maanantaina, toukokuuta 23, 2005

Hätä keinot keksii

Yleistyvät ravintoloiden tupakointikiellot ovat saaneet etsimään kieltojen kiertokeinoja. Ensimmäiset pisteet tulivat asiakkaille. Irlannista ja osittain New Yorkista raportoitiin asiakkaista, jotka lähtivät ulos tupakalle ja häipyivät saman tien maksamatta laskuaan. Näissä paikoissa kun ei ole oltu niin epäluuloisia kuin Suomessa, jossa on tapana ottaa maksu etukäteen.

Norjassa on ollut vuoden ajan tupakointikielto ravintolan sisällä, mutta terassilla polttaminen on sallittua. Useimmat ravintolat ovat raporttien mukaan rakentaneet katetun terassin, joka on käytössä ympäri vuoden. Terasseilla on lisäksi lämpölamput ja jotkut ravintolat jakavat asiakkaille huopia. Olettaa pitää, että asiakkaat hakevat itse juomansa tiskiltä sisätiloista, muuten lain tarkoitus - suojella henkilökuntaa tupakansavulta - menisi tärviölle. Mahtavat asiakkaat näyttää hauskoilta, kun he huopineen pomppivat sisään ja ulos kuin pussijuoksun osanottajat tai laivapalosta pelastuneet. Terassit varmaankin muistuttavat entisiä keuhkotautiparantoloita - pitkät rivit huopiin kääriytyneitä ihmisiä lasi-ikkunoiden takana talvipakkasessa.

Ruotsissa suunnitellaan käyttää Ruotsin ainoana Euroopan maana hyväksymää nuuskaa. Ravintoloissa lisääntyvät nuuska-automaatit ja suunnittelijat kehittävät nuuskakuppeja, joissa nuuskamöykyt ovat näkymättömissä. Nuuskatehtaat puolestaan valmistavat ravintoloita varten erikoisnuuskaa, jossa on tavallista korkeampi nikotiinipitoisuus. Ehkä näemme vieä Villiä Länttä muistuttavia kohtauksia, joissa asiakkaat syljeskelevät nuuskamällejä suurin piirtein nuuska-astiaa kohti. Jos henkiökunta ei kärsikään tupakansavusta, he joutuvat tyhjentämään ja pesemään näitä nuuska-astioita. Yök!