maanantaina, helmikuuta 05, 2007

Näppärästi eroon työlainsäädännöstä

Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Eero Lehti on päättänyt kertaheitolla siirtää Suomen jonnekin diktatuurimaiden lainsäädännön tasolle.

Jos yritys joutuu irtisanomaan väkeä, pääluottamusmiehen (sic) voisi lähteä ensimmäisenä, Suomen yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Eero Lehti visioi Aamulehden haastattelussa maanantaina.

Pääluottamusmiehillä ei saa olla erityisasemaa, Eero Lehti vaatii.

"Jos luottamusmies lähtisi ensimmäisenä, niin sillä olisi vaikutusta, miten hän toimii. Pääluottamusmiehen pitää olla yritykselle resurssi, ei rasite", Eero Lehti sanoo Aamulehden mukaan.

Lehti on sitä mieltä, että pääluottamusmiehillä on liikaa valtaa. (HS)


Mitä tämä valta sitten on? Luottamusmies on työntekijöiden keskuudestaan valitsema henkilö. Hän edustaa työntekijöitä ja valvoo työlainsäädännön ja työehtosopimusten noudattamista. Siinä se valta, mikä hänellä on. Työntekijät voivat erottaa hänet ja valita jonkun toisen, jos hän ei heitä oikeudenmukaisesti edusta. Sen sijaan työnantaja voi erottaa hänet vain työntekijöiden enemmistön suostumuksella.

Työnantaja saa irtisanoa työehtosopimuksen perusteella valitun luottamusmiehen ja 13 luvun 3 §:ssä tarkoitetun luottamusvaltuutetun työsopimuksen tämän luvun 2 §:ssä tarkoitetulla perusteella vain, jos niiden työntekijöiden enemmistö, joita luottamusmies tai luottamusvaltuutettu edustaa, antaa siihen suostumuksensa. (Työsopimuslaki 10§)


Miksi näin? Koska jokainen yksittäinen työntekijä, joka lähtee huutelemaan oikeuksiensa perään, on pihalla ennen kuin ehtii ottaa takkinsa kaapista. Edellyttäen siis, että työnantaja ei halua noudattaa lakeja ja sopimuksia. Jos työnantaja näitä noudattaa, hän tuskin näkee luottamusmiestä koko tämän virkakauden aikana.

Yksinkertaista, eikö?

Joten - mitä Eero Lehdellä on mielessään, kun hän näin suurta muutosta vaatii? Villikissakulttuuri työpaikoille? Viidakon laki? Työläiset kyykkyyn? Eroon lakien painolastista?

Villi-ihminen tanssi pitkin maita
päällänsä joustotrikoopaita
(Suomen Yrittäjien uusi kannustuslaulu)


2 Comments:

Blogger Zepa said...

ko. sedällä on todennäköisesti jotain hampaankolossa tiettyä luottamusmiestä vastaan, ja siitä traumasta kajahtelee sitten nämä nerokkaat lausunnot.

Kypsyyskokeet johtotehtäviin pyrkiville henkilöille, pliis.

7:37 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Psykologit voivat vahvistaa: Infantiiliset persoonallisuustyypit hakeutuvat johtaviin tehtäviin.

11:39 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home