tiistaina, toukokuuta 10, 2005

Evoluutio oikeudessa - taas

Kansasissa päätetään tällä viikolla oikeudessa, opetetaanko lapsille kouluissa evoluutio-oppia vai, että Jumala (tai joku) loi maailman.

"Tai joku" merkitsee, että evoluutioteoriaa vastassa on ID - "intelligence design" - eli jokin älykäs taho on luonut kaiken. Sanaa "Jumala" ei käytetä, koska vuonna 1999 sitä yritettiin ja silloin luomisopi todettiin uskonnoksi eikä tieteeksi. Nyt yritetään samaa uudelleen ilman sanaa "Jumala".

Oikeudenkäynti on menossa pipariksi parhaillaan. ID:n kannattajat toivoivat tuovansa esiin erilaisia mielipiteitä tiedemiesten kesken ja käyttävänsä niitä perusteina evoluution virheellisyydestä. Tiedemiesjärjestöt vastasivat boikotoimalla tilaisuutta. Seuraavaksi evoluution puolustusasianajaja ristikuulusteli ID:n asiantuntijatodistajia, jolloin ilmeni, että nämä eivät olleet lukeneet sanaakaan heille toimitetuista evoluutioteoriaa koskevista teksteistä. Lopuksi ilmeni, että koululautakunnan kolme ID:tä tukevaa jäsentä ei myöskään tuntenut teoriaa, jota he vastustavat. Tilannetta seuraa blogi "Red State Rabble".

Tunnustan olevani järkyttynyt. Ensinnäkin siitä, että koulukursseja ratkotaan oikeussalissa. Toiseksi siitä, että Suomessa on, ehkä ei suuria, mutta ainakin äänekkäitä ryhmiä, jotka haluavat karkottaa evoluution Suomenkin kouluopetuksesta. Vilkaiskaapa vain Suomi24-keskustelupalstalle.