lauantaina, lokakuuta 08, 2005

Suomalaisia ei tiettävästi mukana

Pakistanin maanjäristyksestä annetaan taas ennakkotietoja: Kuolleita arvellaan olevan tuhansia. Suomalaisia ei tiettävästi ole mukana.

Ymmärrän täysin ihmisten huolen, jos rakkaita on liikkeellä jossakin, missä maa järisee, meri tulvii tai pommit räjähtelevät. Silti tämä kapea näkökulma vaikuttaa hiukan - no, kapealta. Sattuipa maailmalla mitä tahansa, se jakautuu kahteen osaan: suomalaisia ei mukana, ei merkitystä. Suomalaisia epäillään olleen mukana - suuri tragedia, juttu etusivulle.

Minusta on tragedia, kun känninen ajaa sauvakävelijän kuoliaaksi Suomessa. Samalla tavalla on tragedia, kun mutavyöry hautaa kylän. Globaalisuuteen päästään vasta, kun väkivaltainen kuolema on yhtä paha, koskipa se ketä tahansa tämän ainoan pallomme päällä.

Toisaalta näkökulmaa olisi laajennettava. Joku kiinalainen viisas sanoi aikoinaan, että meidän olisi surtava yhtä paljon tuhat vuotta sitten kuolleita kuin tämän päivän vainajia. Sellainen suru olisi sitä, mitä uskontomme ydin väittää olevansa. Hei, uskikset, lakatkaa manaamasta naapureitanne helvetin tuleen ja alkakaa todella välittää lähimmäisistänne! Ja * katsoo peiliin * sama täällä.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Muistaakseni Keski-Uusimaa lehti joskus vuonna tuohivirsu:

"Ankara tulipalo Helsingissä, Keravalla ei hätää."

5:26 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home