lauantaina, maaliskuuta 03, 2007

YLEn ystävällistä rahastusta

Nyt alkaa näyttää siltä, että 400 000 taloutta jättää digiboksin ostamisen väliin. YLE on ystävällisesti päättänyt, että näiden talouksien ei tarvitse maksaa TV-lupaansa. Kuvitella!

Tosin jos he asuvat alueilla, joihin näkyvät naapurimaiden analogiset lähetykset (Ruotsi, Viro, Venäjä) tai heillä on antenni, jolla voi astaanottaa ulkomaisia analogisia lähetyksiä, lupa on maksettava. Näin ovat lupaherrat viisaudessaan päättäneet.

Mistä syystä sitä TV-lupaa oikein oli alkuaan tarkoitus maksaa? Oliko se TV-tuotannon ylläpito Suomessa? En käsitä.

Kaikki televisiolähetykset muuttuvat Suomessa digitaalisiksi 1.9.2007 alkaen. Mikäli käytössä ei ole digisovitinta tai digitelevisiota, ei tämän jälkeen voi enää katsoa suomalaisia televisiolähetyksiä, eikä myöskään televisiomaksua tarvitse maksaa.

Televisiomaksu on kuitenkin maksettava, jos pystyy katsomaan muiden maiden analogisia televisiolähetyksiä (esim. Ruotsi siirtyy digiaikaan vasta marraskuussa 2007). Televisiomaksu on maksettava myös silloin, jos käytössä on satelliittiantenni, jonka avulla voi vastaanottaa ulkomaisia televisio-ohjelmia. (Viestintäviraston TV-maksuosasto)


3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Muistan väitetyn, että maksun periminen naapurimaan tv:n katselusta olisi jotenkin yleiseurooppalainen käytäntö, jossa on vähän samaa ideaa kuin interrail-lipussa eli yhteen maahan maksetaan mutta kaikissa voi matkustaa. Tämäkin kuulostaa tietenkin täysin hoopolta.

1:04 ip.  
Blogger Taviokuurna said...

Minäkin muistan lukeneeni jostain, että ei ole väliä minkä maan lähetystä katsot, mutta tv-maksu maksetaan joka tapauksessa kotimaahan. Muutenhan Ruotsin valtion pitäisi lähettää tv-luvan maksulappuja myös Suomen rannikon asukeille. Sama juttu toimii varmaan myös Ruotsissa, eli ruotsalaisillekin riittää yksi lupamaksu, vaikka katsoisivat Suomen lähetyksiä omiensa ohella.

6:37 ip.  
Blogger Mette said...

Kun kummallakin puolen rajaa tulee ohjelmaa, asia on eri. Mutta kun omalla TV:llä voi katsella korkeintaan vuokravideoita, silloin tilanne on kummallinen. YLEhän ei psallistu ohjelman tuottamiseen mitenkään ja laskuttaa silti (ja melko suuren summan, sanoisin).

3:20 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home