tiistaina, marraskuuta 29, 2005

Ei kaipuuta menneeseen

Veroehdotus oli helpotus. Nyt uudella veroilmoituskäytännöllä helpotetaan lisää. Kuitit voi kotona sulloa kirjekuoreen, panna päälle vuosiluvun ja unohtaa kuoren pöytälaatikkoon. Kuittien säilytys on muutenkin erinomainen idea; kun saa maksumuistutuksen kaksi kuukautta aikaisemmin maksamastaan laskusta, on mieltä lepuuttavaa mennä läpsimään virkailijaa kuitilla nenälle. Verokuitit kannattaa joko erotella tavallisten kuittien joukosta eri mappiin tai merkitä keltaisella tarralapulla. (Tämä ohje on ilmainen; seuraavista laskutetaan.)

Kun on elänyt sen ajan, jolloin jokainen lapunräpäle ja apteekkikuitti niputettiin nitojalla, laskukoneen nauha päällä, ja sullottiin verokuoreen, arvostaa uutta järjestelmää. Yli kolme miljoonaa suomalaista on joka tapauksessa jo oppinut hengittämään kevyesti veroehdotuksen kanssa. Siitä näkee, paljonko saa takaisin joulukuussa, ja voi suunnitella jouluostoksensa. Muuta tietoa ihmispolo ei tarvitsekaan.

Voihan sitä opettaa verottajalle tapoja menemällä verotoimistoon kyselemään verotuksensa kohtaloa ja päätösten perusteita kesäkuussa. Jossakin vaiheessa jonotukseen ryytyneet verovirkailijat tekevät kapinan, lähtevät joukolla sairauslomalle ja saavat verohallituksen muuttamaan käytäntöään. Näin ovat veroalamaiset ennenkin tehneet. Kärsivällisesti jonottaen, mappipino kainalossa on käyty läpi jokainen sarake uupuneen virkailijan kanssa. Saman voi tehdä vastaisuudessakin.