torstaina, huhtikuuta 21, 2005

Tuiki tietämätöntä

Anu Saagim, Ristomatti Ratian vaimo, on virolaisen Just-lehden päätoimittaja. Päätoimittajaksi hän on osoittanut hämmästyttävää tietämättömyyttä tietoturva- ja julkaisuoikeussäännöistä.

Iltalehden 20.4.2005 artikkelin mukaan Anu heitettiin ulos homoklubista, kun hän otti siellä kuvia. Klubin sääntöjen mukaan kuvaaminen on ehdottomasti kiellettyä. Anun oman selityksen mukaan hän ei tiennyt, että klubissa ei saa kuvata. Klubin manageri uhkasi Anua 50 000 kruunun sakolla ellei hän ota kuvia pois kamerasta. Tämän olisi pitänyt olla pieni viite, mutta Anu taisi olla vähän tahmea. Hän julkaisi kuvat lehdessään. Seuraus: 100 000 kruunun vahingonkorvausvaade.

Klubi teki selvän virheen päästäessään Anun sisälle ja vielä suuremman, kun häntä ei tutkittu kameran varalta tai ainakin otettu kameraa pois ensimmäisen salamavalon räpsähdettyä. Kummastuttaa silti Anun puolustus, että hän "kuvasi avoimesti tunnettuja virolaisia homoja". Jos he olivat niin tunnettuja, mitä mielenkiintoista kuvissa voisi olla? Paitsi tietysti, jos lehteä myydään tiedolla vahingonkorvausjutusta. Se saa ostajat uskomaan, että kuvissa näkyy muutakin kuin miehiä baaritiskin ääressä.

Toinen Anumoka: Hän otti kuvan Viron presidenttiparista ja teetti siitä seinäjulisteen lehden väliin. Olisi tarvittu presidentinkanslian lupa. Tätäkään Anu ei tiennyt, vaikka järkevä toimittaja olisi tarkistanut kaiken presidenttiin liittyvän etukäteen. Taas kerran Anun mukaan hänen asianajajansa on sanonut, että lainsäädännössä on reikiä. Ennen vai jälkeen teon?

No, mitäpä tässä oikeastaan kummastelemaan. Anu Saagim on Viron Marika Fingerroos: itse tehty julkkis, jonka elämä tai ainakin rahantulo päättyy samalla kuin julkisuuskin, ja skandaalit ovat ainoa julkisuuden muoto, koska lahjakkuutta ei ole. Näissä tapauksissa tulee aina mieleen: mitä sitten, kun he täyttävät 50 vuotta?