tiistaina, syyskuuta 06, 2005

Huidotaan hyttysiä

Oulun seudulla eilen illalla nuoriso kerääntyi urheilukentälle. Paikalle tuli koulun rehtori, joka kuulusteli poikaryhmää koululla sattuneesta sotkemisesta.

14-vuotias tyttö ystävineen tuli kentälle. Tästä tapahtumakuvaukset eroavat. Tytön mukaan rehtori väitti, että hän oli kiivennyt sisään koulun ikkunasta ja varastanut kannettavan tietokoneen. Tämä syytös on jo vanha, asia on käsitelty, tytöllä on ollut alibi ja hän on vaihtanut koulua.

Tytön mukaan rehtori tönäisi häntä ja läimäytti kasvoihin. Tyttö kysyi, miksi iso mies lyö. Rehtori sanoi "huitoneensa hyttysiä". Tytöltä turposi ylähuuli. Äiti näki kotona tyttärensä turvonneet kasvot ja soitti poliisille. Kuuden silminnäkijän nimet on otettu ylös.

Rehtori sanoo kysyneensä tytöiltä vain, ovatko nämä tulleet jumpalta. Tyttö alkoi "räävätä", jolloin rehtori sanoo napsauttaneensa sormiaan tämän kasvojen lähellä.

Perin tuttuja tilanteita oikeussaleissa. Olemme useasti lukeneet juttuja julkkiksista, joille on tullut erimielisyys jonkun kanssa taksi- tai nakkijonossa. Vastapuoli on mennyt poliisiin murtuneen leukaluun kanssa. Epäilty sanoo "vähän läpsäisseensä avokämmenellä".

Sellaisiakin juttuja on, joissa kapakassa on puhuttu kovaa, ja oluttuoppi tai tuhkakuppi on osunut toisen väittelijän päähän. Silloin esine vain on sattunut olemaan kädessä, kun keskustelun kuumuudessa tuli korostettua sanoja käden liikkeillä.

Täytyy otaksua, että ilma on joissakin oloissa merkillisen kovaa ainetta. Joutuessaan välittäjäksi se menettää pehmeän, kaasumaisen rakenteensa ja kovettuu. Tällä tavoin muuntunut ilma on se, joka aiheuttaa vahingot. Tämä ei ole käräjäsalin, vaan fysiikanlaitoksen alaa. Jonkun pitäisi kiirreimmiten anoa apuraha ilmiön tutkimiseen.