perjantaina, toukokuuta 06, 2005

Teekkarien nomadielämä

Elokuussa aiotaan Otaniemen teekkarikylään sijoittaa kisakylä. Opiskelijat häädetään kuukauden ajaksi asunnoistaan. Muuttolaatikot sentään toimitetaan, ja jonkinlainen säilytystila tavaroille, mutta opiskelijat saavat itse hoitaa tavaroiden pakkauksen ja suojauksen ja majoittua kuukaudeksi minne parhaiten taitavat. Nuorilla ei toivottavasti ole sellaista määrää omaisuutta kuin varttuneemmilla, mutta katson ympärilleni kodissani ja ajattelen, että jos minut tultaisiin samoin ehdoin häätämään, asunnon koristeena olis yksi ylimääräinen esine - kattolamppuun hirttäytynyt asukas. Minä kun en ole niin isänmaallinen kuin nämä toiveikkaat nuoret.

- Ainahan täällä on niitäkin ihmisiä, jotka valittaa eikä haluaisi mitään uhrauksia tehdä yhteisen hyvän eteen, mutta kyllä minä uskon, että suurin osa on ihan positiivisella mielellä kuitenkin.

Näin sanoo yksi positiivisesti ajatteleva opiskelija.

Venäjällä ei vastaavassa tilanteessa edes luoteta asukkaiden positiiviseen ajatteluun. Moskovalaisia on kehotettu muuttamaan mökeilleen tai ainakin pois kaupungista voitonpäivän lähestyessä, ja vaaatimusta tehostaa se, että keskustaan ei pästetä edes ambulansseja. Inhimillisestä nomadimenneisyydestä on onneksi niin vähän aikaa, että tällainen joten kuten onnistuu ilman, että kansa alkaa rakentaa katusulkuja.