maanantaina, huhtikuuta 17, 2006

Aseiden merkilliset matkat

YLE on tehnyt mielenkiintoisen tausta-artikkelin asekaupasta. Artikkeli ottaa esimerkin Liberiasta, joka oli sisällissodan aikana YK:n asevientikiellossa. Siitä huolimatta

pelkästään vuonna 2002 Euroopasta Liberiaan lennätetyillä aseilla olisi voitu surmata maan koko väestö ja pitää kapinallisryhmät aseistettuina vuoden ajan.


YLE ei mainitse erikseen rikkaiden öljyvaltioiden jatkuvaa aseiden ostovimmaa. Ainoastaan ostajamaiden tilastossa esiintyy kaksi arabimaata (ja Intia, jota ei varsinaisesti voi pitää köyhänä kehitysmaana):

Suurimmat ostajat

Intia 5,7 mrd. dollaria
Saudi-Arabia 2,9 mrd. dollaria
Kiina 2,2 mrd. dollaria
Egypti 1,7 mrd. dollaria
Oman 1,0 mrd. dollaria

Brittiasiantuntijan mukaan öljysheikkien kiinnostus kalliiseen asetekniikkaan johtuu Israelin pelosta. Myös huoli omien kansalaisten nostattamasta kapinasta vaikuttaa. Aseiden reitit ovat välillä outoja: Irak-Iran-sodan aikana Yhdysvallat pani Iranin asevientikieltoon, koska Yhdysvaltain lähetystö oli miehiettynä. Irakilaiset kaappasivat joitakin iranilaisia tankkeja ja totesivat, että niissä oli käytetty uusinta amerikkalaista tekniikkaa. Komponenttien reittiä jäljitettäessä osoittautui, että Yhdysvallat oli myynyt ne Israelille, joka oli salaa toimittanut ne Kiinaan (joka myös oli Yhdysvaltojen mustalla listalla) ja Kiina myi ne Iraniin. Sieltä tankit päätyivät Irakiin parahiksi osallistuakseen Kuwaitin miehittämiseen.

Kun aseista on kysymys, kaikki rajat vuotavat. "Ulkolinja"-ohjelman mukaan Transnistrian salaisen poliisin jäsen oli täysin valmis myymään ydinkärkiä algerialaisille terroristeille. On vain ajan kysymys, koska tällainen kauppa onnistuu, ja seurauksista tulee mielenkiintoisia.