sunnuntaina, huhtikuuta 24, 2005

Laki vanhusten suojelusta

Sellaista ei ole. Tarhaminkkejäkin suojellaan paremmin.

Toijalan kaupunki aikoo säästää lomauttamalla henkilöstöään. Lomautukset kohdistuvat myös vanhustenhoitoon, joka Toijalassa on jo nyt vedetty kireälle. Lomautusten aikana vanhuksia ei ulkoiluteta eikä vanhainkodissa auteta vanhuksia istumaan kuin pari kertaa viikossa. Perushoitajajärjestö pitää lomautuksia moraalittomina, mutta se ei Toijalaa hetkauta.

Istumaan nostamista pidetään hyvin tärkeänä vuodepotilaille. Se on ainoa tilaisuus katsella lyhyen aikaa muutakin kuin valkoiseksi malattua kattoa. Jokainen lyhyenkin aikaa vuodepotilaana ollut tietää tunteen. Lisäksi ihminen, joka on ollut pitempään vuodelevossa, menee helposti "jalattomaksi" elleivät lihakset saa mitään käyttöä. Tiedossa on, että aivohalvauspotilaista tulee nopeasti vuodepotilaita kuntoutuksen puutteessa, jos he ovat iäkkäitä; heihin ei tuhlata lääkintävoimistelijoiden aikaa.

Toijalassa säästöt kohdistuvat mieluiten vanhuksiin, koska heillä ei ole puolellaan sellaista lainsäädäntöä kuin esimerkiksi koululaisilla. Ei voi välttyä panemasta eri ryhmiä toisiaan vastaan, kun lukee Aamulehden kommentin Toijalan tilanteesta:

Opettajien lomautukset ovat huomattavasti hankalampia kuin vanhushoidon. Opettajia ei ole mahdollista lomauttaa lomien aikana ja lainsäädäntö turvaa oppilaille tiettyjä oikeuksia, joita opettajat seuraavat tarkasti.