keskiviikkona, huhtikuuta 27, 2005

Antti Piipon DNA

Antti Piippo on kannellut apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkalle poliisin toimista. Poliisi otti talteen Piipon DNA-näytteen taannoisen, julkisuutta saaneen pahoinpitelytapauksen yhteydessä eikä ole tuhonnut näytettä.

Jonkan mukaan näytteen otto oli laillinen eikä sen hävittämiseen ole laillista vaadetta. Näin ollen Espoon poliisi toimi laillisesti. Piipon kantelun mukaan "dna:n määrittämiseen ei alun perinkään ollut syytä".

Tutkitussa tilaisuudessa heilui kolme ihmistä, jotka kaikki saivat vammoja; yksi näistä oli Piippo itse. Poliisilla oli siis pätevä aihe tutkia myös DNA-näytteiden avulla tapahtumapaikka. Laki taas sanoo DNA-näytteiden säilyttämisestä seuraavaa:

Muut pakkokeinot
5 §
DNA-tunnisteiden määrittäminen ja tallettaminen

Rikoksesta epäillystä henkilönkatsastuksessa otetusta näytteestä saadaan määrittää DNA-tunniste rikoksen selvittämistä varten. Tällä tavalla otetusta näytteestä määritetty DNA-tunniste saadaan poliisilain (493/1995) 1 §:n 1 momentissa säädettyjen tehtävien suorittamiseksi tallettaa poliisin henkilörekisteriin, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta.

Antti Piippo on viime vuosina pitänyt ankaraa rumbaa tiedotusvälineissä. Piippo vetää yksityisyytensä rajaa välineinään kantelut, rikosilmoitukset ja oikeuskäsittelyt. Parhaassa vaiheessa oli muistaakseni syytteessä seitsemän lehteä ja kohteena mm. kuvat Piiposta ravintolassa jonkin pikkujulkkiksen kanssa, jonka nimeä ei kuollaksenikaan pysty muistamaan - jos nyt sitten koskaan olen edes tiennyt. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana aiemmin toiminut professori Olli Mäenpää uskoo, että Piipon toiminnassa on mukana pelottelua.

- Hänellä on mielenkiintoinen pyrkimys käyttää kaikkia oikeuden keinoja hyväksi, jotta hänestä ei kirjoitettaisi, arvioi Mäenpää.

SubTV:n sarjassa julkkisten muodonmuutoksista palkintosijoille nousivat erikseen Mchael Jackson ja Michael Jacksonin nenä. Samoin meillä ilmeisesti yksityisyyden suojasta käytävässä kamppailussa esiintyvät Antti Piippo ja Antti Piipon DNA. Koskahan DNA vetää jutun hoviin ja antaa haastattelun "Katso"-lehdelle?