keskiviikkona, toukokuuta 11, 2005

Syöpäkardinaali

Vatikaanin Vatikaanin radiokomitean johtaja, kardinaali Roberto Tucci ja radion toimitusjohtaja isä Pasquale Borgomeo on tuomittu ilman saastuttamisesta ehdonalaiseen vankeuteen ja vahingonkorvauksiin.

Vatikaanin radio toimii Cesanon kylässä Rooman lähellä. Se lähettää ohjelmaa 40 eri kielellä, joten Cesanon kylä on varsinainen antennimetsä. Vuosien ajan on Cesanon lapsilla todettu kuusinkertainen määrä leukemiaa normaaleihin Italian lukuihin verrattuna.

Nyt oikeusistuin on päättänyt, että Vatikaanin radio on vastuussa. Oikeutta on käyty jo aikaisemmin, mutta 2002 päätetiin, että Italian oikeus ei voi tuomita Vatikaania. Nyt päätös oli toinen. Vatikaani on itsenäinen valtio, mutta antennit ovat Italian maaperällä.

Vatikaanille odotettavissa olevat suuret korvausvaatimukset ovat paha isku, mutta mikäli oikeuden päätös katsotaan ennakkotapaukseksi, maailmalla voi seurata muita oikeudenkäyntejä. Radio Vatikaani ei ole ainoa, joka käyttää isoja antenneja.

Myös Pohjoismaissa on keskusteltu suurjännitejohtojen ja linkkitornien mahdollisista yhteyksistä syöpätapauksiin. Täällä on vakuuteltu, että vaaraa ei ole. Mahtaako Italian tapaus muuttaa asenteita, jää nähtäväksi.