keskiviikkona, syyskuuta 07, 2005

Imaami itkee

Terrorisminvastaiset lait iskevät siellä täällä ihmisten elämään - usein aika sattumanvaraisella tavalla. Hiukan kuin se betonimöykky, joka Tirolin alpeilla lopetti hiihtäjien lomamatkan.

Italiassa marokkolaissyntyinen imaami on karkotettu. Hän piti lihakauppaa Torinossa. Imaami on vastustanut Irakin sotaa, mutta kiistää kannattaneensa Osama bin Ladenia.

Perheelle ei ole kerrottu, mihin Marokossa imaami kiidätettiin. Tässä rangaistaan siis imaamin lisäksi hänen perhettään. Ja jos se oli hyvä lihakauppa, niin asiakkaita. Miestä ei ole viety oikeuteen eikä todistettu syylliseksi mihinkään. On olemassa vain epäily mielipiteistä. Ekös Mussolinikin tehnyt jotakin tuon tapaista? Varokaa mielipiteitä.

Marokossa on kyllä tyrmiä tarpeeksi, ilman kolikkopuhelimia. Kun aikoinaan lähellä hallitsijaperhettä ollut kenraali sotkeutui vallankaappaussuunitelmaan, hänen kaikki lapsensa, nuorin muistaakseni nelivuotias, heitettiin vankilaan vuosikausiksi. Hankalat imaamit hoidetaan kyllä silmistä palveluksena Italian hallitukselle.

Ihmiset voidaan jakaa monella tavalla. Sanoi hämmästynyt pyöveli: minä jaan ne vain päihin ja ruumiisiin.
- Stanislaw Jerzy Lec