perjantaina, kesäkuuta 02, 2006

Murha puhtaalla puukolla

Naisten ympärileikkauksista on kiistelty vuosikausia. Jopa Suomessa on kuulunut ääniä, joiden mukaan ne pitäisi sallia "kultuuriin kuuluvina", kunhan ne vain tehdään asiantuntevasti ja steriilisti.

Nyt WHO on tehnyt laajan tutkimuksen , jossa kerättiin tiedot 28 000 synnytyksestä useasta Afrikan maasta. Tulokset ovat murskaavat.

Koska leikkauksia harjoittavissa maissa synnytyskuolemat ovat muistakin syistä yleisiä, laaja ympärileikkaus on likimain kuolemantuomio, sanoo WHO:n apulaispääsihteeri, Botswanan entinen terveysministeri Joy Phumaphi. (YLE)


UNICEFin mukaan maailmassa tehdään kolme miljoonaa naisten ja tyttöjen silpomista vuodessa. Raportin mukaan mm. Egyptissä terveysammattilaiset tekevät yhä useamman leikkauksen.

Edes se ei kuitenkaan saa kiitosta WHO:lta. Puhtaat instrumentit kyllä estävät HI-viruksen leviämistä, mutta Phumaphin mukaan yhtä hyvin voisi kehua murhaa, joka on tehty puhtaalla puukolla. Sukuelinten silpominen on pahinta, mitä lääkäri tai hoitaja voi tehdä, se on väkivaltaa viatonta uhria kohtaan, Phumaphi suomii.


Tyttöjen ympärileikkauset ovat kyllä yks keino väestönlisäyksen aisoissa pitämiseen, kun huomioidaan kuolemanriski äideille ja lapsille sekä suuri riski tulla tulehdusten vuoksi hedelmättömäksi, mutta luulisi vähitellen löytyvän vähemmän tuskallisia keinoja. Hyvä WHO!