perjantaina, toukokuuta 20, 2005

Ajat eli et

Helsingin kaupunki joutuu maksamaan Transmation Helsinki -yhtiölle 1,8 miljoonaa euroa ajamattomista taksimatkoista. Transmation on yhtiö, jonka pitäisi hoitaa vammaiskuljetukset Helsingissä. Uutisissa ja televisiossa on ollut karmeita kuvauksia yhtiön toiminnasta. Vammaiset ovat joutuneet odottamaan kyytiä kaksikin tuntia, pyörätuole ei ole mahtunut autoon, vaikka siitä on tilattaessa sanottu, kehitysvammainen on jätety vieraasen kaupunginosaan ja sen sellaista. Nythän syykin selvisi.

Ne 1,8 miljoonaa euroa tulivat, koska sopimuksen mukaan kuljetusten vähentyessä kaupunki maksaa korvausta. Eli rahaa tulee, ajoit tai et. Tietenkin on helpompaa toimia niin, että kuljetukset vähenevät, jos kerran rahat silti saa. Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Helsingin Sanomien mukaan kuljetukset ovat kokeilun piirissä olevissa kaupunginosissa vähentyneet 48%. Hyvin on vammaiset opetettu pysymään pirtissä.

Muissakin kaupunginosissa on kuljetuksia vähennetty 39%, koska kaupunki säästää. Uutisen mukaan vanhukset käyttivät vammaisille tarkoitettua palvelua. Hiljaisesti huutelisin, että Tampereella tehtiin sama virhe aikaisemmin. Jos Helsinki joskus vilkaisisi kehä kolmosen taakse, se voisi oppia jotakin. Tampereella oli aikoinaan eri palvelukortit vammaisille ja eri kortit vanhuksille. Sitten kaupunki päätti säästää ja otti vanhuksilta matkat pois. Suurin osa vanhuksista oli sen verran raihnaisessa kunnossa, että he hakivat vammaiskortin ja saivat myös. Vammaiskortilla saa ajaa enemmän kuin vanhuskortilla. Juttu kävi Tampereen kaupungille kohtalaisen kalliiksi.

Jumala tautia lisätköön Helsingissäkin.