maanantaina, huhtikuuta 25, 2005

Susilähettiläät

Luontoliitto on viime viikonloppuna kouluttanut Jyväskylässä susilähettiläitä Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Työtehtävänä on vähentää pahinta susipelkoa ja ennakkoluuloja asiallisella tiedolla susista. Pohjois-Karjalassa susilähettiläät ovat saaneet hyviä tuloksia. Seuraavaksi heitä haetaan Lounais-Suomeen.

Salomon Saarnaaja väitti, että joka tietoa lisää, se tuskaa lisää. Saarnaajalla tuskin oli mielessään faktatiedon lisääminen. Jos susitietous on kotoisin Punahilkka-sadusta ja Kaari Utrion kirjoista, niin lisätietous ei ole huono asia.

Punahilkka-satujen kertojat ja kuuntelijat aikoinaan tunsivat sudet eivätkä sekottaneet tarinan sutta tosisuteen. Tämän hetken tilanne on hiukan erilainen - vaikka minun susikuvaani on muovannut pikkuinen neiti-ihminen, joka Tampereen Eläintarhassa kävi ruokkimassa susia makkaralla, läimäytteli niitä kuonolle ja toruskeli kuin lemmikkikoiriaan, ja sudet pyörivät verkkoaidan toisella puolella, vinkuivat ja nuolivat neidin sormia. Pelkää siinä sitten sutta.

Viime eikojen pahin menetys susirintamalla täällä Tampereen tienoilla taisi olla se pizza, jolla hermostunut nainen heitti sutta. Siitäkin susi vain nuoli päällyksen. Iso juttu tuli joka tapauksessa lehteen.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Tieto kyllä lisää tuskaa. Maailmantilanteen tiedostaminen ja faktojen kaivelu saa voimaan pahoin. Susia ei pitäisi tässä luonnottomassa tilassa pelätä, susia lampaiden vaatteissa kylläkin.

10:03 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home