut olallaan suksia ladulle kuten jokainen muukin koulun oppilas?