torstaina, heinäkuuta 13, 2006

Syyria mukaan sotaan?

Useat mediat ovat esittäneet säikähdyttävän väitteen, jonka mukaan Israel aikoo saartaa Libanonin "maalta, mereltä ja ilmasta".
Israel aikoo saartaa Libanonin maalta, merestä ja ilmasta, sanoo armeijan radio sotilaslähteisiin viitaten. Ilmoitusta ei ole vahvistettu virallisesti. (HS)

Pelkkä sodan laajentaminen Libanoniin - vain kuusi vuotta siitä, kun Israel sieltä vetäytyi - on pelottavaa. USA:n antama tuki Israelille on vieläkin pelottavampaa. Vilkaisu karttaan kertoo, mistä on kysymys, jos Israel aikoo saartaa Libanonin myös maalta

Jo viisikymmentä Libanonin siviiliä on kuollut Israelin pommituksissa. Suurin osa Libanonin maarajasta on yhteistä Syyrian kanssa. Jos Israel aikoo saartaa Libanonin maan puolelta, se ilmeisesti aikoo sotia myös Syyriaa vastaan. USA on jo jonkin aikaa lukenut Syyrian vihollisiinsa. Se sallii ehkä Israelin hoitavan käytännön sotatoimet haluamassaan sodassa.

Syyria pakotettiin vastikään vetäytymään Libanonista. Ainakin The Independent -lehden Robert Fisk, jolla on alueesta yli 30 vuoden kokemus, epäilee Hizbollah-sissien hyökänneen Syyrian luvalla ja tuella.

It's about Syria. That was the frightening message delivered by Damascus yesterday when it allowed its Hizbollah allies to cross the UN Blue Line in southern Lebanon, kill three Israeli soldiers, capture two others and demand the release of Lebanese prisoners in Israeli jails.

Within hours, a country that had begun to believe in peace - without a single Syrian soldier left on its soil - found itself once more at war. (The Independent)

Näin nopeasti eskalaatio käynnistyy, kun kaikki osapuolet (paitsi Libanon ja palestiinalaiset) sitä haluavat. Ja kärsimään joutuvat - kuten aina - siviilit.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Älä jaksa naurattaa. Palestiinalaiset ovat jatkuvasti ampuneet raketteja Israelin kyliin ja tappaneet useita siviilejä. Kun seudun arabimaat eivät kykene pistämään muslimiterroristeja kuriin, ei alueelle tule koskaan rauhaa. Israel vastaa aina kovilla, eivätkä arabimaat näytä vieläkään sitä oppineen. Niin kauan kuin palestiinalaisten, Hamasin, Hizbollahin ja muiden terroristijärjestöjen ja arabimaiden ykköstavoite on Israelin täydellinen tuhoaminen, rauhaa ei tule.

6:04 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»

8:04 ip.  
Blogger Mikael said...

Niin kauan kuin palestiinalaisten, Hamasin, Hizbollahin ja muiden terroristijärjestöjen ja arabimaiden ykköstavoite on Israelin täydellinen tuhoaminen, rauhaa ei tule.

Niin kauan kuin Israel ei käännä kuuluista toista poskeaan, vaan heittää pommilla takaisinpäin, ei rauhaa tule.

Sota aiheuttaa vain lisää sotia. Politiikkaa kehiin!

12:02 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ensinnäkin on hyvä muistaa että juutalaisvaltiota ei perustettu vuonna 1948 tyhjiöön, vaan alue oli ollut tuhansia vuosia asuttu.
Itse perustaminen oli melko omavaltaista.
Israelin tavoite näyttää olevan palestiinalaisten karkottaminen naapurivaltioihin, etupäässä Jordaniaan, ja yhtenäisen juutalaisvaltion perustaminen alueelle, jonka nyt jakaa kaksi valtiota Israel ja Palestiina.
Tekemällä palestiinalaisten olon niin tukalaksi kuin mahdollista.

Vuonna 1948 n. 90% alueen väestöstä oli arabeja. Vuonna 2005 arabeja on alueella alle 20%!

Hizbollah on poliittinen järjestö, mutta ainahan retoriikalla voi leikkiä, mutta ei pidä olla niin tyhmä että antaa sen hämätä.

EU on Israelin suurin kauppa-kumppani - 28%.
EU tukee myös Israelin myöntämällä lainatakuita USA:n rinnalla - taloudellisia ja sotilaallisia tarkoituksia varten.
Jos EU haluaa niin vaikutusvaltaa sodan päättymiselle löytyy.
Toivon EU:lla olevan tätä tahtoa.
Toivon myös Suomella olevan tätä tahtoa.

1:41 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home