lauantaina, joulukuuta 10, 2005

Sovinismia

Tämä juttu on niitä, joissa sanotaan: "Ei tupakka ole terveydelle vaarallista, isoisäni poltti koko ikänsä ja eli 100-vuotiaaksi." Purnaan silti MTV:n uutisissa esiteltyä väitöskirjaa vastaan. Erityispedagogiikan lehtori Piia Vilenius-Tuohimaa esittää, että matemaattiset taidot tulevat isältä:

Äidin puolelta lapsi usein oppii kielellistä ilmaisua ja isän korkea koulutustaso on yhteydessä lapsen tekniseen ja matemaattiseen ajatteluun.

Minä henkilökohtaisesti opin isältäni kielellisiä taitoja. Isäni oli intohimoinen lukija eikä estänyt tytärtään lukemasta yhtään kirjaa, joka kodin lattioilta löytyi (kirjoja oli enemmän kuin kirjahyllyjä ja ne kasaantuivat pinoiksi nurkkiin). Erityisesti sotakirjoja ja seikkailukirjoja hän tunki pikku tyttärensä kätösiin. Shakkia hän myös opetti tyttönsä pelaamaan. Isäni oli käynyt pelkän kansakoulun.

Matematiikan opin isoäidiltäni, jonka mielestä lapsi pysyy rauhallisena, kun hänelle annetaan matemaattisia tehtäviä harjoiteltavaksi, ja isoäidiltäni, jolla oli kirjanpitotoimisto. Sama isotäti opetti minut kirjoittamaan koneella. Kansakoulupohja hänelläkin. Äitini koetti opettaa minut kutomaan, mutta sitä en ikinä oppinut.

"Lapsen lahjakkuuden kehittämiseksi vanhempien tulisi kuitenkin viettää runsaasti aikaa lapsensa kanssa", on ainoa kohta uutisessa, jonka täysillä hyväksyn.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Miten niin sovinismia? Eiköhän aika monen tutkimuksen mukaan miehet ole keskimäärin matemaattisesti lahjaakkaampia ja naiset kielellisesti. Eikö tulos ole pikemminkin järkevä. Jos kerta miehet ovat keskimäärin matemaattisempia, niin he opettavat useammin lapsilleen matematiikkaa ja naiset kielellisesti lahjakkaampina useammin kieliä. Näin siis tilastollisesti. Tutkimushan nimenomaan väittikin vain, että asioiden välillä on yhteys ja siis se että, se menee monesti toisinpäin ei ole mitenkään erikoista. Siis missä se sovinismi on?

8:01 ip.  
Blogger Mette said...

Kulutin tässä aikaa löytääkseni ne "aika monet tutkimukset", joihin viittasit. Ei löydy faktoja. Itse asiassa matemaattisesta lahjakkuudesta ei enää puhuta, vaan puhutaan loogis-matemaattisesta älykkyydestä. Lista on tässä.

Tilastollisesti keskimääräisiä ihmisiä ei myöskään ole. Niinpä pidän edelleen kiinni mielipiteestäni, jonka mukaan isän korkeaa matemaattista koulutusta pidetään lasten matemaattisen lahjakkuuden syynä. Yritin täsmentää (ilmeisen huonosti) omalla esimerkilläni, että lasten lahjakkuuden ei tarvitse liittyä vanhempien koulutustasoon, vaikka se auttaa. Jos unohdetaan naisinsinöörit (joita on paljon) ja miestoimittajat (joita myös on paljon), ajatellaan sovinistisesti.

3:51 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home