sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Venäjän pitkä käsi

Tsetseenisivustot on taas suljettu, tällä kertaa Ruotsisssa. Palvelimet on myös takavarikoitu. Viimeksihän asialla oli Suomen suojelupoliisi.

Mikael Storsjö on sisukas kaveri. Vaikka hän on joutunut muuttamaan Suomesta suojelupoliisin painostuksen vuoksi, hän on jatkanut toimintaansa Ruotsissa.

Storsjö muutti Ruotsiin sen jälkeen kun hänen ylläpitämänsä kavkazcenter.com-sivusto oli suljettu Suomessa. Storsjön mukaan näin tapahtui suojelupoliisin painostuksesta.(HS)

Nyt sivut ovat luettavissa Liettuassa, jossa oikeuslaitos on hämmästyttävän suoraselkäistä.

Liettuan korkein oikeus on sen sijaan antanut luvan Venäjän hallitusta arvostelevien sivujen julkaisemiseen. Sivuilla tuetaan Tshetshenian kapinallisten taistelua Venäjää vastaan.(YLE)


Tämä on taas Muhammed-kuvajuttu. Tsetseeneillä on oikeus saada äänensä kuuluviin, vaikka ei heidän mielipiteistään pitäisikään. Se on ymmärtääkseni demokratian perusidea: sananvapaus koskee myös eri mieltä olevia; vähemmistölläkin on olemassaolon oikeus.

Suosittelen muuten luettavaksi Anna Politkovskajan kirjaa "Putinin Venäjä". Se antaa tiettyä taustatietoa Suomen ja Ruotsin oikeuslaitosten kantaa harkittaessa.