torstaina, toukokuuta 05, 2005

Lasten pakkolomat

Lääninhallitusten tekemän selvityksen mukaan yhä useammat koulut käyttävät laittomia keinoja oppilaiden rankaisuun. Keinoja ovat mm. pakkoloma, oppilaan sijoittaminen pienryhmään ja lääkärin kirjoittama sairausloma.

Mielenkiintoista. Pienryhmään sijoittaminen vaikuttaa aivan hyvältä, edellyttäen tietysti, että kyseessä ei ole yksinkertaisesti vaikeiden oppilaiden kerääminen johonkin "kaappiin" pois jaloista pyörimästä. Lääkärien osuus kummastuttaa kovasti. Minulla on ollut jonkinlainen kuvitelma, että lääkärit hoitavat sairauksia. Sairausloman pitäisi siis johtua puhtaasti lääketieteellisistä syistä. Missä välissä lääkärit ovat suostuneet ryhtymään rangastusten rukkasiksi? Samalla mielellä kuin Neuvostoliitossa toisinajattelijat määrättiin mielisairaaloihin sillä peusteella, että jos joku on eri mieltä kuin valtio, niin hänen täytyy olla hullu?

Pakkoloma taas - olen kuullut nimettömän, mutta ehdottoman luotettavan tarinan kyläkoulusta (20 oppilasta), jossa kahdeksanvuotias on määrätty kahden viikon pakkolomalle levottomuuden takia. Lapsi ei siis ole ollut väkivaltainen, vain levoton. Omaisten mukaan lapsella on lukihäiriön oireita, eikä hän selviydy opettajan määräämistä tehtävistä. Opettajan mielestä lapsen on tehtävä sama kuin muidenkin. Rangaistus on siis pakkoloma. Ja sehän toimii. Lapsi jää yhä enemmän jälkeen, selviää opettajan vaatimuksista yhä huonommin ja missä lapsi on kymmenen vuoden kuluttua? Sehän ei tietenkään opettajaa hetkauta.