sunnuntaina, toukokuuta 01, 2005

Hävettää olla ihminen

Vuonna 2000 Rhodoksella moottoripyöräonnettomuudessa loukkaantunut nuori mies lennätettiin ambulanssilennolla Suomeen leikattavaksi. Ilman lentoa hän olisi 90% todennäköisyydellä halvaantunut loppuiäkseen. Hänellä ei ollut matkavakuutusta.

Nuorukaisen vanhempiin Suomessa otettiin yhteyttä. He kieltäytyivät maksamasta lentoa. Kohdepäällikkö pyysi Suomessa olevia virkailijoita väärentämään vakuutuksen. He tekivät niin. He myös keskustelivat asiasta esimiehensä kanssa ja ilmoittivat itse vakuutusyhtiölle. Kohdepäällikkö ei luonnollisestikaan joutunut vastuuseen; hänhän vain ehdotti.

Nyt jokainen rehellisistä joutuu maksamaan 10 000 € vakuutusyhtiölle. Silloinen Matka-Vekan toimitusjohtaja Seppo Vekka sanoo olevansa ylpeä nuorista naisista, jotka pelastivat loukkaantuneen terveyden ja liikuntakyvyn. Matka-Vekka ei silti tarjoudu maksamaan tuomittujen kuluja.

Miksi häpeän? Koska olen ihminen. Koska pelastettu nuori mies on vetäytynyt vastuusta ja antaa nuorten naisten maksaa pelastamisestaan. Kitukoon hän helvetissä ja hänen vanhempansa myös. Vahinko, että hänen nimeään ei ole julkistettu. Turhemmastakin on pantu ihmisiä julkiseen häpeäpaaluun. Tässä olisi aihetta. Paaluun Matka-Vekan kohdepäällikkö; paaluun pojan vanhemmat; erityisen korkealle se itsekylläinen pelastettu kaveri. Tsemppiä tytöt, mutta seuraavan jätättte kitumaan sairaalan vaipanvaihtoon lopuksi iäkseen.