maanantaina, elokuuta 21, 2006

Lintukirjaa kaivataan

Eilen uutisoitiin kolmasti sorsastuskauden alku. Kolme kertaa näytettiin sama kuvapätkä metsästysseuran aloitushetkestä. Sama kuva ampujista, sama koira uimassa, sama saalisrivi ja sama maininta, että saatiin 14 lintua. Siis kaikki samaa, paitsi saalis.

Ensimmäisissä uutisissa mainittiin saaliiksi saadun 14 tavia. Toisella kerralla saaliina oli 14 sorsaa. Kolmannessa uutislähetyksessä laudalla makasi 14 telkkää.

Mielenkiintoista. Kaikki mainitut linnut ovat luvallista riistaa:

Sunnuntaista alkaen saa metsästää heinäsorsia, taveja, heinätaveja, jouhisorsia, lapasorsia, haapanoita, telkkiä, punasotkia, tukkasotkia, nokikanoja ja meri-, metsä- ja kanadanhanhia sekä merilinnuista haahkoja. (YLE)


Sorsia linnut selvästikään eivät olleet, niiden mahapuoli oli valkoinen, pää musta ja pään sivussa näytti olevan valkoinen täplä. Sorsanmetsästystä runsaasti harrastanut mieshenkilö sanoi tympääntyneesti, että rivissä paukuttelevat henkilöt eivät olleet mitään oikeita metsästäjiä. Aseiden asennosta päätellen he amuivat veteen, eikä oikea metsästäjä ammu veteen. Kuten sanonta kuuluu: "Urheilija ei ammu istuvaa lintua". Tavi hänen mukaansa täytyykin ampua veteen, se ei nouse kauniisti lentoon. Tavien ampuminen on kuin ampuisi pullasorsia kesämökin laiturin vierestä.

Jos linnut olivat telkkiä, niitä ammuttiin vain tappamisen ilosta. Lintukirjan mukaan telkkä ei ole syötävää, koska sen liha on voimakkaasti kalan makuista. Lisäksi telkät pesivät useimmiten ihmisten tekemissä pöntöissä, joten ihan kuin menisi kanalaan ammuskelemaan.

Mainittu sorsastaja ehdotti, että televisiossa näytetyt ammuskelijat alkaisivat harrastaa skeet-ammuntaa. Savikiekolla on ainakin mahdollisuus, joten skeet-ampujat ovat urheilijoita. Nämä räiskijät eivät ole.

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kuvauksesi mukaan linnut ovat telkkiä.

12:08 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Luin joskus kymmenkunta vuotta sitten Elina Mikolan jutun kurssista, joka metsästyskortin
saadakseen pitää käydä. Lehden nimeä en muista. Hän oli ollut itsekin mukana ja havainnoinut kurssilaisten yleistä eläinten tuntemusta. Se oli suurin piirtein sitä luokkaa, että hyvä jos erottavat kalan linnusta. Mutta kortin saivat kaikki. Tietämys ei taida olla niistä päivistä kovasti kohentunut.

9:56 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

http://www.ajl.fi/weblogit/20050916_mtutkinto/mtutkinto.html

Kas tässä, siinä ei voi mokata!

9:49 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home