tiistaina, toukokuuta 09, 2006

Uiguurit ja Erkki Tuomioja

MOT-ohjelmasssa 8.5 (uusinta tänään) käsiteltiin Guantanamossa viattomina pidettyjen uiguurimiesten asiaa. Yhdysvallatkin on tunnustanut heidät syyttömiksi kaikkeen, mutta tarvitaan maa, johon heidät voidaan luovuttaa.

Suomen kanta on, että nämä miehet saavat edelleen olla kahlehdittuina, telkien takana odottamassa (vaikka lopulta Albania suostui ottamaan viisi heistä). Suomen kannasta haastateltiin Erkki Tuomiojaa:

Mot: Mikään ei estä periaatteessa laissa sitä, että näitä uiguureja…

Tuomioja: Tämä on selkeä järjestelmä ja sitä ei oo siihen sinänsä syytä lähteä sitä muuttamaan.

Mot: Kuinka paljon tähän asiaan liittyy se, että ei haluta ärsyttää Kiinaa? Nämä ihmisethän ovat Kiinan kansalaisia.

Tuomioja: Ei millään tavoin, ei millään tavoin.

Tuomioja: Jos tulee uusia esityksiä niin ainahan ne käsitellään, mutta en usko, että tämä periaate tästä muuttuu.

Tuomiojan onni on, että hänen isoäitinsä Hella Wuolijoki on kuollut. Tai siis Hellan onni; on hirveä asia joutua häpeämään jälkeläistään. Hella oli tulisieluinen ihmisoikeuksien puolustaja. Hän ei olisi niin kylmästi, silmäluontaan räpäyttämättä jättänyt viattomiksi tietämiään ihmisiä noihin oloihin.

Kiitos Tuomiojan Albania on osoittautunut humaanimmaksi maaksi kuin Suomi.

5 Comments:

Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

7:08 ip.  
Blogger Erastotenes Aleksandrialainen said...

Edellisessä postauksessa oli kirjoitusvirhe. Tässä korjattu versio.

En usko, että uiguureja sorsitaan Kiinan miellyttämiseksi. Kyse on suuremmasta periaatteesta. Eurooppa ei saa olla Yhdysvalloille kaatopaikka, jonne se voi työntää epäonnistumisensa. Jos amerikkalaiset pidättävät syyttömiä pakolaisia, joita ei voi palauttaa minnekään, heidän tulisi päästää nämä vapaaksi omaan maahansa.

Kukaan ei myöskään tiedä, millaisia ehtoja uiguurien pitämiseen maassa liittyy. En usko, että Yhdysvaltain vainoharhainen turvallisuushallinto hyväksyisi uiguurien kohtelemista tavallisina pakolaisina: avoin vastaanottokeskus, muukalaispassi ja vapaa liikkumisoikeus kaikkialla Schengen-alueella. Todennäköisesti uiguurien oikeuksia on rajoitettava tai ainakin heitä on tarkkailtava herkeämättä. Tällaiseen juoksupojantoimeen ei itseään kunnioittava itsenäinen maa ryhdy.

7:10 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Masentava ajatus. Istanbuliin pyrkivät kaupparatsut (kuten ne Albaniaan lähetetyt) ikuisessa vahdinnassa, koska rahanhimoiset pakistanilaiset myivät heidät tyhmille amerikkalaisille (taistelijoina).

10:09 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

6:39 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»

7:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home