sunnuntaina, toukokuuta 22, 2005

Euroviisupresidentti

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko nousi valtaan lupaamalla viedä Ukrainan länteen. Lupaus on vaikea pitää. EU ei ole erityisen innokas laajentumaan ennen kuin nykyiset ja tällä hetkellä ehdolla olevat maat on saatu jotenkuten sulautettua. Toisaalta EU:hun pääseminen on Jushtshenkolle nopein ja varmin tapa päästä Venäjän lämpimästä ja hikisestä syleilystä.

– Ymmärrämme vaikeuden ytimen ja löydämme siihen ratkaisun, Jushtshenko kertoi. Hän toivoi Ukrainaan ulkomaisia kirjeenvaihtajia "kertomaan täsmällistä ja totuudenmukaista tietoa tästä eurooppalaisesta valtiosta”.
- Apu-lehti

Jushtshenko on mies, joka hallitsee median. Hän pyrkii lähestymään länttä selkeillä ja näkyvillä keinoilla. Hänen onnekseen Ukraina voitti viime vuonna Euroviisujen isännyyden, ja Jushtshenko ottaa tilaisuudesta kaiken irti. Euroviisuja katseli Euroopassa 150 miljoonaa katsojaa. Kiovassa kilpilu näkyi Itsenäisyyden aukiolle sijoitetuilta valkokankailta, joita katseli satojatuhansia ihmisiä. Turvatoimien vuoksi yleisö koostui etupäässä turisteista, mutta se juuri oli tarkoituskin.

Paikallisten kannalta tärkein asia, jonka laulukilpailu on tänne tuonut ovat ulkomaalaiset ihmiset.
- Etelä-Suomen Sanomat

Edistääkseen ulkomaalaisten päsyä Ukrainaan Jushtshenko on ottanut epätavallisen askelen: yksippuolisen viisumivapauden EU:n ja Sveitsin kansalaisille

Uuden lain mukaan viisumia ei vaadita 1.5. – 1.9.2005. Päätöksellä pyritään tukemaan vuoden 2005 Eurovision laulukilpailujen järjestämistä Kiovassa ja kehittämään matkailua.
- Suomessa toimivan Ukrainan-suurlähetystön lehdistöpalvelu

Lisäksi Jushtshenko itse jakoi laulukilpailun palkinnot.

Monet ukrainalaiset ovat hämmingin vallassa näiden käänteiden edessä:

- En oikein ymmärrä yhteyttä euroviisujen ja vallankumouksemme välillä, Alex Maslov hämmästelee.
Tervetuloa kapitalistiseen länteen Ukraina!
-Etelä-Suomen sanomat